U FOKUSU / U fokusu

Španija je prva u Evropi donela zakon o plaćenom menstrualnom odustvu: Hoće li je Srbija slediti?

Španija je – prva u Evropi – usvojila zakon koji je svim ženama sa posebno bolnim menstruacijama omogućio plaćeno odsustvo s posla na početku ciklusa. Ova vest obišla je zemljanu kuglu brzinom svetlosti.

Šta ovaj zakon tačno podrazumeva?

Trodnevno “menstrualno odsustvo” za sve žene koje tokom ovog perioda imaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu ili povraćanje. Za odustvo je potrebna lekarska potvrda, a javni sistem socijalnog osiguranja snosiće sav trošak. Doktori će procenjivati i odobravati bolovanje, koje mogu produžiti i na 5 radnih dana.

Zakon, takođe, navodi da će nova politika pomoći ženama u borbi protiv stereotipa i mitova oko menstruacije koja ometa život žena. Prema novom zakonu, Španija će uvesti i besplatne proizvode za žensku higijenu u određenim javnim objektima – kao što su obrazovne ustanove.

Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero, otvorena feministkinja u levičarskoj vladi, rekla je u tvitu da je to istorijski dan napretka u feminističkim pravima: “Dani kada su žene išle na posao sa bolovima su prošli“, rekla je Montero prošle godine kada je predstavila nacrt zakona o zdravlju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VICE (@vice)

Da li ima nade za Srbiju?

Dok su i druge evropske zemlje otvorile pitanje mogućeg plaćenog menstrualnog odsustva, Srbija nije odobrila ni 100% plaćeno kovid bolovanje. Da ne govorimo o opštem nepoštovanju osnovnih radničkih prava, kao i degradiranju žena nakon porodiljskog odsustva na manje plaćeno radno mesto ili jednostavno – otkaz. Pa kako onda da razmišljamo o menstrualnom bolovanju?

Ima li ipak svetla na kraju tunela?

Španija i Evropska unija mogu biti svetlosnim miljama daleko od nas, ali činjenica je da je ovaj zakon pogurao razbijanje tabua – menstrualni problemi biće prepoznati deo javnog zdravlja, o kom se sada polemiše.

Na kraju, ako uzmemo u obzir da 25% žena pate od veoma bolnih menstruacija, nadamo se usvajanju ovog zakona i kod nas, i još jednom koraku ka osvajanju ženskih prava i sloboda ( u 21. veku…)

 

Foto: Pexels

Priredila: T.M.