U FOKUSU / U fokusu

U fokusu

Bil Gejts se razvodi nakon 27 godina braka

 

Suosnivač i bivši generalni direktor Microsofta i njegova supruga Melinda Gejts objavili su na Twitteru u ponedeljak da se razvode nakon 27 godina braka.

Ali istovremeno, oni će nastaviti da rade zajedno na dobrotvornim inicijativama sopstvene fondacije, usmerenim na obrazovanje, rodnu ravnopravnost i zdravlje.

“Nakon mnogo razmišljanja i puno rada na našoj vezi, doneli smo odluku da se razvedemo”, par je napisao u izjavi koju je Bil Gejts objavio na Twitteru. „Tokom ovih 27 godina podigli smo troje neverovatne dece i stvorili fondaciju koja deluje širom sveta pružajući velikom broju ljudi priliku da vode zdrav i produktivan život. Još uvek delimo veru u ovu misiju i nastavićemo da radimo zajedno u fondaciji, ali više ne verujemo da možemo zajedno da krenemo dalje u ovoj novoj fazi života “.

2020. godine, u pozadini pandemije koronavirusa, Bil Gejts je napustio Microsoftov odbor i počeo da provodi više vremena u fondu sa Melindom.

Finansijski detalji podele još nisu jasni. Prema Forbesu, Bil je na četvrtom mestu na svetu po gotovini, iza Džefa Bezosa, Bernarda Arnaulta iz LVMH i Elona Muska. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 124 milijarde dolara. Pored toga, Gejts poseduje 1,37% Microsoftovih izdatih akcija koje vrede više od 26 milijardi dolara.

Par je bio tvorac „Giving Pledge“, koji zahteva od svojih članova da više od polovine svog bogatstva doniraju u dobrotvorne svrhe. Danas, fond ima preko 51 milijardu dolara imovine, što ga čini jednom od najjačih dobrotvornih organizacija na svetu.

Podsetimo, da je na Dan zaljubljenih 2020. godine, Bil Gejts na Instagramu objavio fotografiju na kojoj grli Melindu Gejts. „Nisam mogao ni da sanjam o boljem partneru na ovom putovanju“, – navedeno je u opisu.