Diskretni šarm mangupa

Vest o smrti Vensana Kasela za tili čas je prostrujala internetom. Njegova R.I.P. stranica na Facebooku privukla je skoro milion lajkova, a ubedljivi nekrolog naveo stotine obožavalaca da se raspišu o tuzi i neverici. Glasine je već 
sutradan razvejala Kaselova pi-ar služba. Besni na trend o lažnim smrtima slavnih, objavili su da je junak Mržnje, Pakta s vukovima i omiljeni državni neprijatelj Mesrin – življi nego ikad. Fanovima su poručili: Prestanite da verujete u sve što vidite na internetu. 

Da je francuski glumac hteo da režira sopstvenu smrt samo da bi proverio koliko je popularan, bio bi zadovoljan. Dok se žalost tviteraša pretvarala u gnev zbog prevare, možemo zamisliti Kasela kako se smeje do suza. Ironični francuski humor nikad mu nije bio stran. Jednom prilikom su ga pitali o detinjstvu provedenom s ocem, legendarnim glumcem Žan Pjer Kaselom i majkom, novinarkom Sabinom Litik. On je tada otkrio da su živeli u skromnom stanu kod projekcione sobe. – Svaki put kad bih hteo u WC, morao sam da koristim kupatilo u bioskopu. 
Tako sam gledao skoro sve filmove koji su se prikazivali. Osećao sam se kao da živim u najvećoj bioskopskoj sali na svetu – ispričao je on. 

Danas, Vensan Kasel ima 56 godina, telo mladića i lice koje se odmah prepoznaje. Neki ga smatraju ružnim, ali to mogu biti samo zavidljivci. Jer, ovaj Francuz osvaja najlepše žene sveta pogledom koji se ne da izdržati. Osetili su to i giganti poput L’Oreala i modne kuće Ives Saint Laurent, pa ga brže-bolje uzeli za zaštitno lice parfema. 

PORODIČNI ČOVEK 

Kasel je pred oltar je odveo dve vanserijske lepotice, koleginicu Moniku Beluči i Armanijev model Tinu Kunaki. Da njegovoj drugoj supruzi uopšte ne smeta tridesetak godina razlike, najbolje znaju paparaci. Par će im uvek priuštiti ekskluzivu, strasnu pozu u kojoj će ona rado oglumiti da je trofej svom suprugu. Tek toliko da zapuše usta zlobnicima koji ih nazivaju ocem i ćerkom. Upoznali su se pre šest godina na Ibici. – Ne mogu otkriti detalje našeg poznanstva, ali reći ću da oboje volimo surfovanje – izjavila je manekenka, koja tada nije imala pojma ko je Vensan. Ona je, kao i Monika, rođena u Italiji, s tim da su joj koreni u afričkoj državi Togo. Od pre dve godine su trio. Sa ćerkicom Amazonijom žive u Rio de Žaneiru.

Kasel smatra da je njegova supruga božansko stvorenje bez koga ne bi mogao živeti. Prisne veze održava i sa prvom porodicom, a za majku svoje dve starije ćerke ima samo dobre reči. Prijatelji kažu da se Monika i Vensan i dalje mnogo vole, samo sada na drugi način. Uostalom, on je takođe dete razvedenih roditelja, što mu je okrenulo život naglavačke. Imao je 13 godina kada ga je majka povela u Njujork. Loše društvo ga je brzo povuklo, tako da je izbačen iz srednje škole. Ljutitog oca, koji je hteo da ga vrati u Pariz, u neki strogi internat, jedva je ubedio da mu 
dopusti da pohađa cirkusku akademiju. Ovo iskustvo je Kaselu pomoglo da izgradi speciičan stil glume: manje kroz reči, a više izrazima lica i pokretima. Dan-danas vodi računa o detaljima. Na primer, kako će čovek koga igra zapaliti cigaretu ili provući češalj kroz kosu.

Posle studija na glumačkom institutu u Njujorku dobio je poziv da sarađuje s rediteljem Metjuom Kasovicom. Njihova romantična komedija Kafa s mlekom privukla je pažnju francuske publike, ali je Kasel pravi trijumf 
doživeo 1995, sa antologijskim filmom Mržnja. Bio je nominovan za dva Cezara, kao najbolji glumac i mlada nada. Ubrzo su svi obožavali lik jevrejskog klinca koji luta Parizom. Popularnost ga je dovela na snimanje Džefersona u Parizu, Elizabete, Glasnika… Sledio je Apartman, ne toliko važan za karijeru koliko za privatni život. Na tom setu je Kasel upoznao buduću (prvu) suprugu. Oboje su priznali: ni govora o ljubavi na prvi pogled. – Kad sam je video, mislio sam da ju je reditelj angažovao samo zbog izgleda. Nisam joj posvećivao toliko pažnje, misleći 
da je samo još jedna manekenka koja želi da postane glumica. Ali, živeći s njom, shvatio sam da se ne vrti sve oko lepote. Ona je sjajna glumica i zato ima puno posla. A ja? Kako sam ja tako uspešan s ovakvim nosom? – jadao se Kasel. U Italijanku koja je stalno na listama najlepših žena sveta on se zaljubio zbog snažne duhovne veze koju su razvili. Venčali su se u Monaku, toliko brzo da Kasel nije stigao da presvuče kratke pantalone. Skromna svadba, verovali ili ne, smetala je mladoženji, a ne nevesti.

RIO KAO POEZIJA 

 – Da smo nekako drugačije ili glamuroznije sve organizovali, verujem da bi to 
potrajalo mnogo duže – smatra Vensan. Čovek koji je dotle skakao iz veze u vezu, kaže da je tek sa Monikom prvi put osetio šta znači voleti. Igrali su zajedno u čak devet filmova, uključujući i sjajni Pakt s vukovima 2001. godine. – Mnogi oženjeni muškarci kažu da nikada ne bi mogli da rade sa svojim suprugama. Nama takva saradnja savršeno odgovara, jer nam je zabavno da budemo zajedno. S Monikom mogu pred kamerama ono što ne mogu ni s jednom drugom glumicom. S druge strane, poslovne obaveze strogo odvajamo od privatnih i nikad se nije dogodilo, na primer, da se u krevetu pripremamo za uloge – govorio je Vensan. Lepo zvuči, ali on je i dalje poznat kao čovek kome je teško da odvoji fikciju iz stvarnosti. Zato nikada nije završio scenu iz filma Nepovratno, jer je tu Monika igrala silovanu ženu. Njihov brak se dugo smatrao uzorom u Holivudu. Činilo se da su uspevali da održe 
bliskost čak i kada su snimali na različitim krajevima sveta. Pošto je u serijalu Igraj svoju igru glumio rame uz rame sa holivudskom aristokratijom u sastavu: Bred Pit, Džordž Kluni, Met Dejmon, Al Paćino, svake godine su Kasela tražili za novi ilm. 

On je, međutim, uspeh u karijeri povezivao s rođenjem ćerki. Malo pošto je dobio Devu, proslavio se ulogom antiheroja Žaka Meserina i osvoji nagrade Cezar, Limije i Zlatni globus. Kada mu se 2010. rodila Leoni, oduševljeni tata je uzviknuo: Preserećan sam što imam tri princeze, Moniku u tri izdanja! Usledila je nominacija za Oskara u Crnom labudu, jednom od najgledanijih filmova te godine. Kasel se u Rio preselio pre tačno deset godina, a još pamtimo zašto je odabrao Brazil za život: – To je jedino mesto na svetu gde su ljudi još uvek inspirisani poezijom i inspirisani svaki dan. Ljudima iz Evrope nedostaje takvih stvari – zaključio je Vensan Kasel.

Foto: Profimedia, instagram

Tekst: M.Đ.