grazia

Film

Skarlet Johanson - Rađanje Crne udovice

Posle deset godina u ulozi akcione heroine iz Marvelovih filmova, Skarlet Johanson je dobila priliku da svoju Natašu Romanov predstavi kao glavni lik, stvarnu ženu sa vrlinama i manama.

Skarlet Johanson u poslednje vreme vidimo svuda. U naslovnoj ulozi Marvelovog blokbastera Crna udovica ona je Nataša Romanov iz serijala Osvetnici i još nekoliko akcionih filmova, koja je sada dobila samostalnu storiju o tome kako je postala superagent. Na poslednjoj dodeli Oskara Johanson je zaslužila dve nominacije za najbolju glumicu, glavnu i epizodnu, igrajući u Bračnoj priči reditelja Noe Baumaha i u Zec Džodžo Taike Vaititija. A još nam se nisu slegla sećanja na njene filmove Ispod kože, Duh u školjci, Ostrvo pasa i Ona, koji joj je doneo nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Rimu. Rođena Njujorčanka, Skarlet je imala svega osam godina kada je stala na of-brodvej daske sa Itanom Houkom, a na brodvejskoj sceni, za debi u komadu Artura Milera Pogled s mosta osvojila je nagradu Toni. Pažnju kritike je skrenula u desetoj godini, u filmu Meni i Lo, a dve godine kasnije Robert Redford ju je tražio za ulogu traumatizovane tinejdžerke u Šaptaču konjima. Vrata slave joj je otvorio film Izgubljeni u prevodu Sofije Kopole, gde joj je partner slavni Bil Mari. Svet duhova, Knjiga o džungli, Don Džon, Hičkok, Gvozdeni čovek 2, U dobrom društvu, Ljubavna pesma za Bobija Longa, Tačka susreta, Ti ga baš ne zanimaš, Druga Bolenova devojka, Devojka s bisernom minđušom, Ostrvo, Crna Dalija, Prestiž, Dadiljini dnevnici, Sever, Opravdan razlog i Čovek koji nije bio tamo - samo su neki naslovi iz bogate filmgrafije Skarlet Johanson.

Koliko se dugo razmišljalo o filmu Crna udovica?

Ovaj film je oduvek bio na stolu, samo što nismo znali kada će se raditi. Danas je ispao drugačiji nego da smo ga radili pre deset godina. U stvari, veoma sam zahvalna što je snimljen sada, jer možemo napraviti film o realnim stvarima. To želi i publika.

Kako ste se osećali kada je trebalo uroniti u Natašinu prošlost i otkriti tajne koje je okružuju?

Mislim da, od početka kada smo počeli da govorimo o ovom filmu kao samostalnom, nije bilo razloga da ga radimo ukoliko zaista ne zagrebemo duboko i ne budemo hrabri da pomerimo granice. Igrajući ovaj lik tokom cele jedne decenije (još od lika Nataše Rostove u Gvozdenom čoveku), želela sam da budem sigurna u umetnički kvalitet i kreativno ispunjenje, kao za mene, tako i za publiku. Znam mnogo o ovom liku zato što je ona u meni. Ali, nisam imala pravu priliku da uđem u sve njene pore. Našoj režiserki Kejt Šortland dopala se ideja da proniknemo u prirodu lika. Bila sam u stanju da otkrijem dosta o njoj - da nađem različite vrline i različite mane. Bilo je to poprilično terapeutski. Ne mogu da zamislim mnogo glumaca koji dobiju priliku da urade tako nešto sa likom koji su igrali deset godina.

Da li je teško vratiti se ovom liku ako se ima u vidu njena sudbina u filmu Osvetnici: Kraj igre?

Zaista osećam da smo imali priliku za neku vrstu isceljenja, kao i da razumemo zašto se Nataša odlučuje na krajnju žrtvu u Kraju igre, i odakle taj poriv potiče. Sada smo u stanju da verujemo da se ona pomirila sa nekim od nedovršenih poslova sa kojima je morala da se bori.

Kako se Crna udovica pretvorila u porodičnu dramu iz Marvelovih studija?

Jedna od tema ovog filma je porodica. Šta je porodica? Kako nas ona definiše? Kako nas naša prošlost definiše? Kako naša porodica - ma kako je odredili - odlučuje ko smo mi, u dobru i u zlu? 

Ali, ko bi mogao da pomisli da bi to mogla da bude porodična drama?

Mislim da je deo genija Kevina Feigija (producent i predsednik Marvelovih studija) to što on uvek razmišlja o tome šta obožavaoci misle o ovakvim filmovima, a onda im pruži ono o čemu oni nikad ne bi sanjali. Ideja da Nataša Romanov igra u porodičnom filmu je nešto što se najmanje očekuje, i ja sam morala da se pomučim i otkrijem šta će to u stvari značiti, jer je reč o velikoj promeni. Kako reče Kevin, to je kao kada očekujete da ćete gledati jedan film, a dobijete drugi. Ako se ne uradi dobro, može doći do nesklada. Ali, prepustili smo veoma sposobnoj Kejt Šortland da pronađe ravnotežu. Ono što radi je tako duboko i veoma je motivisana. Zajedno ćemo biti u stanju da izgradimo zajedno lik koji igram. Kejt Šortland, naša neustrašiva liderka, ne boji se da pokaže i lepo i ružno. Ne mogu da zamislim da smo stigli dokle smo stigli bez nje. Ona je neverovatna umetnica, neverovatan vođa i divna duša. Mislim da ćete se toga setiti kada budete videli film.
 

 

Povezane teme

Film

Megan Markl i princ Hari najavili su prvi projekat na Netflixu

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa prvi put govore o svojoj debitantskoj seriji za striming uslugu Netflix.

Film

Brodvejski mjuzikl o princezi Dajani stiže na Netflix

Pre nego što se pojavi na Brodveju, mjuzikl će premijerno biti prikazan na Netflix-u.

Umetnost

Marina Abramović osvaja internet - PONOVO

Ako vam se čini da je Marina Abramović ovih dana svuda, samo sačekajte da sledeći put posetite WeTransfer kada treba da pošaljete neke datoteke kolegi.

Film

Najbolji filmovi sa Monikom Beluči koje morate pogledati bar jednom

Monika Beluči ima ne samo pravu italijansku lepotu, već i glumački talenat.

Umetnost

Kulturno nasleđe Luvra sada je na samo jedan klik od vas

Luvr je pripremio odličan poklon za sve one kojima nedostaje umetnost tokom karantina: muzej je digitalizovao i besplatno objavio celu kolekciju online.

Knjige

Nik Kejv je objavio knjigu sa anegdotama iz svog života

Knjiga je predstavljena pod nazivom "Stranger Than Kindness" i uključuje retke fotografije, tekstove i komentare umetnika.

Film

5 razloga zbog kojih volimo Ris Viderspun

Američka glumica Ris Viderspun je 22. marta proslavila 45. rođendan.

Film

Spajk Li predsednik žirija filmskog festivala u Kanu

Spajk Li predsedavaće 74. filmskim festivalom u Kanu, koji će se održati od 6. do 17. jula.

Muzika

Ko su dobitnici Grammy nagrada

14. marta Grammy nagrade su dodeljene u Los Anđelesu.

Film

Objavljene nominacije za 93. dodelu Oskara

Akademija filmske umetnosti i nauke predstavila je svoje nominacije za 93. dodelu Oskara u ponedeljak ujutro.

Film

5 zanimljivih činjenica o snimanju filma The House of Gucci

Znamo ko je prvobitno trebalo da glumi glavne likove, ali da li svi glumci nose Gucci odeću i da li je barem jedna romansa započela na setu?

Muzika

Naučno dokazano: 10 pesama koje čine ljude srećnijim

Nije tajna da muzika pozitivno utiče na raspoloženje.

Film

Bilo jednom u Holivudu: crno-beli stil u filmu Malcolm & Marie

U novom Netflix filmu postoje samo dva glavna lika.