grazia

Film

Šta to kriju turske serije?   

Prizor iz turske ljubavne serije Poklon

Nije tajna da se formula borbe dobra i zla, u kojem dobro uvek pobeđuje, uvek dobro prodaje. Uostalom, Holivud je s razlogom izmislio happyend kao večitu frazu. Turska industrija šou-biznisa je odlučila da primeni ovo zlatno pravilo sa Zapada i rezultat je neverovatan: u prodaji zabavnih televizijskih sadržaja nadmašuju je jedino Sjedinjene Američke Države. Očekuje se da će izvoz turske TV produkcije 2023. dosegnuti milijardu dolara, navodi agencija Anadolija. Turske dramske serije, a pre svih istorijske, naročito obožavaju u arapskom govornom području. Vole ih i Balkan i Španija, s tim da njihova publika ipak radnije gleda klasične ljubavne priče.

Ipak, popularnost turskih TV hitova ima i drugu stranu medalje. Egipatski stručnjaci upozoravaju da Turska preko serija želi da proširi svoj uticaj u regiji. Tako, na primer, vrlo popularni istorijski serijal Ertugrul prati priču o ocu osnivača Osmanskog carstva, kroz junaštvo naslovnog junaka koji spasava čitav islamski svet. Čak je i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preporučio omladini da gleda ovu seriju i nauči nešto o istoriji zemlje.

- Ne zaboravite da dolazimo iz države koja je s 18.000 kvadratnih kilometara porasla na 780.000, rekao je on svojevremeno. Turski predsednik inače često naglašava osmanske korene zemlje, ali to  potpiruje sumnje njegovih suseda da želi da bude regionalni lider i da se sapunicama služi za širenje turskog kulturnog uticaja.

Istorijske drame u državnoj produkciji, smeštene u vreme Osmanskog carstva, imaju populističku priču, tvrdi Fejza Akinerdem, sociološkinja medija s istanbulskog univerziteta Bogazidži. A  turski novinar u egzilu Džan Dundar smatra da takve serije pripremaju plodno tlo za Erdoganov politički despotizam. One u isto vreme romantizuju prošlost više nego što brinu o istorijskoj istini, upozoravaju drugi kritičari.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mr_faizan.47 (@mr_fezan.47)

Njihov sadržaj je pod budnim okom RTUK-a, regulatornog tela za medije. Zadatak mu je da motri i isključuje kanale koji emituju sadržaj potencijalno štetan za vlast. RTUK ne nadgleda samo političke sadržaje. Tako je nedavno kažnjen jedan TV kanal zbog serija u kojima se vanbračne veze navodno prikazuju kao poželjne. Alkohol i golotinja takođe ne prolaze cenzuru, kao ni homoseksualna orijentacija.

- Zbog takvih sadržaja su neke stanice bile danima ugašene, kaže sociolog Besim Džan Zirh sa Univerziteta sveučilišta Odtu u Ankari i dodaje da je u poslednje dve decenije, konzervativna vlada temeljno restrukturirala medije: "Iza mnogih ovakvih odluka stoji ideja o zaštiti ideala savršene turske porodice". 

Ipak, postoji jedna važna promena u sadržaju turskih serija.

- Nasilje nad ženama velika je tema i nalazi svoje mesto u brojnim produkcijama poslednjih godina. Ženska svakodnevica postala je prominentna tema, ističe sociološkinja Fejza Akinerdem.

Tekst: Milica Đorđević 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Film

10 filmova i serija koje gledamo ovog juna

Pripremite kokice i smestite se udobno.

Film

Doživite lično "Seks i grad" iskustvo

Kultna serija slavi 25 godina, a fanove čekaju brojna iznenađenja.

Muzika

Obožavamo njene pesme, a da li smo pogledali sve filmove?

Top pet ostvarenja u kojima glumi Tina Tarner.

Film

Filmska preporuka: Nova verzija "Male sirene" koju smo jedva dočekali u bioskopima!

Evo zašto bi već danas trebalo da nabavite svoju kartu za podvodnu bajku

Film

Prvi put s mamom na crvenom tepihu: Kejt Blančet predstavila sina na Filmskom festivalu u Kanu

Glumica je na premijeru filma Killer of the Flower Moon došla u društvu najstarijeg deteta.

Film

Ljubavna priča za odrasle

Film Kajmak nam obećava provokaciju i šok sa bioskopskog platna.

Film

Sedmominutne ovacije za Džonija Depa

Glumac oduševio publiku na otvaranju Filmskog festivala u Kanu.

Film

Šarliz Teron uslikana sa novim dečkom

Glumica je u vezi sa modelom čije prezime sugeriše na to da je balkanskog porekla.

Film

"Izgubljena zemlja" u Kanu

Kako je izgledala Srbija sredinom devedesetih

Muzika

Otkriveno ime Rijaninog sina

Dečak je dobio ime koje nosi slavni reper.