SCENA / Muzika

Muzika

5 LGBTQ muzičara koji su ušli u istoriju

Svojom jedinstvenom ličnošću i neponovljivim glasom, ovi umetnici su utrli put budućim generacijama muzičara. U čast “Meseca ponosa” (Pride), izdvajamo samo nekoliko njih koje nikada nećemo zaboraviti. 

Fredi Merkjuri

Frontmen čuvenog engleskog benda Queen, Fredi Merkjuri, bio je umetnik u svakom smislu te reči – ne samo sjajan pevač, već i odličan tekstopisac koji stoji iza kultnih hitova kao što su “Bohemian Rhapsody” i “We Are the Champions”. Svojim glasom bez premca umeo je da izvuče izuzetno visoke tonove i vešto menja stil pevanja, a njegova muzika rušila je granice i ograničenja tadašnjih trendova i očekivanja, te iz godine u godinu sve više dobijala na važnosti. Nakon što je Merkjuri preminuo 1991. godine od komplikacija povezanih sa HIV-om, njegove kolege iz benda Brajan Mej i Rodžer Tejlor, i menadžer Džim Bič osnovali su fondaciju koja prikuplja sredstva za borbu protiv HIV-a, u znak sećanja na legendarnog muzičara.

Elton Džon

Talentovani engleski pevač, pijanista i kompozitor bio je fenomen 20. veka, a njegova muzika i dan-danas inspiriše milione širom sveta. Elton Džon neće ostati upamćen samo po izuzetnoj muzici i neuporedivom glasu, već i egzotičnim scenskim kostimima koji već godinama predstavljaju nepresušan izvor inspiracije kako stilistima, tako i dizajnerima. Džon je bio jedan od prvih muzičara koji je tokom 90-ih otkrio da je gej, ali uprkos svim poteškoćama sa kojima se tad suočavao, uspeo je da izgradi uspešnu karijeru i podstakne brojne promene u ovoj sferi. Godine 1992. osnovao je AIDS fondaciju Elton Džon sa ciljem zaustavljanja širenja HIV virusa, rušenja stigme koja oko njega postoji, ali i podrške svima koji sa njim žive. 

Klaus Nomi

Poznat po svojoj teatralnosti na sceni, androgeni stil Klausa Nomija bio je inspiracija za nekoliko modnih dizajnera, ali i svojevrsno merilo avangardnog odevanja. Nomi je bio pravi ljubitelj opere i šou biznisa, ali uprkos tome što njegov rad nije bio adekvatno prepoznat za života, ipak je dao značajan doprinos queer kulturi. Njegov nastup rezervnog pevača Dejvida Bouvija u emisiji Saturday Night Live 1979. godine ušao je u istoriju. Nomi je takođe bio žrtva HIV epidemije 80-ih, kada je bilo malo informacija o samom virusu. No, uprkos kratkoj karijeri, ovaj muzičar ostavio je ogroman trag u industriji i danas se smatra gej ikonom. 

Džordž Majkl

Engleski pevač i filantrop bio je deo, tokom 80-ih, izuzetno uspešnog benda Wham! poznatog po hitovima “Wake me up before you go-go” i “Last Christmas”. Zahvaljujući svom talentu, Majkl nije osvojio samo Ujedinjeno Kraljevstvo, već i ceo svet. Godine 1998. javno se deklarisao kao gej, postao aktivista za LGBTQ prava i posvetio humanitarnom prikupljanju sredstava za borbu protiv HIV-a sve do svoje smrti 2016.

Lesli Gor

Pop ikona 60-ih, Lesli Gor, osvojila je svet sa svega 16 godina. Pesme koje je napisala postale su feminističke himne cele generacije, a među njenim najvećim hitovima nalaze se numere “It’s My Party” i “You Don’t Own Me”. Gorova je bila odličan tekstopisac te je nominovana za Oskara za pesme koje je napisala za film “Fame” iz 80-ih. Dvadeset godina nakon što se deklarisala kao lezbejka, postala je aktivistkinja za LGBTQ prava i iako je preminula 2015. u 68. godini, uticaj njenog rada i dalje se oseća.

Foto: Profimedia

Priredila: I. T.