Stil cottagecore – nova modna filozofija

Dugotrajni karantin je učinio da mnogi sanjaju da žive u svojoj seoskoj kući, a neki – da svoj gradski stan prebace na seosko imanje sa velikim dvorištem.

Haljine i topovi sa cvetnim printom u pastoralnom stilu, pleteni kardigani i eskapizam glavne su komponente modne filozofije „cottagecore“ koja je ispunila feedove svih društvenih mreža.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANATA ALMAZBEKOVA✨ (@peacecrusade) on

Ideja romantičnog pastoralnog načina života neizbežno je povezana sa povećanjem umora od užurbanosti, tehnologijom i novom, karantinskom stvarnošću, mada sama po sebi nije nova: Marie Antoinette, koja je dugo živela u selu sama sa prirodom i gajila piliće, smatra se idealnim primer ovog stila.

Novi trend delimično ponavlja vizuelne kodove 60-ih: korpe za piknik od slame, sveže pecivo, puno voća i povrća, haljine i bluze s otiscima sitnog cvetnog cveća – idealizacija “sitnica” ovde i sada je prodrla u Instagram feed mnogih korisnika. Ovaj stil zasniva se na komforu i praktičnosti, tako da se odeća izrađena od prirodnih tkanina poput pamuka, lana i vune najviše ceni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EMELIE (@emitaz) on

Posebno se poštuju predmeti „uradi sam“: majice kao i nakit i aksesoari od perlica ili školjki. Jedinstvo s prirodom i sposobnost da se ceni jednostavni užici ključni su motivi  „cottagecore“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🐎

A post shared by BRUNA 🐻🇱🇧 (@brunabear) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MATILDA DJERF (@matildadjerf) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mathilde Gøhler (@mathildegoehler) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary (@maryljean) on