Uskoro ćete moći da kupite čuveni džemper Princeze Dajane

Nošen na polo utakmici njenog supruga, Princa Čarla, 1981. godine, Black Sheep džemper oduvek se smatrao simbolom Dajaninog položaja autsajdera u kraljevskoj porodici. Dizajnirale su ga Džoana Ozborn i Seli Mur, osnivačice brenda Warm & Wonderful, povučen je iz prodaje 1994. godine, a prema pisanju magazina W, princeza ga je toliko volela da je, kada se istanjo od upotrebe, naručila od svoje sekretarice da pronađe novi.

S obzirom na to da je uz titulu narodske princeze važila i za modnu ikonu, logično je da je njen garderober postao deo stalne kolekcije londonskog Victoria & Albert muzeja, u kojoj su učestvovale Džoana i Seli, a evo kako je originalni Dajanin Black Sheep džemper postao deo te stalne postavke, s obzirom na to da se dugo verovalo da je izgubljen. 

– Prošlog marta, dok smo preturale po tavanu u potrazi za starim uzorkom, uočile smo malu kutiju. Unutra, ušuškan pored pamučnog prekrivača, nalazio se Dajanin originalni crveni Black Sheep džemper iz 1981. Sada, skoro četiri decenije kasnije, ovaj jedinstveni primerak spreman je da pređe u ruke srećnog kolekcionara, istakle su dizajnerke.

Ako želite da posedujete originalni Black Sheep džemper koji je nosila Dajana (za ulogu Eme Korin u seriji Kruna napravljena je replika ovog komada), trebalo bi da izdvojite od 50 do 80 hiljada dolara, koliko se očekuje da će biti njegova početna cena na aukciji kuće Sotheby’s.

Prodaja bi trebalo da se održi u okviru “rasprodaje” odevnih predmeta modnih ikona u septembru, a online licitiranje kreće 31. avgusta i traje do 13. septembra.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia

Video: YouTube