SCENA / Film

Film

Emilija Klark o bolesti: Fali mi deo mozga, neverovatno je da mogu da pričam

U jednom od poslednjih intervjua koje je dala, Emilija Klark, poznata majka zmajeva iz serije Igra prestola, otkrila je da živi poptuno normalno uprkos tome što je imala dve aneurizme bazilarne arterije – jedna joj je dijagnostikovana 2011, a druga 2013, što je prouzrokovalo povrede na njenom mozgu.

Emilija je zbog dijagnoza dva puta završila na hiruškom stolu – imala je dve operacije mozga, pa je danas, kako kaže, svakog jutra kad se probudi i otvori oči presrećna što je živa. Raduje se svakom novom projektu u kojem glumi, a engleska publika će je uskoro gledati u pozorištu – glavna je ženska uloga u predstavi Galeb, po tekstu Antona Čehova, čija se premijera uskoro očekuje u teatru Harolda Pintera u Londonu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @emilia_clarke

Aneurizma predstavlja proširenje arterije koja mozak opskrbluje krvlju i kiseonikom, a najveći problem nastaju ako se simptomi ne prepoznaju odmah i ako se ne reaguje na vreme.

Glumica je u eseju za časopis The New Yorker otkrila kako je preživela dve aneurizme mozga i to usred snimanja serije Igra prestola.

– Usred vežbanja u teretani osetila sam strašnu bol u glavi i srušila se na kolena. Kolege su me odmah odvezle u hitnu, istog dana sam operisana, a nakon operacije doživela sam privremenu afaziju. Neko vreme nisam mogla da govorim zbog čega sam bila očajna, jer sam mislila da mi je karijera gotova, da više nikad neću glumiti, napisala je Emilija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @emilia_clarke

Dve godine nakon toga ponovno je završila u bolnici, a nakon druge operacije se probudila sa neverovatnom boli u glavi.

– Stanje se zakomplikovalo, a lekari su mojoj majci dali do znanja da ako se tog puta izvučem, potencijalna oštećenja mozga mogu biti znatna, otkrila je Klarkova, koja je ovog puta, osim problema sa govorom, iskusila i teškoće sa održavanjem ravnoteže i smanjenu sposobnost koncentracije.

Otkrila je da danas živi potpuno bez posledica.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @emilia_clarke

– S obzirom na to koliki deo svog mozga ne mogu da koristim, čudesno je da mogu da govorim i živim normalno. Ja sam prava manjina koja je to preživela, a zaista mi nedostaje deo mozga, otkrila je Emilija.  

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimeida, Instagram