grazia

Film

Zašto je Džejms Kameron "cenzurisao" Avatar 2?

Režirao je neke od najskupljih filmova u istoriji kinematografije, u koju je ulazio i iz mnogo drugih razloga. Iako je sigurno imao poslednju reč o trajanju svog najnovijeg ostvarenja Avatar: Put vode, Džejms Kameron ga je skratio – kako ne bi "fetiširao" nasilje proizvedeno oružjem.

- Zapravo sam isekao oko 10 minuta filma koji se odnosio na pucnjavu, rekao je proslavljeni filmaš za Esquire Middle East. "Želeo sam da se oslobodim te ružnoće, da pronađem ravnotežu između svetla i tame. Morate imati sukobe, naravno. Nasilje i akcija su ista stvar, u zavisnosti od toga kako na to gledate. Ovo je dilema svakog reditelja akcionih filmova, a ja sam poznat kao stvaralac akcionih filmova", objasnio je on.

Otkud sada tolika empatija prema gledaocima? Šezdesetosmogodišnji dobitnik Oskara razmišljao je o akcionim filmovima prepunim oružja koje je snimao u prošlosti i rekao da ne zna da li bi želeo da fetišira pištolj.

- Kao što sam to uradio u nekoliko filmova o Terminatoru pre više od 30 godina, u našem sadašnjem svetu, izjavio je.

I, to nije sve. Kameron, koji se preselio na Novi Zeland kako bi snimio nastavak Avatara u jednom naročitom studiju za filmske efekte, rekao je da je "srećan" što je zemlja zabranila automatske puške u roku od nekoliko sedmica nakon užasne pucnjave u džamiji prije nekoliko godina.

U masovnoj pucnjavi u Krajstčerču 2019. godine 28-godišnji naoružani napadač – koji je objavio islamofobični sadržaj i beli nacionalistički manifest – ušao je u dve džamije tokom molitve petkom, ubio je 51 osobu i ranio desetine, prema pisanju New York Timesa. - Kada bih snimio još jedan film o Terminatoru i možda ponovo pokušao da pokrenem tu franšizu - o čemu se raspravlja, ali ništa nije odlučeno - mnogo bih više govorio o AI strani (veštačkoj inteligenciji) nego samo da su loši roboti poludeli - rekao je Kameron u jednom podkastu.

Što se tiče Puta vode, ambiciozni nastavak je već postao treći film godine sa najvećom zaradom, dosadašnjom zaradom od 300 miliona dolara samo u SAD, dok je prešao granicu od milijardu dolara širom sveta - što dokazuje da ti izrezani minuti očigledno nisu ni bili neophodni. 

Tekst: Milica Đ. 

Fotografija: Profimedia 

Pročitajte još

Povezane teme

Film

10 serija i filmova koje gledamo u februaru

Od nove sezone "You" do najnovijeg trilera Sebastijana Stana "Sharper" evo šta možete da pogledate ovog februara.

Film

Zašto je zlatno doba striminga prošlo

Izgleda da će zabrana deljenja šifri oterati Netflix u zaborav

Knjige

5 dnevnika velikih umetnika, pisaca i revolucionara u koje želite da zavirite

Intimni zapisi jedne Fride Kalo, Virdžinije Vulf, Kafke...

Film

Treći u spavaćoj sobi

Pornografija je zanimljiva industrija koja raste, bogati se I ne odstupa, ali je zavisnost od njihovih proizvoda vrlo lična I intimna stvar.

Muzika

Selena Gomez prošetala sa novim dečkom

Pevačica je uslikana u izlasku sa pevačem Druom Tagartom.

Film

5 stvari koje niste znali o Florens Pju

Neke od njih će vas potpuno šokirati

Film

Emili Blant otkrila slatki razlog zašto još čuva jedan modni promašaj 

Ne nosim je, ali je nisam bacila. To je tako užasna jakna - rekla je glumica koju su starije generacije zapamtile iz filma “Đavo nosi Pradu”, a mlađe iz “Meri Popins” i “Tiho mesto...

Film

Nastavci koji su nadmašili original

Predstavljamo druge delove filmova koji su, po mnogima, bolji nego njihovi prethodnici.

Film

5 najlepših prazničnih filmova

Slavite ljubav i decembar uz ova ostvarenja.

Film

Leonardo Dikapiro ima novu devojku i ne, nije u pitanju Điđi Hadid

Glumac je uslikan u društvu koleginice koja još uvek nije napunila 25 godina.

Film

Da li je Džek mogao da preživi Titanik?

Reditelj Titanika, otkriva istinu nakon 25 godina od premijere filma