U fokusu

ZAKASNELO PRIZNANJE: Joko Ono zaslužna za rok evergrin Imagine

U američkom Udruženju muzičkih izdavača počeo je jedan neobičan, mada ne baš neočekivan proces: Joko Ono bi konačno trebala da bude potpisana kao koautorka rok evergrina "Imagine" ili “Zamisli”, koju je nenadmašno izvodio njen suprug Džon Lenon. Iako su američko-japansku konceptualnu umetnicu mnogi stigmatizovali kao glavnog krivca za raspad Bitlsa i odvajanje Lenona od benda, Joko zapravo ima velikog udela u nastanku najvažnijih pesama koje je Lennon napisao i u solo karijeri, i u okviru slavnih liverpulskih “buba”. U taj opus ide i himna miru Imagine. Skoro pola veka od nastanka, ovu molitvu za bratstvo među ljudima i dan-danas prihvata ceo svet - rekli bismo, njene reči su aktuelnije nego ikad - a da se malo zna da je bila inspirisana motivima iz knjige Joko Ono Grejpfrut iz 1964. godine. U njoj je Joko objavila dosta pesama koje su počinjale s "Imagine...". Lenon joj je u dokumentarnom filmu “Samo je nebo iznad nas” i sam odao priznanje za ovu pesmu, a zašto nije i ona potpisana na autorstvo objasnio - muškom sujetom. - Pesmu treba potpisati s Lenon - Ono jer je puno toga - stihovi i koncept - poteklo iz Joko. Uzeo sam sve to direktno iz “Grejpfruta”. Da je to učinio neki muškarac, verovatno bih ga potpisao kao koautora. Ali, tad sam mislio, pa, ona je samo moja žena, zašto bih je potpisao - rekao je Lenon 1980. godine. Tek 2012. Pol Makartni je konačno demantovao višedecenijske optužbe o krivici Joko za raspad benda. - Ona sigurno nije kriva za raspad grupe. Mislim da je ne možete kriviti ni za šta. Džon Lenon bi ionako definitivno otišao - rekao je poznati član Beatlesa i takođe naglasio da Lenon nikada ne bi napisao "Imagine" da nije bilo Yoko Ono.

 

Povezane teme

U fokusu

Ljubavna priča Prijanke Čopre i Nika Džonasa

Prošle su dve godine otkako su Prijanka Čopra i Nik Džonas otišli na prvi sastanak.

U fokusu

Ljubavna priča Kim Kardašijan i Kanjea Vesta u fotografijama

Poznati holivudski par Kim Kardašijan i Kanje Vest proslavili su šestu godišnjicu braka.

U fokusu

Tajanstveni i najnepristupačniji delovi sveta

Destinacije gde samoizolacija nije potrebna...

U fokusu

Glasine kažu: Runi Mara i Hoakin Finiks očekuju bebu

Zapadni mediji navode da će glumica Runi Mara i Hoakin Finiks po prvi put postati roditelji.

U fokusu

Meri-Kejt Olsen i Olivje Sarkozi se razvode

Par je odlučio da se razvedu nakon pet godina braka.

U fokusu

Sicilija se bori da privuče turiste

Ukoliko želite da posetite Siciliju, ovaj članak je namenjen vama.

U fokusu

Adel je rođendan proslavila u vrhunskoj formi

Adel je proslavila svoj 32. rođendan, a dan kasnije je na svom Instagramu podelila rođendansku fotografiju.

U fokusu

ZA SADA SAMO KNJIGA: Stiže nam nastavak “Igre gladi”

Ako volite trilogiju “Igre gladi”, bilo u formatu knjige ili serijala, napravili ste odličan izbor: na top listama najuticajnijih dela u minuloj dekadi, ostvarenje Suzan Kolins sig...

Film

VELIKI KORAK ZA HOLIVUD: Tom Kruz će prvi glumiti u svemiru

Zbog dobrovoljne samoizolacije koju je pandemija koronavirusa izazvala širom planete, industrija zabave je primorala glumce da ostanu kod kuće, a produkciju da se zaustavi.

U fokusu

DIZNI OTVARA ZABAVNI PARK U ŠANGAJU: Dugi redovi, mnoštvo dece i mnogo toga da se dodirne

Primer kako će se planeta oporavljati od pandemije ne treba tražiti dalje od Šangaja, u kojem američki gigant Disney ima jedan od zabavnih parkova.

U fokusu

Mattel novom kolekcijom lutki zahvaljuje svakodnevnim herojima Covid-19

Iako su mnogi od nas širom sveta u karantinu unutar zidova naših domova tokom ove epidemije Covid-19, nekolicina je na frontu ove nevidljive bitke za javno zdravlje, boreći se za...

U fokusu

HOLIVUDSKI DERMATOLOG UNAPRED POPUNIO TERMINE: Viktorija, Bijonse i Kim staju u red za podmlađivanje

Da se lepota može stručno negovati i u karantinu, dokazao je vrhunski američki dermatolog Harold Lanser.

U fokusu

ŠVEDSKA EKO RATNICA PONOVO U MISIJI: Greta, pomozi nam!

Dvomilionski grad Manaus u Amazoniji je jedna od najcrnjih tačaka u pandemiji, jer su bolnice i hitne službe pretrpani ljudima obolelim od covid-19, a samo tokom aprila je umrlo sk...

U fokusu

Holivudski osmeh: 10 zvezda sa savršenim zubima

Otkrili smo koja od zvezda može da se pohvali osmehom od milion dolara (bukvalno i figurativno), i koja je njihova tajna.

U fokusu

Body positivity: citati Kejt Vinslet o tome kako da zavolite svoje telo

Kejt Vinslet jedna je od onih srećnih žena koje vole sebe takvima kakve jesu i zbog toga smo spremni beskrajno joj se diviti.