U FOKUSU / U fokusu

U fokusu

Nakon vesti o razvodu od Džoa Džonasa, Sofi je podržala Tejlor Svift: Zašto je to bitno?

Da budemo jasni: Džo i Sofi su možda poznate ličnosti, ali njihov razvod se nikoga ne tiče. Međutim, ono što zaslužuje pažnju jeste koliko je veliki deo izveštavanja o njihovom razlazu bio mizoginistički.

Pre par nedelja u ovo vreme, nismo ni razmišljali o postojanju tinejdž superstara Džoa Džonasa. Verovatno bi naš odgovor na pitanje šta mislimo o njemu bio “Pa… ništa.” Međutim poslednjih dana, imamo tu situaciju da svuda viđamo njegovo lice i slušamo o njemu bez prestanka. Posle ćetiri godine braka Džonas brat i zvezda serije “Game of Thrones” Sofi Tarner se razvode. Vest je izazvala beskonačno izveštavanje, pogrdne glassine i mnogo besa na mrežama o osramljivanju te mame.

Da budemo jasni: Džonas i Tarner su možda poznate ličnosti, ali njihov razvod se nikoga ne tiče. Međutim, ono što zaslužuje pažnju jeste koliko je veliki deo izveštavanja o njihovom razlazu bio mizoginistički. Zahvaljujući raznim „anonimnim izvorima“, narativ koji se vrti u pojedinim američkim tabloidima je sledeći: Tarner je hedonistička ljubiteljka zabave i odsutna majka koja želi provod umesto da brine o svojoj deci. Džonas je odan otac koji se sam brine o svojoj deci uprkos činjenici da je njegov bend na turneji. „Ona voli da se zabavlja, on voli da ostane kod kuće“, svečano je izjavio anonimni izvor TMZ-a. “Imaju veoma različite stilove života.”

Ovim pažljivo postavljenim naslovima nama se servira informacija da je Sofi party manijak i da je samim tim loša mama, dok je Džo otac heroj, koji se žrtvuje (neka mu neko da medalju). Niko se s druge strane ne pita zašto je 30-godišnji Džo (u tom trenutku) oženio 23-godišnju Sofi i mislio da će je pretvoriti u domaćicu.

Istina je da su deca slavnog para živela sa Džonasovima poslednjih meseci. Ali znate li zašto je to tako? Zato jer je Sofi snimala u Engleskoj i njih dvoje su se složili da bi zbog glumičinog užurbanog rasporeda bilo najbolje da ostanu u Americi sa ocem. I to je sve. Prema duplim standardima, da su deca živela sa Sofi dok je Džo bio zauzet poslom u drugoj državi, niko ne bi ni trepnuo. Od žena se, na kraju krajeva, očekuje da se žrtvuju za svoju decu i stavljaju ih ispred svoje karijere, kao i socijalnog života.

Međutim, kad god otac provodi vreme sa sopstvenom decom, on biva hvaljen zbog „čuvanja dece“. Kad god otac preuzme obaveze oko dece – koje se od majki jednostavno očekuju – ljudi žele da im dodele priznanja. Na kraju, budimo iskreni, Džonas se baš i ne žrtvuje, iza njega stoji čitava vojska iznajmljenih pomoćnika, od dadilja, preko spremačica i kuvara. Jedva da je morao da odustane od karijere zbog problema sa brigom o deci.

Ne znamo da li su mediji koji vode hajku protiv Sofi svesni, ali sasvim je moguće izaći uveče u grad i dalje biti dobra majka. Opet, da je Džo bio u gradu, niko ne bi insinuirao da je on loš otac, jer očevima je dozvoljeno da se zabavljaju. Dozvoljeno im je da imaju identitet izvan svog potomstva. Žena kada ostane trudna, njeno telo nekako postane javno vlasništvo i sve što radi odjednom se posmatra kroz prizmu njenog deteta.

Zato je podrška druge žene, ili u ovom slučaju Tejlor Svift, koja je takođe bila u vezi sa Džoom skoro deceniju ranije, jako bitna. Posebno jer svi znamo pevačicin stav o bivšem dečku, kog je opevala u svojoj pesmi “Mr Perfectly Fine”, gde kaže da se Džo služi savršenom fasadom dobrog momka, dok zapravo uništava mentalno zdravlje emotivne partnerke.

Poruku izvucite sami.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.