SCENA / Muzika

Muzika

Nakon optužbi za seksualno uznemiravanje, Luj Si Kej osvojio nagradu Grammy za najbolji komični album

Godišnja dodela Grammy nagrada, šezdeset i četvrta, održana je 3. aprila u Las Vegasu – prvi put u “Gradu greha” umesto u Los Anđelesu, “Gradu anđela”. Na njoj nije bilo većih iznenađenja tokom same svečanosti (za razliku od Oskara), ali što se tiče nagrađenih jeste. Apsolutna pobednica je Olivija Rodrigo, koja je pokupila brojna priznanja, uključujući Grammy za najboljeg novog izbođača i najbolji pop vokalini album. Najveće iznenađenje je Grammy za najbolji komični album koji je osvojio Luj Si Kej (album Sinecerely Louis C.K). Američki komičar, glumac, pisac, producent, reditelj i urednik nije se pojavio na dodeli nagrada, niti je preuzeo svoje priznanje, a i televizija CBS, koja je prenosila ceo događaj, izbacila je deo u kojem je njemu dodeljena nagrada. Naime, slavni komičar optužen je 2017. godine za seksualno uznemiravanje svojih saradnica, kada je priznao krivicu.

U nagrađenom albumu Luj Si Kej govori o seksualnim optužbama i uticaju koji je sve oko tog događaja imalo na njega. Podsetimo, pet žena je detaljno opisalo svoje iskustvo sa Luj Si Kejem za New York Times 2017. godine, tvrdeći da je komičar masturbirao pred njima, kao i pred drugim ženama, bez njihovog pristanka. Nakon toga, Luj je, u podužoj izjavi, potvrdio da su optužbe tačne i da se zbog toga povlači iz javnosti.

– Najteža stvar je što morate da živite sa kajanjem zbog štete koju ste prouzrokovali nekom drugom. Ne mogu da okrenem glavu od bola koji sam naneo tim ženama. Proveo sam dugu karijeru pričajući šta god poželim. Sada je vreme da se povučem i počnem dugo da slušam, deo je izjave koju je napisao tada. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Def Noodles (@defnoodles)

Nakon njegovog priznanja FX (medijska kuća za koju je radio i gde je imao svoj šou Louie and Better Things) prekinula je saradnju sa komičarem, Netflix je otkazao šou koji je trebalo da emituje, otkazan je njegov film Love You, Daddy, a HBO je povukao sve emisije sa njim. Na scenu se vratio godinu dana kasnije, izvodeći komedije u Njujorku, a prošlog avgusta je najavio i turneju. Nakon što je u subotu nagrađen Grammy nagradom, mnogi komičari izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog toga, uključujući i Rebeku Kori – jednu od žena koja ga je optužila za seksualno uznemiravanje i koja je dala intervju za New York Times.

Čini mi se da je kultura canselovanja prilično selektivna, zar ne?, napisala je Sara En Mas, jedna od 80 žena koje su za seksualno napastvovanje optužile Harvija Vajnstina. “Zahvaljujući našoj industriji, još jednom smo poslali poruku da žrtve nasilja nisu važne”, rekla je Sara. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram