Zaljubljen u modu: debitantska kolekcija Alber Elbaza za AZ Factory

Alber Elbaz se vratio!

Otkako je 2015. napustio Lanvin, modni svet je lišen njegove hirovite vizije i pitao se koju će modnu kuću preuzeti. Na kraju se ispostavilo da to nisu Chanel ili Celine, već njegov sopstveni novi modni brend AZ Factory.

Elbaz je uveče 26. januara proslavio povratak u modu svojim humorom, toplinom i samopoštovanjem, ali uz dodatak ultramodernih pametnih tkanina i novog poslovnog modela zasnovanog na projektima, a ne na kolekcijama. U okviru Pariske nedelje mode, Elbaz je predstavio tri „projekta“ u mini-filmu, od kojih je prvi, My Body, odmah krenuo u prodaju na AZ Factory, Farfetch.com i Net-a-porter.com, kao i kao na online magazinu Richemont.

„Ovo zapravo nije moj povratak“, insistirao je Elbaz, koji je bio odsutan sa modne scene otkako je 2015. bio prisiljen da napusti Lanvin nakon zvezdanog 14-godišnjeg mandata koji ga je odveo na vrh pariskog modnog establišmenta. – To je ponovno pokretanje. Ovo je rođenje kompanije. Ovo nisam ja, ovo smo mi “.

Debitantska kolekcija AZ Factory predstavlja novo poglavlje u Elbazovom radu. U poređenju sa njegovim sanjarskim, fantazijskim haljinama u Lanvinu, odeća AZ Factory je elegantnije modernizovana. „Stvaramo lepu, praktičnu odeću zasnovanu na rešenjima koja rade za svakoga“, navodi se u izjavi kuće. „Naši proizvodi su dizajnirani da rešavaju probleme i stvaraju radost. Mi pomažemo, a ne ometamo “. Drugim rečima, Elbaz nastoji da pojednostavi garderobu stvarajući svakodnevne predmete koji se mogu međusobno kombinovati.

Ipak, uložio je puno vremena u istraživanje i razvoj svojih neo-LBD-ova, naručivši od italijanske fabrike da razvije pletivo “gradijentne kompresije” koje omogućava da se njegove haljine uklapaju u neka područja, a opuštaju u druge. „Cela ideja je bila videti kako funkcionalnost može postati moda. Radio sam više kao inženjer nego kao dizajner“, kaže on. Ipak, Elbaz nije mogao da odoli i haljini je dodao odvojive mašne.

SuperTech-SuperChic je naziv jednog od projekata AZ Factory usredsređenog na najlonska mikrovlakna, koja se obično koriste samo za sportsku odeću i donji veš, ali u kolekciji Elbaz pronađena su na smokingu i prslucima.

Zanatska izrada i inovativna tehnologija glavni su ciljevi brenda. Njegova linija MyBody, na primer, uključuje proizvode napravljene od AnatoKnit-a, koji poboljšava prirodne obline i dizajniran je za sve tipove tela. Dakle, za svoj film Elbaz je unajmio modele od 18 do 70 godina i u raznim veličinama od XXS do 4XL.

Iako debitantska kolekcija AZ Factory deluje više potcenjeno od tipičnog dela Elbaza, i dalje je definitivno zabavna. Modni dodaci posebno pokazuje ovu prepoznatljivu razigranost dizajnera: njegove patike sa šiljastim nožnim prstima napravljene su od mreže i neoprena i daju izgled namerno ružnom luksuznom izgledu. Nakit sadrži i puno kiča po kojem je Elbaz bio poznat u Lanvinu, uključujući minđuše u obliku srca i bisernu zlatnu ogrlicu.