U FOKUSU / U fokusu

Bono Voks: Kako je slavni pevač neplanirano zanoćio u Beloj kući

Sklonost Bona Voksa, frontmena čuvenog benda U2, ka političkom aktivizmu dobro je poznata, ali je on krio šta se dešavalo iza kulisa takvih događaja. Konačno je rešio da progovori, u biografiji pod naslovom Surrender: 40 Songs, One Story i odmah uspeo da u nezavidan položaj stavi bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu. Dakle, u jednom poglavlju, slavni irski roker se prisetio pijane noći, posle koje se probudio u Beloj kući.

Prema Bonu, njegova alergija na salicilnu kiselinu – koja se, između ostalog, nalazi u aspirinu, kao i u vinu – dovela je do toga da zaspi nakon što su on i njegova supruga Ali Hoson zajedno popili piće s 44. predsednikom Amerike, u njegovom domu, u jednom od salona Bele kuće.

Dok je Obama pio koktele, frontmen grupe U2 je popio čašu vina uz svoj obrok – “Ili su bile dve?”, napisao je. Pošto se salicilati nalaze u vinu, objasnio je da su ga posledice intolerancije brzo pogodile. „Kada sam počeo da padam u san, izvinio sam se, a ono što se dalje dogodilo je malo nejasno, ali, prema Ali, prošlo je oko 10 minuta pre nego što ju je lider slobodnog sveta upitao: “Bono nas je napustio na neko vreme. Da li je sa njim sve u redu?”. Njegova supruga je ubedila  Obamu da nema razloga za brigu, ali je predsednik bio odlučan da ga pronađe. Nakon što se Obama setio da ga je Bono pitao za Getisburšku adresu, znali su gde da ga traže.

Ubrzo su ga našli u krevetu jednog drugog američkog predsednika. „Dobar instinkt. Ušli su u Linkolnovu spavaću sobu, i tamo sam bio, s glavom u nedrima Abrahama Linkolna, na samom njegovom krevetu. ‘Zaspao sam u udobnosti naših sloboda’, kako sam posle zabeležio.”

Voks se našalio da Obama “ni na minut” nije verovao da je on alergičan na salicilate. “Misli da je Ali ovo izmislila da bi me pokrila. Govori ljudima da može da me pobedi u piću. Svašta. Ali pravi jak martini.”, zaključio je Bono Voks. Medijski predstavnik Baraka Obame nije imao komentar na ovu priču, obaveštava magazin People. Šteta, jer je Bono otkrio da Obama ne prestaje da ga podseća na ovu temu, u privatnim susretima. 

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia