Trend alert! Mrežaste baletanke dominiraće ovog leta

Dear Frances

Ove sezone, umesto trenda “golih haljina” svi pričaju o “golim” cipelama. Dok se povratak baletanki činio gotovo neizbežnim (kao i mnogi trendovi koji zapravo nisu ostali u prošlom veku), ova nedavna opsednutost providnim varijacijama ovog stila bila je nešto što niko nije očekivao. Mrežaste baletanke su prvi put viđene prošlog leta i brzo su postale omiljene među ljubiteljima mode, parirajućii ribarskim sandalama kao cipelom godine. Sada, predviđa se da će ove baletanke biti još popularnije u 2024. godini.

Omiljene među zvezdama poput Dženifer Lorens i Sofije Riči, mrežaste baletanke brzo su postigle kultni status. Prema modnom izveštaju kompanije Lyst, pretrage su porasle za 56 procenata prošlog februara, a providne cipele su zauzele 7. mesto na Lyst Indeksu najtraženijih proizvoda u drugom kvartalu 2023. godine.

Balerinke Alaïa od mrežaste čipke bile su najviše u centru pažnje, nošene od strane Dženifer Lorens i voljene od strane influensera, uključujući dizajnerku Žanet Madsen. U međuvremenu, beli model Balla Mesh brenda Dear Frances bio je jednako popularan; ovaj brend obuće iz Londona morao je nekoliko puta da obnavlja zalihe. Brendovi The Row, Miu Miu, Bottega Veneta, Nensi Dojaka i Khaite takođe su se odlučili za ovaj neobičan trend sa jedinstvenim opcijama, od ukrašenih do vezenih.

Šta ih čini tako popularnim? “Baletanke su bile ključna cipela u poslednjim sezonama, a mrežasti stil nudi jedinstveno i sofisticirano osveženje,” objašnjava Džejn Fransis, osnivačica brenda Dear Frances. “On je delikatan i ženstven, a istovremeno deluje oštro i moderno.”

Sa letom ponovo na pomolu, trend mrežastih cipela će postati još rašireniji, sa mnogim dizajnerima i high-street prodavnicama koje će se pridružiti ovom trendu baletanki. Mreža nudi razliku i moderno osveženje za ovaj klasični stil. Manje očigledne od čvrstih kožnih baletanki, a dovoljno svečane za nošenje na večernje događaje, lagane, delikatne baletanke se mogu stilizovati uz sve, od haljina do farmerki – a uz to su i veoma udobne.

foto: Promo, Instagram