SCENA / Film

Film

Oskar-2021 za najbolju glumicu: Sofija Loren obara istorijske rekorde

Kladionice već primaju opklade.

Uticajne filmske publikacije poput Deadline i Variety klade se – Sofija Loren će verovatno biti nominovana za Oskara-2021, sledeće godine za ulogu u Netfliksovom predstojećem projektu Life Ahead. Ako se ovo dogodi, ikona svetske kinematografije oboriće nekoliko impresivnih rekorda odjednom.

Čini se da je 2021. godine trka za najbolju glumicu prepuna kultnih figura – u uži izbor ušle su Meril Strip i Mišel Fajfer. Spisku se pridružila Sofija Loren, jedna od najpoznatijih glumica holivudskog Zlatnog doba, koja je glumila u filmu Edoardo Pontija “Life Ahead”.

Italijanka je 1962. godine dobila željenu statuu za “La ciociara” i postala prva glumica u istoriji koja je osvojila prestižnu nagradu za film na stranom jeziku. Tri godine kasnije, nominovana je za još jednu nominaciju za film „Brak na italijanskom“, a ako uspe ovaj put, to će biti novi rekord: za najduži jaz između nominacija.

Pored toga, Loren će možda postati najstarija nominovana u kategoriji “Najbolja glumica” – imaće 86 godina. Ona nije jedina potencijalna rekorderka ove godine; Entoni Hopkins, koji će napuniti 83 godine, možda će postati najstariji kandidat za najboljeg glumca u istoriji za ulogu u filmu „Otac“.