Film

Skarlet Johanson - Rađanje Crne udovice

Posle deset godina u ulozi akcione heroine iz Marvelovih filmova, Skarlet Johanson je dobila priliku da svoju Natašu Romanov predstavi kao glavni lik, stvarnu ženu sa vrlinama i manama.

Skarlet Johanson u poslednje vreme vidimo svuda. U naslovnoj ulozi Marvelovog blokbastera Crna udovica ona je Nataša Romanov iz serijala Osvetnici i još nekoliko akcionih filmova, koja je sada dobila samostalnu storiju o tome kako je postala superagent. Na poslednjoj dodeli Oskara Johanson je zaslužila dve nominacije za najbolju glumicu, glavnu i epizodnu, igrajući u Bračnoj priči reditelja Noe Baumaha i u Zec Džodžo Taike Vaititija. A još nam se nisu slegla sećanja na njene filmove Ispod kože, Duh u školjci, Ostrvo pasa i Ona, koji joj je doneo nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Rimu. Rođena Njujorčanka, Skarlet je imala svega osam godina kada je stala na of-brodvej daske sa Itanom Houkom, a na brodvejskoj sceni, za debi u komadu Artura Milera Pogled s mosta osvojila je nagradu Toni. Pažnju kritike je skrenula u desetoj godini, u filmu Meni i Lo, a dve godine kasnije Robert Redford ju je tražio za ulogu traumatizovane tinejdžerke u Šaptaču konjima. Vrata slave joj je otvorio film Izgubljeni u prevodu Sofije Kopole, gde joj je partner slavni Bil Mari. Svet duhova, Knjiga o džungli, Don Džon, Hičkok, Gvozdeni čovek 2, U dobrom društvu, Ljubavna pesma za Bobija Longa, Tačka susreta, Ti ga baš ne zanimaš, Druga Bolenova devojka, Devojka s bisernom minđušom, Ostrvo, Crna Dalija, Prestiž, Dadiljini dnevnici, Sever, Opravdan razlog i Čovek koji nije bio tamo - samo su neki naslovi iz bogate filmgrafije Skarlet Johanson.

Koliko se dugo razmišljalo o filmu Crna udovica?

Ovaj film je oduvek bio na stolu, samo što nismo znali kada će se raditi. Danas je ispao drugačiji nego da smo ga radili pre deset godina. U stvari, veoma sam zahvalna što je snimljen sada, jer možemo napraviti film o realnim stvarima. To želi i publika.

Kako ste se osećali kada je trebalo uroniti u Natašinu prošlost i otkriti tajne koje je okružuju?

Mislim da, od početka kada smo počeli da govorimo o ovom filmu kao samostalnom, nije bilo razloga da ga radimo ukoliko zaista ne zagrebemo duboko i ne budemo hrabri da pomerimo granice. Igrajući ovaj lik tokom cele jedne decenije (još od lika Nataše Rostove u Gvozdenom čoveku), želela sam da budem sigurna u umetnički kvalitet i kreativno ispunjenje, kao za mene, tako i za publiku. Znam mnogo o ovom liku zato što je ona u meni. Ali, nisam imala pravu priliku da uđem u sve njene pore. Našoj režiserki Kejt Šortland dopala se ideja da proniknemo u prirodu lika. Bila sam u stanju da otkrijem dosta o njoj - da nađem različite vrline i različite mane. Bilo je to poprilično terapeutski. Ne mogu da zamislim mnogo glumaca koji dobiju priliku da urade tako nešto sa likom koji su igrali deset godina.

Da li je teško vratiti se ovom liku ako se ima u vidu njena sudbina u filmu Osvetnici: Kraj igre?

Zaista osećam da smo imali priliku za neku vrstu isceljenja, kao i da razumemo zašto se Nataša odlučuje na krajnju žrtvu u Kraju igre, i odakle taj poriv potiče. Sada smo u stanju da verujemo da se ona pomirila sa nekim od nedovršenih poslova sa kojima je morala da se bori.

Kako se Crna udovica pretvorila u porodičnu dramu iz Marvelovih studija?

Jedna od tema ovog filma je porodica. Šta je porodica? Kako nas ona definiše? Kako nas naša prošlost definiše? Kako naša porodica - ma kako je odredili - odlučuje ko smo mi, u dobru i u zlu? 

Ali, ko bi mogao da pomisli da bi to mogla da bude porodična drama?

Mislim da je deo genija Kevina Feigija (producent i predsednik Marvelovih studija) to što on uvek razmišlja o tome šta obožavaoci misle o ovakvim filmovima, a onda im pruži ono o čemu oni nikad ne bi sanjali. Ideja da Nataša Romanov igra u porodičnom filmu je nešto što se najmanje očekuje, i ja sam morala da se pomučim i otkrijem šta će to u stvari značiti, jer je reč o velikoj promeni. Kako reče Kevin, to je kao kada očekujete da ćete gledati jedan film, a dobijete drugi. Ako se ne uradi dobro, može doći do nesklada. Ali, prepustili smo veoma sposobnoj Kejt Šortland da pronađe ravnotežu. Ono što radi je tako duboko i veoma je motivisana. Zajedno ćemo biti u stanju da izgradimo zajedno lik koji igram. Kejt Šortland, naša neustrašiva liderka, ne boji se da pokaže i lepo i ružno. Ne mogu da zamislim da smo stigli dokle smo stigli bez nje. Ona je neverovatna umetnica, neverovatan vođa i divna duša. Mislim da ćete se toga setiti kada budete videli film.
 

 

Povezane teme

Film

50 filmova koje vredi pogledati bar jednom u životu

Da li ste već gledali ove filmove? Ako niste, pred vama je vikend.

Umetnost

Najpoželjniji umetnički predmet: slika Pabla Pikasa procenjena na 30 miliona dolara

„Žena u stolici“ biće na aukciji Christie's u Njujorku 6. oktobra.

Film

Srećan rođendan, Sofija Loren!

Legendarna Italijanka Sofija Loren proslavila je 86. rođendan. Podsećamo se najvažnijih trenutaka u životu glumice.

Film

Prva scena seksa u svetu filma

Film iz 1933. godine, predstavila nam je Hedi Lamar i svoju senzualnu scenu vrhunca.

Film

Filmski festival u Veneciji: Tilda Swinton & Zlatni lav za nagradu za životno delo

Hvaljena glumica i ambasadorka CHANEL-a Tilda Swinton nagrađena je Zlatnim lavom za životno delo na 77. međunarodnom Filmskom festivalu u Veneciji 2. septembra.

Muzika

Svi stajlinzi Lejdi Gage na ceremoniji MTV VMA 2020

Sekularni događaji se vraćaju u naš život, ali u novom formatu.

Film

Zbogom superheroju: preminuo je glavni glumac "Crnog pantera"

Američki glumac Čedvik Bozman, koji je glumio superheroja „Crni panter“ u istoimenom filmu Marvel Universe, tragično je preminuo u dobi od 43 godine nakon četiri godine borbe proti...

Knjige

Grazia preporučuje: Profesorova tašna - Hiromi Kavakami

Cukiko je žena u poznim tridesetim, sklona izlascima u barove, dobroj hrani i prekomernom piću.

Film

Dženifer Lopez predstavlja film o transrodnom rođaku: „Draw With Me“

Kratki film govori o iskustvu Brendona, rođaka Dženifer Lopez i njegovog izazova sa kojima se susreće u životu.

Film

Veliki majstori filma - kakvi su bili iza kulisa?

Festival Beldocs priprema nam pravu poslasticu, dokumentarce koji otkrivaju šta se dešavalo u karijerama i privatnom životu nekoliko antologijskih autora sedme umetnosti

Knjige

Klub radosti i sreće - Ejmi Tan

Godine 1949, četiri kineske imigrantkinje formiraju u San Francisku Klub radosti i sreće.

Film

8 čuvenih filmova koje su glumci jedva preživeli

Mislite da je snimanje filmova posao iz snova? Jeste, sve dok nešto ne pođe naopako i celu ekipu odvede u noćnu moru koja se pamti podjednako dugo kao i samo delo