grazia

Zodijak

Sve što treba da znate o retrogradnom Merkuru

Opet ste izgubili omiljene sunčane naočare ili ste slučajno obrisali neki važan dokument sa računara? Da, postoji svaka šansa da ste neobično nespretna ili zaboravna osoba, ili je to možda na neki način povezano sa nebeskim telom koje se nalazi na udaljenosti od oko 46 miliona kilometara od Zemlje.

Bez obzira da li pratite događaje koji se dešavaju izvan naše planete ili ne, postoje određeni trenuci tokom godine kada je Merkur - planetu najbližu Suncu - teško zanemariti.

Retrogradno kretanje je optička iluzija kada planeta menja kretanje i kreće se u suprotnom smeru. Za ljubitelje horoskopa i astrologije, to označava činjenicu da život tokom ovih dana neće bit iuspešan. Ovaj događaj se održava tri puta godišnje, a prvi 2020. godine počeo je 17. februara i trajaće do 10. marta.

Šta kaže nauka o retrogradnom Merkuru?

Nauka objašnjava fenomen retrogradnog Merkura, naravno sa naučne strane. „Ako pogledamo Merkur, on je bliže Suncu nego Zemlji, a njegova orbita oko Sunca je znatno kraća, samo 88 dana u odnosu na našu 365.25. To znači da Merkur putuje oko Sunca više od četiri puta u poređenju s našom orbitom. Kad se Zemlja i Merkur nalaze na istoj strani Sunca u svojim orbitama, čini se da se Merkur kreće nebom od zapada do istoka. Kada Merkur nadmaši Zemlju u njenoj unutrašnjoj orbiti, čini se da menja smer i kreće se retrogradno. To se obično dešava oko tri puta godišnje."

Da to zamislimo u perspektivi:

„Zamislite da sedite u nepokretnom vozu. Voz na sledećem peronu polako počinje da se kreće napred i tada  pretiče naš voz. Ako ne znamo da se naš voz kreće, onda ono što vidimo je da se voz pored nas polako kreće napred, zatim poravnava sa nama i onda se očigledno kreće unazad. To vidimo, mada se u stvarnosti ni jedan voz ne kreće unazad. Sve se radi o relativnim položajima."


Svaka planeta u našem Sunčevom sistemu je retrogradna i vredi uzeti u obzir da ako bismo stali na površinu Merkura i gledali Zemlju, čini se da se i ona kreće u suprotnom smeru. Ali, na primer, za razliku od Marsa, orbita Merkura je manja, pa se događaj događa češće. I uprkos činjenici da postoji logično astronomsko objašnjenje zašto Merkur „menja“ kretanje, astrolozi veruju da se događa nešto važnije.

Koji je astrološki značaj retrogradnog Merkura?

Susan Miler je možda jedan od najpoznatijih astrologa na svetu. Njena stranica prikupi 309 miliona pregleda godišnje i ima 11 miliona jedinstvenih korisnika. "Retrogradni Merkur je jedini događaj koji utiče na sve znakove zodijaka", kaže Miler. - Međutim, najviše utiče na Device i Blizance, jer planeta vlada tim znakovima. Kada je Merkur retrogradan, puno se stvari menja, ali do određenog vremena ne možemo da vidimo u kom se smeru stvari kreću. Svet se u to vreme menja. Astronomija i astrologija mogu imati sličnu istoriju porekla, ali sada su dve oblasti potpuno različite. Astronomija se odnosi na proučavanje univerzuma izvan naše planete; a astrologija je proučavanje kako sve što je izvan Zemlje utiče na nas. Za astrologe poput Miler, promena smera Merkura označava haotične posledice za nas ovde, na Zemlji.

„Ne bi trebalo da kupujete računar, automobil ili telefon tokom retrogradnog Merkura, jer mogu biti problema sa tim stvarima. Takođe, ne potpisujte nikakve ugovore, jer ćete ustanoviti da ste nešto propustili, a kasnije ćete morati da revidirate uslove. Takođe ne da idete na prvi sastanak tokom retrogradnog perioda; to utiče na komunikaciju, tako da možete odabrati pogrešnu osobu ", kaže Miler.

Bilo je mnogo teorija kojima se pokušalo opravdati zašto kretanje Merkura može uticati na ljude. Neki predlažu da gravitaciona sila Merkura deluje na vodu u našim telima. Ali naučna izračunavanja pokazuju da će prilikom prolaska automobila koji se kreće na udaljenosti od nekoliko metara gravitacioni efekat biti jači od efekta Merkura, koji je mnogo masivniji, ali koji se nalazi na udaljenosti od 77 miliona kilometara.

Kako se ponašati tokom retrogradnog Merkura?

Sa astrološkog stanovišta, Merkur nije tako ozbiljan i mračan kao što nam se činilo. „Astrologija je zabavna, pokazuje vam mogućnosti, a zahvaljujući internetu je popularnija nego ikad“, kaže ona. Pa šta onda očekivati?
„Retrogradni Merkur je sjajno vreme za povratak; povratak na stare projekte, stare prijatelje i kolege. Kao ljudi, volimo da idemo napred, ali retrogradni Merkur je odlična prilika za zaustavljanje i ponovnu procenu onoga šta se u životu dešava “, kaže astrolog. Takođe se usredsređuje na činjenicu da ne boli pokazati malo opreza: „Vrlo pažljivo razmišljam o stvarima tokom retrogradnog Merkura. "Tri puta proverim podatke o letu, izvadim minđuše i stavim ih u novčanik pre nego što uđem u auto da ih ne izgubim i proverim da li je moja vizitkarta zalepljena na poleđini telefona."

Nije važno da li samopouzdano stojite na nogama i logično potkrepljujete sve ili ste skloniji verovati u neobjašnjivo, jedno je sigurno: biće zanimljivo vreme.

vogue.ua

Pročitajte još

Povezane teme

Zodijak

Nedeljni horoskop od 16. do 22. maja

Početak nedelje doneće vam osećaj osetljivost i ranjivosti.

Zodijak

Vikend horoskop od 13. do 15. maja

Povoljan je period za organizovanje putovanja...

Zodijak

Nedeljni horoskop od 9. do 15. maja

Saznajte šta vam zvezde predviđaju za nedelju kada Merkur ponovo kreće retrogradno.

Zodijak

Šta retrogradni Merkur donosi vašem horoskopskom znaku?

Merkur će se kretati retrogradno od 10. maja do 3. juna.

Zodijak

Vikend horoskop od 6. do 8. maja

Ostavite brige kod kuće i dobro napunite svoje energetske rezerve.

Zodijak

Nedeljni horoskop od 02. do 09. maja

Možete imati poteškoća da prikažete sebe u najboljem svetlu ove nedelje.

Zodijak

Mesečni horskop za MAJ 2022.

U ovom periodu će se postaviti i pitanje balansa između zavisnosti i nezavisnosti od drugih.

Zodijak

Vikend horoskop od 29. aprila do 02. maja

Nešto u šta ste bili sto posto sigurni vam sada može izgledati potpuno drugačije.

Zodijak

Solarna eklipsa 30. aprila najviše će uticati na ova 4 znaka

Energija solarne eklipse izuzetno je moćna i najčešće se odnosi na način na koji posmatramo sebe.

Zodijak

Nedeljni horoskop od 25. aprila do 1. maja

Dostizanje duševnog mira ono što će vam pomoći da se pripremite za aktivan kraj proleća i početak leta.

Zodijak

Vikend horoskop od 22. do 24. aprila

Udovoljite sebi, jer nije uvek neophodno da negde jurite i budete preplavljeni obavezama.

Zodijak

Nedeljni horoskop od 18. do 24. aprila

Možda ste do sada imali osećaj da tapkate u mestu ili da još niste sigurni kojim putem bi trebalo krenuti, ali se već na početku nedelje stvari pokreću na bolje, u vašu korist.

Zodijak

Vikend horoskop od 15. do 17. aprila

Ovo je vreme za zasluženi odmor, a realizacija planova može da sačeka i sledeću nedelju.

Zodijak

Nedeljni horoskop od 11. do 17. aprila

Oslobađanje tenzije i stresa je ono što ćete uočiti već početkom ove nedelje.

Zodijak

Vikend horoskop od 8. do 10. aprila

Kada se vratite u realnost nemojte se iznenaditi što su vas svi problemi sačekali na istom mestu gde ste ih ostavili i što se nisu magično sami razrešili.