grazia

U fokusu

Zašto ceo svet priča o prvoj dami Ukrajine?

Iako mnogima neshvatljivo da se u 21. veku odigrava rat pred našim očima (nažalost u nekim zemljama nije ni prestajao), to je realnost koja je i našu zemlju uzdrmala, podsećajući na jako teške trenutke kroz koje je i sama prošla.

Danima ne prestaje da se pominje predsednik Ukrajine, ali sasvim nenametljivo uz njega, u žižu javnosti dospela je i prva dama ove zemlje, Olena Zelenska. Diplomirani arhitekta, karijeru je izgradila kao scenarista i producent. Zajedno sa suprugom osnovala je produkcijsku kuću Studio Kvartal-95. Nakon što mu je napisala scenario za emisiju političke satire “Sluga naroda”, lansirala je Zelenskog u zvezde, što ga je postavilo u predsedničku fotelju.

Nakon što je pristupila funkciji prve dame, svoj položaj iskoristila je za humanitarni rad ali i podršku i osnaživanje žena. Takođe je stala uz žrtve porodičnog nasilja, otvarajući centre i službe za hitne slučajeve.

“Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine, shvatila sam koju ulogu mogu da igram u podržavanju humanitarnih ciljeva, posebno zato što su društveni ciljevi bili moja strast tokom citave moje karijere”, rekla je tada Olena.

Nije prošao nezapaženo ni njen smisao za modu, koji takođe nosi posebnu poruku. Naime, prva dama izjavila je jednom prilikom da je njen odabir garderoba ukrajinskih dizajnera, jer na taj način promoviše industriju svoje zemlje.

Od 24. februara, od kada je Rusija započela vojne operacije u Ukrajini, redovno izveštava o stanju svoje zemlje, u kojoj je bezpogovorno sa porodicom odlučila da ostane. "Danas neću paničiti i plakati. Biću smirena i samouverena. Moja deca me gledaju. Biću pored njih. I pored mog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!", navela je u postu na mrežama, otkrivajući da se sa svojom decom (ćerkom Alekssandrom I sinom Cirilom) nalazi u skloništu.

Foto: Instagram

Priredila: T.M.

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Budućnost se može dizajnirati

Zanimanja sutrašnjice nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već prisutna. Treba ih samo pronaći. Ako to nije moguće, onda ih valja izmisliti

U fokusu

Diskretni šarm mangupa

Cirkusku školu je iskoristio da razvije naročiti stil glume, a drskim humorom osvaja neke od najlepših žena sveta. Ružnim ga nazivaju samo zavidljivci.

U fokusu

Nova moda bez roda

Iako smo još od osamdesetih navikli da muške rokenrol zvezde poput benda Kiss, Dejvida Bouvija, Olivera Mandića i mnogih drugih koketiraju sa odećom za žene, ovaj fenomen nas šokir...

U fokusu

Samo dva meseca nakon razvoda, oženio se Kanje Vest

Reper se sa dizajnerkom Bjankom Censori venčao na privatnoj ceremoniji.

U fokusu

Kejt Hadson se uključila u raspravu o nepo bebama

Pošto je jedan njujorški magazin 2022. proglasio godinom nepo beba, debata se zahuktava između korisnika društvenih mreža, i poznatih koji se osećaju prozvanima

U fokusu

Kijanu Rivs: Bajker sa kojim bi se svaka žena rado provozala

Glumac novogodišnje pripreme obavlja na svom omijenom prevoznom sredstvu.

U fokusu

Hoće li Ilon Mask dati ostavku na mesto šefa Twittera?

Korisnici ove mreže to očigledno žele, čeka se njegov potez.

U fokusu

Margo Robi je najplaćenija glumica na svetu

Ali i dalje zarađuje 10 puta manje od Toma Kruza.