grazia

Film

9 klišea iz romantičnih komedija koji treba da nestanu - zauvek!

Ne postoji osoba koja ne voli romantične komedije ili, ako je ovo previše generalizovano, hajde da kažemo da ne postoji osoba koja apsolutno ne može da smisli niti da gleda romantične komedije. Svako od nas je makar jednom pogledao neki film ovog žanra i... Pa, ili se vratio na sledeći, pa na sledeći, ili se nikada nije ni vratio. Uopšte. 

Ono što je sigurno, bez obzira na to kom tipu ljudi pripadate, jeste da su romantične komedije prepune (užasnih) klišea koji se ne menjaju iz godine u godinu i iako smo neke od njih odavno prevazišli, oni se nekako i dalje provlače i prolaze kod gledalaca. Ipak, neki su toliko passé da ih je prosto bolno gledati, zato apelujemo na sve kreativce da ih jednostavno zaborave. Zauvek. 

Veliki preobražaj

Ako je verovati romantičnim komedijama, žene nose naočare samo da bi tokom preobražaja mogle da ih se reše i postanu nerealne lepotice, a ne da bi, recimo, mogle da vide. Tu su i neobuzdane kovrdže koje zaista ne možemo da ne volimo ali avaj, u ovim filmovima su veliki fashion no-no. Zato će se, naravno, ispravljati do iznemoglosti i uz samo ova dva promenjena detalja, glavna junakinja ne samo da će postati neprepoznatljiva, već će automatski osvojiti svoju simpatiju. 

Ako stavimo po strani činjenicu da su ovi beauty problemi u stvarnom životu skoro pa trend, da li zaista želimo da budemo sa osobom koja, kako kaže pesma, od lepote ne vidi našu dušu?

"Prekinuti" poljubac...

Ah, svi znamo one scene dugoočekivanih, spontanih poljubaca koji se brzinom svetlosti pretvaraju u strastvene, a onda se desi nešto što ih prekida i umesto da par lepo nastavi gde je stao, oni prestaju sa ljubljenjem i koketno se smeškaju kao da nikada nisu ni planirali da se ljube. Ma, daj!

... ili pak "ućuti" poljubac

Gore od prethodnog, jeste onaj poljubac ućutkavanja kada žena toliko drami da muškarac nema drugog izbora nego da je zgrabi i poljubi kako bi ona shvatila da su njegove namere ozbiljne, da želi da ostane sa njom i da je to životna ljubav vredna svake borbe. 

U stvarnom životu, kada ne možete da gledate svog partnera koliko ste ljuti na njega, da li zaista želite da vas poljubi i time preokrene situaciju, da ne kažemo, ućutka?

Od lošeg do najboljeg muškarca na svetu

Jedan od verovatno najpoznatijih klišea iz romantičnih komedija je onaj gde izuzetno loš muškarac ipak uspeva da se promeni i osvoji ženu svojih snova koja je, naravno, dobra. Kako mu to uspeva - i promena i osvajanje?!

Iako je tačno da su sve nas u jednom periodu privlačili problematični muškarci sa kojima je veza sve samo ne zdrava, zar nismo to najzad prerasle? Ko još uvek želi da se muči u toksičnoj vezi sa frajerom, umesto da se skrasi kraj divnog momka koji je i lep (nama, ne mora svima) i dobar? Mi ne!

Prenaglašene ljubavne reakcije...

Da li je zaista romantično proganjati ženu nakon što vam je jasno i glasno rekla da ne želi da bude sa vama? Da li serenade ili stajanje ispod prozora dok pada kiša sa transparentima ispunjenim ljubavnim porukama ili slični gestovi zaista mogu da je nateraju da se predomisli? Pa, teško...

... i jurenje po aerodromu

I naravno - zašto kreatori filmova misle da je tako lako upasti na aerodrom pored sve kontrole i pojuriti za ženom koju volite, a ona upravo kreće na put, možda čak i kod drugog muškarca? Zašto misle da će ovakav "romantični" gest promeniti bilo šta? Čak i da promeni, na filmu, u stvarnom životu verovatno ne bi.

Nedostatak komunikacije

Ako nešto znamo o vezama onda je to važnost komunikacije - bez otvorenog i iskrenog razgovora nije moguće rešiti probleme, niti je moguće razviti zdrav odnos. Doduše, to znamo mi, ali ne i kreatori romantičnih filmova, očigledno, budući da nastavljaju da "ometaju" komunikaciju glavnih likova kako bi izazvali sukob ili ih držali na distanci sve dok nekim čudom, na kraju, ne shvate da su sve vreme bili u zabludi. A onda se dešavaju sve one prenaglašene reakcije kako bi se ponovo osvojila ljubav i, gle čuda, to obično upali. 

Od lažne do prave ljubavi

U romantičnim filmovima je "normalno" da glavni likovi završe u vezi iz opklade ili drugih nečasnih namera, da bi na kraju, kada se desi raskid, shvatili da su se oni zapravo zaljubili u tu osobu. Zaista?! Da li biste vi poverovali partneru da se tako nešto desi i sa vama?

"Idi mi dođi mi" veza koja nikako da se okonča

I, za kraj, još jedna ultra toksična priča koja se provlači kroz mnogo romantičnih filmova ili serija, a to je beskonačna "idi mi dođi mi" veza, koja se hiljadu puta prekidala i hiljadu i jedan put ponovo sastavljala da bi na kraju ponovo propala. Nije u redu da nas ovakvi disfunkcionalni odnosi inspirišu ili nam budu uzor jer prosto nisu zdravi za nas, ali ako romantične priče favorizuju probleme više od mirne, ali kvalitetne veze, onda - gde ide ovaj svet? Jednostavno - ne. Prestanite sa tim. Ono što je zaista romantično jeste ispunjavajuća ljubav zahvaljujući kojoj se osećamo kao najbolja verzija sebe, a ne nešto što zapravo nismo. 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Film

Upoznajte novu porodicu Adams!

Uskoro na Netflixu kreće serija o najekscentričnijoj porodici na svetu.

Lifestyle

5 puta kada je princeza Šarlot podsetila na baku - lejdi Dajanu

Najbolji blizanački momenti princeze Dajane i princeze Šarlot.

Lifestyle

Ponosna Anđelina: Noks je pravi mali džentlmen!

14-godišnji dečak postao je pravi mamin pomagač.

Lifestyle

Kako su nas bajke upropastile i sada pokušavaju to da promene?

Kompanija Disney je menjala stare priče za decu kako bi stvorila filmove sa moralnim podukama i srećnim krajem. Uprkos tome, njihova ostvarenja nisu bez mana i pohvala tamnim stran...

Knjige

Sve bismo trebalo da budemo Miranda iz "Seks i grada"

Autorke knjige nastale na nasleđu serije Seks i grad izvukle su iz ilegale najmanje popularnu od četiri izmišljene drugarice Njujorčanke i od nje napravile simbol žene 21. veka.

Film

Kim Novak: Neočekivani detalji iz života poslednje Hičkokove muze

To je životna priča same Kim Novak. Oba njena supruga su pokušavala da stvarnu ženu pretvore u san. "Isti takvi su holivudski moćnici. Oni misle da žele mene, a stvaraju ono što že...

Lifestyle

Zašto vam treba sladak doručak?

Ako ste kao mali navikli na musli i mleko, neće vam biti teško da jedete američke palačinke ili slatke prženice ujutru.

Lifestyle

Imate grižu savesti jer ne radite baš ništa na odmoru?

Zastanite, udahnite i - odmorite. Na odmoru ste.

Lifestyle

Kako Simpsonovi proriču sve što nam se desilo?

Za tri decenije postojanja serija o najpoznatijoj crtanoj porodici predvidela je mnoge događaje, od Trampovog ulaska u Belu kuću do Grete Tunberg. Scenaristi otkrivaju kako im to p...

Lifestyle

Najbolji znaju zašto: Ukinite Instagram, počnite da pišete dnevnik

Kako vam svakodnevno beleženje utisaka o stvarima koje vam se događaju, bilo da vas pritiskaju ili raduju, može preokrenuti život.

Lifestyle

Kako izgleda univerzitet za seks biznis?

Svet je dobio prvu zvaničnu školu za radnice u industriji za odrasle, ali se među hiljadama brucoša beleže i mnogo drugi koji žele da postanu uspešni preduzetnici.

Lifestyle

Najbolji memoari koje ćete pročitati: Majkl Džej Foks

Nova knjiga Majkla Džej Foksa sa takvim humorom pripoveda o teškim životnim izazovima da je kritičari smatraju prekretnicom u žanru memoara.

Lifestyle

Putujte Srbijom i ostvarujte popuste na svakom koraku

Uz bezbrižno plaćanje, stvarajte nove uspomene!

Lifestyle

Da li želite da spavate kao beba? Zavirite u londonsku "utrobu"!

Dizajniran da oponaša sigurnost majčine utrobe, ovaj krevet pruža savršen san daleko od kuće.