Princeza Dajana imala je još jednu tajnu venčanicu

I možete je pogledati u virtuelnom Muzeju princeze Dajane.

Svi znamo za prelepu venčanicu princeze Dajane – ali da li ste znali da je zapravo postojala još jedna? Ako ne uspete da se pripremite, pripremate se za neuspeh. I nema šanse da je dizajnerka Elizabet Emanuel želela da doživi neuspeh kada su je zamolili da dizajnira venčanicu za 20-godišnju Dajanu Spenser pred njen brak 1981. godine sa tadašnjim princem Čarlsom.

“Bila sam pomalo neurotična, i mislila sam, ‘Šta ako neko provali i ukrade haljinu, ili nešto prospe, ili se desi požar, ili je ukradu?'” otkrila je dizajnerka svoje stahove od pre 43 godine. “Tako da sam pomislila: Napraviću rezervnu haljinu.”

I to je tačno ono što su ona i, njen sada bivši suprug, Dejvid Emanuel uradili, dizajnirajući haljinu koja se mnogo razlikovala od Dajanine kultne svilenkasto-bele venčanice, sa njenim dugačkim šlepom i velom i tiarom.

“Samo sam pomislila – ako se išta desi, završićemo je i imaćemo je spremnu”, rekla je Elizabet o haljini koja je imala uske rukave sa naboranim manžetnama, i kojoj su nedostajali složeni ručno vezani ukrasi i šlep karakterističan za finalnu haljinu. Takođe, bila je čistije bele boje od Dajanine svilenkasto-bele venčanice. “Možda je završena rezervna haljina prerađena, pocepana, bačena, ko zna?”, rekla je Elizabet.

Sada, koristeći stare skice, dizajnerka je oživela haljinu koja nikada nije bila nošena. Biće izložena u virtuelnom interaktivnom Muzeju princeze Dajane – u koji možete ući na LINKU.

Renae Plant, direktorka i kustos muzeja, rekla je za medije zašto je tragala za ovim artefaktom. “Nikada nismo videli tu haljinu na Dajani i mislili smo da bi bilo divno zamisliti je,” rekla je o dizajnu. “Ne možete staviti cenu na istoriju.”

Decenijama nakon venčanja, razvoda para 1996. godine i Dajaninog smrtnog slučaja, interesovanje za bilo šta vezano za Dajanino venčanje nikada nije opalo.

Foto: Profimedia