Film

Skarlet Johanson - Rađanje Crne udovice

Posle deset godina u ulozi akcione heroine iz Marvelovih filmova, Skarlet Johanson je dobila priliku da svoju Natašu Romanov predstavi kao glavni lik, stvarnu ženu sa vrlinama i manama.

Skarlet Johanson u poslednje vreme vidimo svuda. U naslovnoj ulozi Marvelovog blokbastera Crna udovica ona je Nataša Romanov iz serijala Osvetnici i još nekoliko akcionih filmova, koja je sada dobila samostalnu storiju o tome kako je postala superagent. Na poslednjoj dodeli Oskara Johanson je zaslužila dve nominacije za najbolju glumicu, glavnu i epizodnu, igrajući u Bračnoj priči reditelja Noe Baumaha i u Zec Džodžo Taike Vaititija. A još nam se nisu slegla sećanja na njene filmove Ispod kože, Duh u školjci, Ostrvo pasa i Ona, koji joj je doneo nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Rimu. Rođena Njujorčanka, Skarlet je imala svega osam godina kada je stala na of-brodvej daske sa Itanom Houkom, a na brodvejskoj sceni, za debi u komadu Artura Milera Pogled s mosta osvojila je nagradu Toni. Pažnju kritike je skrenula u desetoj godini, u filmu Meni i Lo, a dve godine kasnije Robert Redford ju je tražio za ulogu traumatizovane tinejdžerke u Šaptaču konjima. Vrata slave joj je otvorio film Izgubljeni u prevodu Sofije Kopole, gde joj je partner slavni Bil Mari. Svet duhova, Knjiga o džungli, Don Džon, Hičkok, Gvozdeni čovek 2, U dobrom društvu, Ljubavna pesma za Bobija Longa, Tačka susreta, Ti ga baš ne zanimaš, Druga Bolenova devojka, Devojka s bisernom minđušom, Ostrvo, Crna Dalija, Prestiž, Dadiljini dnevnici, Sever, Opravdan razlog i Čovek koji nije bio tamo - samo su neki naslovi iz bogate filmgrafije Skarlet Johanson.

Koliko se dugo razmišljalo o filmu Crna udovica?

Ovaj film je oduvek bio na stolu, samo što nismo znali kada će se raditi. Danas je ispao drugačiji nego da smo ga radili pre deset godina. U stvari, veoma sam zahvalna što je snimljen sada, jer možemo napraviti film o realnim stvarima. To želi i publika.

Kako ste se osećali kada je trebalo uroniti u Natašinu prošlost i otkriti tajne koje je okružuju?

Mislim da, od početka kada smo počeli da govorimo o ovom filmu kao samostalnom, nije bilo razloga da ga radimo ukoliko zaista ne zagrebemo duboko i ne budemo hrabri da pomerimo granice. Igrajući ovaj lik tokom cele jedne decenije (još od lika Nataše Rostove u Gvozdenom čoveku), želela sam da budem sigurna u umetnički kvalitet i kreativno ispunjenje, kao za mene, tako i za publiku. Znam mnogo o ovom liku zato što je ona u meni. Ali, nisam imala pravu priliku da uđem u sve njene pore. Našoj režiserki Kejt Šortland dopala se ideja da proniknemo u prirodu lika. Bila sam u stanju da otkrijem dosta o njoj - da nađem različite vrline i različite mane. Bilo je to poprilično terapeutski. Ne mogu da zamislim mnogo glumaca koji dobiju priliku da urade tako nešto sa likom koji su igrali deset godina.

Da li je teško vratiti se ovom liku ako se ima u vidu njena sudbina u filmu Osvetnici: Kraj igre?

Zaista osećam da smo imali priliku za neku vrstu isceljenja, kao i da razumemo zašto se Nataša odlučuje na krajnju žrtvu u Kraju igre, i odakle taj poriv potiče. Sada smo u stanju da verujemo da se ona pomirila sa nekim od nedovršenih poslova sa kojima je morala da se bori.

Kako se Crna udovica pretvorila u porodičnu dramu iz Marvelovih studija?

Jedna od tema ovog filma je porodica. Šta je porodica? Kako nas ona definiše? Kako nas naša prošlost definiše? Kako naša porodica - ma kako je odredili - odlučuje ko smo mi, u dobru i u zlu? 

Ali, ko bi mogao da pomisli da bi to mogla da bude porodična drama?

Mislim da je deo genija Kevina Feigija (producent i predsednik Marvelovih studija) to što on uvek razmišlja o tome šta obožavaoci misle o ovakvim filmovima, a onda im pruži ono o čemu oni nikad ne bi sanjali. Ideja da Nataša Romanov igra u porodičnom filmu je nešto što se najmanje očekuje, i ja sam morala da se pomučim i otkrijem šta će to u stvari značiti, jer je reč o velikoj promeni. Kako reče Kevin, to je kao kada očekujete da ćete gledati jedan film, a dobijete drugi. Ako se ne uradi dobro, može doći do nesklada. Ali, prepustili smo veoma sposobnoj Kejt Šortland da pronađe ravnotežu. Ono što radi je tako duboko i veoma je motivisana. Zajedno ćemo biti u stanju da izgradimo zajedno lik koji igram. Kejt Šortland, naša neustrašiva liderka, ne boji se da pokaže i lepo i ružno. Ne mogu da zamislim da smo stigli dokle smo stigli bez nje. Ona je neverovatna umetnica, neverovatan vođa i divna duša. Mislim da ćete se toga setiti kada budete videli film.
 

 

Povezane teme

Film

Retke fotografije Bruk Šilds iz mladosti

Juče je američka glumica i model Bruk Šilds proslavila rođendan.

Muzika

Bili Ajliš je objavila mini film o prihvatanju sebe i svog tela

Na YouTube kanalu Bili Ajliš pojavio se kratki film pod nazivom „Not My Responsibility“.

Muzika

Festival Leopolis Jazz Fest će emitovati koncerte na YouTube-u

Ovog leta jedan od najboljih jazz festivala u Evropi, Leopolis Jazz Fest, slavi desetu godišnjicu.

Muzika

Kanje Vest priprema novi album

Izgleda da neko u karantinu nije gubio vreme.

Film

Koronavirus nije prepreka: filmski festival u Veneciji biće održan prema uobičajenom rasporedu

Septembarski filmski festival u Veneciji obećava da će biti veoma bogat imenima slavnih zvezda.

Muzika

Tizer za novi video Lejdi Gage i Ariane Grande

Lejdi Gaga ume da zaintrigira fanove.

Film

Luka Guadanjino režira rimejk filma "Lice sa ožiljkom"

Luka Guadanjino snima novu verziju krimi filma "Lice sa ožiljkom" za Universal Pictures.

Film

Robert Patinson - o ljubavi prema muzici, teškim odnosima sa Njujorkom i omiljenom mirisu

Dok naučnici nazivaju asteroide u čast Roberta Patinsona, saznajemo šta budući Betman i nepromenjeno lice Dior Homme voli i mrzi.

Film

Milanski modni filmski festival biće održan online

Organizatori Fashion Film Festival Milano odlučili su da ne rizikuju.

Muzika

Plejlista: kultne pesme Adel

Britanska pevačica i tekstopisac Adel 2008. godine upisala se u istoriju muzike, dobivši pozitivne kritike za svoj debitantski album "19", kao jedan od najupečatljivijih glasova po...