Sa prve linije fronta: Četiri žene o ratu u Ukrajini, iz Ukrajine

Napad Rusije na Ukrajinu počeo je 24. februara, a posledice rata počele su da se osećaju na globalnom nivou. Iako je teško ne osećati se bespomoćno u vezi sa činjenicom da u 21. veku negde besni rat, a da mi na to nikako ne možemo da utičemo, postoji nešto što možemo da uradimo. Za početak, da doniramo novac, hranu, odeću izbeglicama i žrtvama rata i(li) učestvujemo u prikupljanju pomoći za njih. Premda je fokus u medijima poslednjih dana stavljen na izbeglice, Grazia UK, rešila je da ne ignoriše ljude koji su rešili da ostanu u Ukrajini, da sasluša njihovu priču i podeli je sa svetom. Na naslovnoj strani nalaze se četiri žene koje su ostale u svojoj zemlji: Katerina, Yaryna, Ruth i Sofia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grazia UK (@graziauk)

Katerina je ispričala kako je objasnila svom šestogodišnjem sinu šta je rat, dok su bombe padale, Yaryna objašnjava zašto je ostala da se bori za svoju zemlju, a Ruth priča kako i zašto se suočila sa diskriminacijom na granici, dok je pokušavala da izađe iz Ukrajine, i zašto su njenu ćerku zadržali u pritvoru. Sofia je za Graciju podelila potresnu priču o svojoj četvorogodišnjoj ćerki koja je prestala da priča, dok su pokušavali da pobegnu iz Kijeva, zato što je, instinktivno, osetila da treba da ćuti da bi se njena mama fokusirala na to kako da ih izvuče iz opasnosti. Priče ovih žena, koje su ostale u svojoj zemlji da se bore za jedan bolji i civilizovaniji svet, pozivaju na buđenje humanosti i podršku Ukrajini u kriznim vremenima. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grazia UK (@graziauk)

Moćne fotografije četiri žene napravili su: @pavlobishko, @jakub_porzycki, @mpalinchakphoto and @yehorlemzyakoff, a u uvodnoj reči Hattie Brett, urednica britanskog izdanja Grazia magazina, piše sledeće: 

– Donacije su ključne, naravno. Udružili smo se britanskim Crvenim krstom i molimo vas da to uradite i vi, da donirate. Još jedan način da budete uz Ukrajinu je i taj da slušate šta imaju da kažu ljudi koji su ostali tamo, koji se nalaze u epicentru svetske krize. Zahvaljujem se ženama koje su hrabro stale ispred objektiva Grazia fotografa i podelile sa nama svoju priču.

Više o tekstu u štampanom izdanju potražite na: graziadaily.co.uk

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram