Artupunktura: Terapija Zagreba umetnošću

Svakog trenutka drugačiji i uvek u pokretu, Zagreb je poznat po jedinstvenoj atmosferi i pozitivnoj energiji. Od ove godine, tome će važan doprinos dati novi projekat obeležen nesvakidašnjim izložbama na gradskim ulicama – Artupunktura. 

Umetnost leči

Umetničkim dodirom, pokretom kista, oblikovanjem predmeta i skulpture ili igrom svetla i senke… Umetnici će u desetak kreativnih projekata na zagrebačkim ulicama i kultnim lokacijama utisnuti lepotu, energiju i umetničko viđenje, oplemenjujući tako prolaznike, kao i sam grad.

Jer, umetnost briše ožiljke koje su na nama ostavili vreme i okolnosti u kojima živimo.

Foto: M. Gašparović

Na ulicama i trgovima, u parkovima, galerijskim prostorima, gradskim izlozima i na fasadama zgrada, pa čak i na oglasnim panoima, na očekivanim i potpuno neobičnim mestima… „Propisana“ terapija umetnošću piše posebnu, novu zagrebačku priču. Umetnost leči, zaista leči.

Foto: J.Duval

Projekat Artupunktura zamišljen je kao platforma  za kulturu i umetnost koja za cilj ima popularizovanje umetničke scene i oživljavanje grada, vođena krovnom idejom projekata – Terapija Zagreba umetnošću.

Foto: Ognjen Karabegović

Odazvali su se brojni učesnici – od  pojedinaca, muzejskih prostora i galerija, fakulteta do organizatora afirmiranih gradskih projekata… Sve njih ujedinjuju inovativni programi koji imaju isti cilj: stvoriti prepoznatljiv događaj koji će od ove godine pružati novi, atraktivni sadržaj Zagrepčanima i njihovim gostima.

Foto: Ante Majić

I ovo, prvo izdanje donosi bogat i raznovrstan program sa posebnim umetničkim pečatom i prepoznatljivom pričom.

Doživite grad  u kom se, kao zaista posebna i svakako najprijatnija terapija, slave umetnost i umetnici…

Tekst: Promo

Foto: Promo/ M. Gašparović, Ante Majić, Ognjen Karabegović, J Duval