Dosta je skrivanja: Nakon operacija koje su joj unakazile telo, Linda Evanđelista konačno izašla u javnost!

U septembru prošle godine, jedna od najpopularnijih manekenki devedestih, deo čuvene petorke koju su pored nje činile Naomi Kampbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford i Christy Turlington, Linda Evangelista (56) otkrila je, na svom Instagram profilu, zašto se već godinama ne pojavljuje u javnosti. Čuvena kanadska lepotica podvrgla se tretmanima CoolSculptinga (zamrzavanje masnih ćelija), u avgustu 2015, na koje je išla do februara 2016. U početku joj je izgledalo da neinvazivna alternativa liposukciji deluje, međutim, tretman ju je, zbog nus pojava za koje kaže da nije upozorena, ostavio “trajno deformisanom” i “brutalno unakaženom”. Manekenka je, iz straha od paparaca, retko izlazila napolje, sve vreme osećajući duboku emotivnu, ali iI fizičku bol. S obzirom na to da pet godina nije radila, ostala je bez sredstava za život, a onda je odlučila da tuži kliniku koja joj je pružila usluge zamrzavanja sala i da traži odštetu od 50 miliona evra. Sada se slikala za naslovnu stranu magazina People i u velikom intervjuu progovorila o svemu kroz šta je prolauzila poslednjih pet godina, rešena da se više ne skriva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by People Magazine (@people)

– Volela sam modnu pistu. Sada se užasavam da naletim na nekoga koga poznajem. Ne mogu više ovako da živim, skrivena i posramljena, ne mogu više da živim ovu bol, ispričala je za People.

Manekenka je tri meseca nakon prvog tretmana primetila izbočine na podbratku, bedrima i ispod pazuha. Sva ona područja koja je trebalo da smanji tretmanima, počela su da bujaju i da rastu. Ipak, i dalje je odlazila na tretmane, uverena da tako treba, a ne da su u pitanju nus pojave na koje je niko nije upozorio.

– Pokušala sam to sama da popravim, misleći da radim nešto pogrešno. Prestala sam i da jedem, mislila sam da gubim razum – rekla je i dodala da je nakon toga posetila doktora u junu 2016. Lekar joj je dijagnostikovao paradoksalnu masnu hiperlaziju (PAH) i rekao da su izbočine na njenom licu i telu trajne.

Reč je o retkoj nuspojavi, koja pogađa manje od jedan odsto osoba koje se podvrgnu ovom postupku.

– Više ne gledam sebe u ogledalu. Oduvek sam znala da ću ostariti i znam da postoje stvari kroz koje telo prolazi, ali jednostavno, nisam mislila da ću izgledati ovako. Moj odraz više ne liči na mene. Ne prepoznajem sebe fizički, ali više ne prepozajem sebe ni kao osobu, ispričala je jedna od nekad najplaćenijih manekenki na svetu.  

Evangelista je izašla u jasnost sa željom da se oslobodi srama i da pomogne svima koji su u sličnoj situaciji.

– To mi je cilj. I jedno sigurno znam, neću se više skrivati, rekla je.

S obzirom na to da više ne može da radi, u septembru je podnela tužbu protiv kozmetičke kompanije Zeltiq Aesthetics Inc. i zatražila odštetu od 50 miliona dolara. Predsednik kompanije kaže da je postupak kojem je podrgnuta Linda “dobro proučen sa više od 100 naučnih publikacija i više od 11 miliona tretmana sprovedenih po celom svetu”, kao i da su nus pojave poput PAH-a “poznate i dokumentovane u informacijama namenjenim pacijentima i lekarima”, odnosno da je manekenka bila o njima obaveštena to jest, verovatno je potpisala document u kojem piše sve o posledicama. Na kraju ostaje da vidimo šta kaže sud.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram