Fetije – biser na obali zapadne Turske

Kristalno čisto Egejsko more, veličanstvene stene, spomenici drevnih vremena – Fetije će vas zadiviti raznim blagom.

Odmor u gostoljubivoj Turskoj već je odavno postalo nešto poznato srpskoj duši. Ali uvek možete diverzifikovati rutu i ​​dodati nove boje vašem odmoru. Da biste to učinili, dovoljno je otići do Fetije. Mnogi nikada nisu čuli za ovaj lučki grad na obali Egeja.

Prvo, Fetije je mesto bogato plažama, šarmantnim restoranima, živahnim noćnim životom, šarenim pijacama… Drugo, svaki kamen u Fetiji je legenda. Bez šale: na 200 metara od kejskog zida Fetije nalazi se drevni rimski amfiteatar za 6.000 gledalaca. Popnite se na gornji nivo i bićete nagrađeni pogledom na park nasuprot pozorištu, na grad i more koje se širi. Čak i više, već na planinama Fetije, postoje i mnoge zanimljivosti. Bukvalno na svakom koraku nalaze se moćne grobnice urezane u stene. A osam kilometara od Fetije, nalazi se selo Kaiakoi. Zvali su ga selom duhova: jer su ga svi stanovnici napustili odjednom, kada su se Turci predomislili da žive rame uz rame sa Grcima.

Glavni ponos Fetije su prirodne lepote, neuporedive sa bilo kojim drugim regionom Turske. Prozirno more neverovatne tirkizne boje, veličanstveni planinski greben koji vas štiti od vetrova, neverovatne šume…

Šta možemo reći o udobnom životu u ovom neverovatnom mestu. U tu svrhu najpogodniji je Hillside Beach Club, smešten među stenama u zalivu Kalemia. Hillside Beach Club nema bučnih komšija. Zbog toga je ovo idealno mesto za opuštanje, udišući aromu borovih iglica sa notama slatkog polena. Štaviše, ovo se može učiniti pravo u sobi. Svaka od 330 soba, koje se sa litice spuštaju na more, imaju terasu okruženu zelenilom i bojama. Odavde ćete se diviti spokojnoj uvali i obali Grčke na horizontu. S druge tri strane, Hillside Beach Club nalazi se smaragdna šuma koja se proteže više kilometara duž obale. Zaronite u senovito zelenilo, naći ćete sve ono zbog čega svet obožava turski all inclusive – nekoliko restorana i barova. A jedan od njih, Pasha, nalazi se tik uz vodu – gde se možete diviti impresivnom zalasku sunca tokom večere.

Najneobičnije mesto u Hillside Beach Clubu je Silent Beach u odvojenoj laguni. Do nje se može doći kamenim stazama ili brodom direktno iz hotela. Silent Beach je namenjen samo odraslim osobama. Ali nemojte misliti da Hillside Beach Club ne prihvata decu. Naprotiv: za decu postoji čitav mini grad sa bazenom i atrakcijama. Generalno, velikodušnost prirode i gostoprimstva Turske u Hillside Beach Clubu biće dovoljna za sve – bilo da je reč o porodici sa decom, zaljubljenom paru ili grupi prijatelja.

Usput, moto hotela je “Nebo na zemlji”: na kraju krajeva, svima je dobro i zanimljivo. Definitivno nećete želeti da odlazite odavde. Ali samo mačka Gomis, koja ovde živi kao maskota, imala je sreće da zauvek ostane u klubu Hillside Beach.

foto:7sister.ru