grazia

Vesti

Zbogom krzno! Modna industrija otvara novo poglavlje u 2022. godini

Francuska grupacija u čijem je vlasništvu najveći broj svetskih luksuznih brendova u potpunosti će prestati da koristi prirodno krzno zaključno sa narednom godinom.

Modne kuće Guči, Botega Veneta, Balensijaga i Aleksandar Mekvin već su prestale sa upotrebom plemenitog krzna, ostavljajući da Sen Loran i Brioni učine isto, čime bi cela grupacija poslovala po istom održivom principu.

Četiri godine nakon što je to prvi uradio Guči što je rezultovalo opadanjem prodaje za oko 10 miliona evra, preostalo je da jedna od najstarijih dizajnerskih kuća Sen Loran simbolično zatvori krug u 2022. godini.

Ovaj potez predstavlja mudru stratešku odluku Keringa da se pozicionira na čelu modne industrije u sveobuhvatnom naporu za većom održivosću.

"Kada je u pitanju dobrobit životinja, naša grupa je uvek pokazivala spremnost da poboljša pristup u svom lancu snabdevanja i luksuznom sektoru uopšte", rekao je Fransoa-Anri Pino, CEO Keringa.

"Sada je došlo vreme da napravimo još jedan korak napred ukidanjem upotrebe krzna u svim našim kolekcijama. Svet se promenio, zajedno sa našim klijentima i pojam luksuza se prirodno mora prilagoditi tome", zaključio je Pino, koji je već 12 godina suprug glumice Selme Hajek sa kojom ima ćerku.

Kering je nastojao da svoju luksuznu grupu brendova preoblikuje oko etičkih i ekološki odgovornih poslovnih praksi koje su sve više očekivane od strane potrošača sa istim vrednostima.

Keringova zabrana krzna u skladu je zaokretom u sektoru luksuza. Odustajanje od krzna u svetu mode išlo je u korak sa porastom svesti potrošača o negativnom uticaju industrije na planetu. U širem smislu, kompanija svoje napore takođe pozicionira i u kontekstu promene baze potrošača koja zahteva da se definicija luksuza promeni.

"Mladi potrošači i milenijalci sada očekuju i da kompanije obrate pažnju na ove vrednosti", rekla je šefica održivosti Keringa, Mari-Kler Daveu, ukazujući na sve veće dokaze o globalnoj klimatskoj krizi kao pokretaču akcije. "Pogledajte šta se dogodilo ovog leta; kako možete da kažete da vas nije briga? A ako imate moć, kako možete reći da je to strašno, ali da vi nećete delovati?"

Luksuzni brendovi uključujući Pradu, Versaće, Barberi i Šanel takođe su se u potpunosti odrekli upotrebe krzna poslednjih godina.

Sada, PETA upućuje glasne povike drugoj najvećoj luksuznoj grupaciji LVMH, čiji je deo i Luj Viton, sa pitanjem zbog čega se u njihovim kolekcijama nastavlja sa upotrebom prirodnog krzna.

LVMH je odgovorio kako se njihovi krzneni proizvodi prave "na najetičniji i najodgovorniji mogući način" i da neće koristiti krzno ugroženih vrsta.

Foto: Profimedia 

Priredila: Natalija Knežević

Pročitajte još

Povezane teme

Inspiracija

Džungla na asfaltu: Kako da nosite zebra print ovog leta

Jedan od najmodernijih dezena sezone obožavaju poznate ličnosti.

Inspiracija

Ko je bila Požarevljanka koja je očarala Njujork?

Srpkinja i Italijanka, Njujorčanka isto koliko Požarevljanka i Beograđanka, Milena Pavlović Barilli uvek je išla ispred svog vremena.

Street style

Stavite kacigu i držite se čvrsto: Ove jeseni bajkerska moda jedan je od vodećih trendova

Jedan od vodećih trendova predstojeće jesenje sezone, inspirisan slobodnim duhom, predstavlja bajkersku modu - stil koji uspešno spaja snagu i ženstvenost.

Vesti

Veliki povratak kofera kakve je obožavala princeza Dajana

Brend Tanner Krolle se posle sto godina vraća u Harrods, kolekcijom kofera i torbi koju je dizajnirala Tabita Simons.

Stil dana

Glamurozan stajling ćerke Hajdi Klum u haljini od čipke

Dokaz da je mala crna haljina ipak mala crna haljina.

Vesti

Otvorena nova Hugo prodavnica u Beogradu

Nova fashion adresa za pojedince koji su neopterećeni formom i pravilima.

Vesti

Na plaži u elegantnoj haljini? Da, ako ste Viktorija Bekam!

No, dizajnerka po pesku ne hoda, već je nosi džentlmen od supruga.

Inspiracija

Birkenstocks papuče su svuda, a ovo je 5 stilskih kombinacija za perfektan letnji outfit!

Pre mnogo godina Birkenstocks se smatrao modnim promašajem. Međutim, u poslednjih nekoliko godina njihova popularnost je eksplodirala.

Inspiracija

Deca poznatih modnih dizajnera takođe su uspešni dizajneri

Petoro dece poznatih modnih dizajnera odabrali su istu profesiju i svojim uspehom potrvdili da krv zaista nije voda.

Piste

Povratak u prošlost: Zašto smo modno nostalgični?

Kada živimo u turbulentnim vremenima, povratak estetici prošlosti predstavlja izvor optimizma koji nam je svima neophodan

Inspiracija

Kako da nosite leopard print kao Kejt Mos

Ukoliko bismo definisali jednu od najpoznatijih modnih kombinacija modernog doba, nosila bi naziv “Kejt Mos i leopard print”.