grazia

Vesti

Zbogom krzno! Modna industrija otvara novo poglavlje u 2022. godini

Francuska grupacija u čijem je vlasništvu najveći broj svetskih luksuznih brendova u potpunosti će prestati da koristi prirodno krzno zaključno sa narednom godinom.

Modne kuće Guči, Botega Veneta, Balensijaga i Aleksandar Mekvin već su prestale sa upotrebom plemenitog krzna, ostavljajući da Sen Loran i Brioni učine isto, čime bi cela grupacija poslovala po istom održivom principu.

Četiri godine nakon što je to prvi uradio Guči što je rezultovalo opadanjem prodaje za oko 10 miliona evra, preostalo je da jedna od najstarijih dizajnerskih kuća Sen Loran simbolično zatvori krug u 2022. godini.

Ovaj potez predstavlja mudru stratešku odluku Keringa da se pozicionira na čelu modne industrije u sveobuhvatnom naporu za većom održivosću.

"Kada je u pitanju dobrobit životinja, naša grupa je uvek pokazivala spremnost da poboljša pristup u svom lancu snabdevanja i luksuznom sektoru uopšte", rekao je Fransoa-Anri Pino, CEO Keringa.

"Sada je došlo vreme da napravimo još jedan korak napred ukidanjem upotrebe krzna u svim našim kolekcijama. Svet se promenio, zajedno sa našim klijentima i pojam luksuza se prirodno mora prilagoditi tome", zaključio je Pino, koji je već 12 godina suprug glumice Selme Hajek sa kojom ima ćerku.

Kering je nastojao da svoju luksuznu grupu brendova preoblikuje oko etičkih i ekološki odgovornih poslovnih praksi koje su sve više očekivane od strane potrošača sa istim vrednostima.

Keringova zabrana krzna u skladu je zaokretom u sektoru luksuza. Odustajanje od krzna u svetu mode išlo je u korak sa porastom svesti potrošača o negativnom uticaju industrije na planetu. U širem smislu, kompanija svoje napore takođe pozicionira i u kontekstu promene baze potrošača koja zahteva da se definicija luksuza promeni.

"Mladi potrošači i milenijalci sada očekuju i da kompanije obrate pažnju na ove vrednosti", rekla je šefica održivosti Keringa, Mari-Kler Daveu, ukazujući na sve veće dokaze o globalnoj klimatskoj krizi kao pokretaču akcije. "Pogledajte šta se dogodilo ovog leta; kako možete da kažete da vas nije briga? A ako imate moć, kako možete reći da je to strašno, ali da vi nećete delovati?"

Luksuzni brendovi uključujući Pradu, Versaće, Barberi i Šanel takođe su se u potpunosti odrekli upotrebe krzna poslednjih godina.

Sada, PETA upućuje glasne povike drugoj najvećoj luksuznoj grupaciji LVMH, čiji je deo i Luj Viton, sa pitanjem zbog čega se u njihovim kolekcijama nastavlja sa upotrebom prirodnog krzna.

LVMH je odgovorio kako se njihovi krzneni proizvodi prave "na najetičniji i najodgovorniji mogući način" i da neće koristiti krzno ugroženih vrsta.

Foto: Profimedia 

Priredila: Natalija Knežević

Pročitajte još

Povezane teme

Vesti

Unutar kraljevskog venčanja godine: Besprekorna Šanel venčanica koja je po glamuru prevazišla i čuvenu haljinu Megan Markl

Ćerka švajcarskog milijardera udala se za princa Filipa od Grčke, svečana ceremonija u Atini okupila je pripadnike evropskih monarhija.

Street style

6 jesenjih outfita u kojima ćete biti primećene

Sa promenom vremena, menja se i naš garderober.

Stil dana

Rim je osvojen: Magična Anđelina Džoli demonstrirala kako sofisticirani seksepil treba da izgleda

Na premijeri svog novog filma, Anđelina je plenila harizmom pokazivajući izazovnu figuru u unikatnoj Versace haljini.

Inspiracija

Avijator jakne ove zime su vodeći trend – nabavite ih na vreme!

Inspirišemo vas najlepšim modelima aktuelne sezone.

Inspiracija

Najlepše cipele sa platformom koje ćete poželeti da posedujete

Platforma se vraća na velika vrata i planira da vam stilizuje svaki outfit.

Easy Chic

Holivudska diva Demi Mur demonstrira: Kako da nosite retro print sa tufnicama?

Glumica je odgonetnula kako da učinite da printovi dobro izgledaju na vama.

Easy Chic

Ležerno i bez šminke: Kejti Holms jednim outfitom ispoštovala sve jesenje trendove

Glumičin stil najčešće se svodi na jednostavne komade koje nadograđuje samo jednim posebnim ili skupocenim.

Vesti

Selma Hajek izazovnim dekolteom skrenula pažnju sa prvog ćerkinog pojavljivanja na crvenom tepihu

Mlada Valentina privukla je pažnju javnosti dolaskom na premijeru filma u društvu svoje slavne majke.