U FOKUSU / U fokusu

U fokusu

Sergej Trifunović napunio 50! Najbolje uloge poznatog glumca

Srećan rođendan jednom od najpoznatijih srpskih glumaca koji danas proslavlja jubilej!

Rođen u glumačkoj porodici, 1972. u Mostaru, Sergej Trifunović je odrastao u nekolicini gradova, nakon Mostara u Bosni i Hercegovini, porodica Trifunović se zvanično selu u Srbiju. Prvo je to bio Kruševac, potom Užice i naposletku Beograd u kome 1990. Sergej upisuje Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesora dr. Vladimira Jevtovića.

Iako su glumački geni učinli svoje, Sergejev otac Tomislav Trifunović cenjen je pozorišni glumac, aktivan na sceni od 1975. godine. Detinjstvo glumca koje je podrazumevalo brojne odlaske u pozorišta, ali i selidbe i prilagođavanja novim sredinama, zahvaljujući kojima je magistrirao mentalitet sa ovih prostora, učinile su Sergeja Trifunovića jednim od najpoznatijih, ali i najtraženijh glumaca mlađe generacije.

Glumac je studirao u klasi sa ništa manje poznatim kolegama: Natašom Ninković, Nebojšom Glogovcem, Vojinom Ćetkovićem i Nelom Mihailović.

Do njegove prve zapaženije uloge došlo je zahavaljujući reditelju Goranu Paskaljeviću, koji mu je odmah po završetku studija dao priliku da 1995. zaigra rame uz rame sa Mikijem Manojlovićem u Tuđoj Americi.

Iste godine Trifunović se pojavljuje u Ubistvu sa predumišljajem Gorčina Stojanovića. Režiser primećuje glumčev izarazit talenat i sada već uveliko poznatu srčanost, kojom pristupa svim svojim likovima i daje mu glavnu ulogu u filmu koji ga je zvanično proslavio: Stršljen.

Početkom 2000-ih, Trifunović doživljava svojevrsnu glumačku transformaciju i zahvaljujući sada uveliko kultnim Munjama i Kad porastem biću kengur, postaje sinonim za klasičnog Bg klinca, ortaka iz kraja koga svi gotive. Da bi nas par godina kasnije u ulogama srčanih trenera (Montevideo i Bićemo prvaci sveta) oborio s nogu još jednim neočekivanim glumačkim tvistom.

Pored glavnih uloga koje je tumačio, zapažene su i njegove sporedne uloge, od kojih se u tom period možda najviše ističe ona u Karauli iz 2006.

Nikako se ne sme zanemariti ni Crni Gruja u kojem nas glumac upoznaje sa svojom maestralnom humorističnom stranom, kao i uloge u kojima nas je oborio sa nogu pokazavši nam svoju emotivnu stranu i to pored koleginica iz Francuske (Lovers, 1999.) i iz Nemačke (Love, 2005.).

Posebno se mora istaći i predstava “Tvrđava” u kojoj glumac igra skupa sa ocem Tomislavom, ali i mlađim bratom, takođe uspešnim glumcem Branislavom Trifunovićem.

Kada su u pitanju aktuleni projekti, iščekuje se postapokaliptična priča pod nazivom Volja sinovljeva, u kojoj će glumac pored Žarka Lauševića i Petra Benčine, igrati vodeću ulogu.

Krajem prošle godine Sergej je izdao autobiografiju pod nazivom “Stovarište”, kroz koju se možete upoznati sa turbulentnim i nadasve zanimljivim životom našeg poznatog glumca, ali i sa njegovom emotivnom stranom, te već pomenutom srčanošću i strašću, koje su ga vodile kroz čitav život i koje mu za ovaj jubilij želimo u barem istim merama.

U nastavku pogledajte spisak filmova koji su Sergeja Trifunovića svrstali na listu naših najpoznatijih glumaca.

LOVE

KARAULA

STRŠLJEN

MUNJE

MALI BUDO

AJVAR

KAD PORASTEM BIĆU KENGUR

BURE BARUTA

CRNI GRUJA

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia