Kako se glumice snalaze da se ne skinu na filmu?

Glumice sve slobodnije traže da pred kamere ne izlaze gole. Pošto i dalje nemaju zaštitu od ucena u filmskoj industriji, svaka se snalazi na svoj način.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAURA (@studio54laura)

Govoreći o početku karijere, Rene Zelveger je nedavno opisala kako je izgledalo njeno prvo skidanje pred kamerama. Ako pokušavate da se setite takvih scena, uzalud se trudite, jer ih u njenoj filmografiji  jednostavno – nema. Čak ni u vesternu Apaluza. Da, mi lepo vidimo Zelveger kako se kupa u reci bez ičega na sebi – kako bi drugačije – a u stvarnosti nije bila gola. Još mnogo pre prvog Oskara, plavokosa Teksašanka je rešila, svoju intimu neće deliti sa svetom. Ali, rado će  otkriti kako filmadžije nagovaraju glumice da uđu u kadar i pokažu sve. – Bilo je trenutaka na snimanju gde je producent hteo da se skinem. “Popij ovo vino, pa ćeš to uraditi”. E pa znaš, neću uzeti to vino, ali bih htela da dobijem telefon. Jer baš sada moram da telefoniram – ispričala je ona za Harper’s Bazaar. Umela je ona i da pohvali pojedine reditelje.

Recimo, kada se protivila snimanju u toplesu za film Džeri Megvajer iz 1996. godine. Namera Kamerona Kroua nije bila da scena bude „ljigav, neopravdan snimak dojki“. Ipak, reditelj je čuo njeno negodovanje, pa je scena izbačena iz scenarija. Zašto Rene Zelveger ne želi da se skida? – Kada žena stoji gola u prostoriji – osim ako taj trenutak nije baš važan – sve što primetite u kadru je gola žena – objasnila je ona još 2001. godine. Takođe je otkrila da je u “Apaluzi” na kritičnim mestima nosila tkaninu u boji kože. I pored toga, bila je zabrinuta šta će se na kraju videti. Ništa, uverio ju je reditelj Ed Haris, jer je udaljenost kadra tolika da će se i ona jedva primećivati. – Izgledalo je kao da sam gola, tako da smo obavili posao, a da se nisam skinula, i to me čini srećnom – rekla je glumica koju upravo gledamo u filmu Moć psa, Oskarom nagrađene rediteljke Džejn Kempinon.

Zelveger danas ima 52 godine i jedna je od malo žena koje su stigle do zvezda, uprkos tome što su govorile “ne” producentima i rediteljima. Spisak njenih koleginica koje su pod pritiskom da se skinu za ulogu, neuporedivo je duži. Dok smo danas oguglali na glumce koji se dobrovoljno svlače (ni ta lista nije mala), tužna je stvarnost da je većina ipak to radila iz straha da im Holivud ne zalupi vrata.

Iako ju je lik princeze Deneris u Igri prestola proslavio, Emilija Klark je otkrila pod kakvim je pritiskom bila da snima prizore golotinje i brutalnog seksa. Zbog toga je, kaže, bila “prestravljena”. Najviše joj je pomogao se filmski muž Džejson Momoa, inače prijatelj u  stvarnom životu.      

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAURA (@studio54laura)

– Dobila sam taj posao odmah nakon studija. Rekla sam sebi da na svlačenje gledam kao posao – ako je u scenariju, sigurno je potrebno. Tokom snimanja prve sezone nisam imala pojma šta radim. Odjednom sam bila potpuno gola ispred toliko ljudi, a da nisam znala šta se od mene očekuje ili šta želim – objasnila je ona. A kako je danas? – Sad sam mudrija i dobro znam šta mi je u redu. Svađala sam se na setu i govorila: “Ne, čaršafi ostaju na meni”… Da su se vremena promenila, dokaz je to što je publika iz celog sveta sa svojom ljubimicom saosećala i dala joj za pravo.

Pokret MeToo je pomogao da se otkriju i drugi načini na koje filmski moguli koriste uticaj i položaj. Sve su glasnije ispovesti glumaca koji su bili prisiljeni na golotinju. Još jednom se pokazalo da javnom moralu ne štete toliko polni organi i odnosi koji sevaju s ekrana, koliko pokvarenost unutar “fabrike snova”. Takođe, potrebno je mnogo više zaštite za sve koji su deo ove industrije, a pogotovo za početnike. Među njima je bila i Kejt Vinslet, kada je, davne 1995, dobila glavnu ulogu u “Titaniku”.

Deceniju i po kasnije održana je svečana projekcija ovog megahita u 3D tehnologiji. Pojavila se i ona, ali se pre toga zarekla da neke delove filma neće gledati zajedno s publikom. I zaista, Vinslet je silazila u bar tokom scena seksa sa Leonardom Dikapriom, i naravno, kada je on skicira, potpuno golu: – Volela bih da nisam pokazala toliko, ali bila sam mlada i znala sam da tek treba da se dokažem – objasnila je glumica. Na život njene koleginice Helen Miren golotinja je ostavila mnogo dubljeg traga. Britanska zvezda je zapanjila gledaoce kada je 2006. godine za CBS News objavila da ona samo deluje nesputano, ali zapravo nije. Za taj imidž je “zahvalila” golotinji koju je, kako kaže, uvek mrzela. Ovo priznanje je bilo iznenađenje za obožavaoce Miren u filmovima Kaligula, Devojke s kalendara i Rimsko proleće gospođe Ston. “Nikad nisam uživala. Uvek me užasavalo. Odradila sam te scene jer nisam htela da budem uštogljena. A sada sam se zaglavila s reputacijom glumice koja nema problema s golotinjom”, poentirala je Helen Miren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Helen Mirren (@helenmirren)

Sličnu reputaciju je dobila Šeron Ston posle uloge u “Niskim strastima” Pola Verhovena. Dugo se verovalo da je 34-godišnja lepotica pristala na čuvenu scenu, gde prekršta noge i pokazuje da ne nosi gaćice. Tek u skorije vreme, Ston je objavila da je bila prevarena. “Scena koju smo snimili bila je dovoljno sugestivna, ali je reditelj rekao: “Vidimo ti belo donje rublje, treba da ga skineš”. Odgovorila sam mu da ne želim da se išta vidi, a on me je uverio da neće. Kada sam to videla u bioskopu, s gomilom drugih ljudi, ostala sam u šoku. Po završetku filma ušla sam u separe. Ošamarila sam reditelja i rekla mu: “Mogao si ovo da pokažeš samo meni”, ispričala je glumica kojoj su danas 64 godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LAURA (@studio54laura)

Pevačicu i glumicu Dženifer Lopez navikli smo da gledamo u smelim izdanjima, ali ona to radi samo kada poželi. “Nisam bila zlostavljana na način na koji su bile neke žene, a da li mi je reditelj rekao da skinem košulju i pokažem grudi? Jeste. Jesam li to učinila? Ne, nisam”, otkrila je za Harper’s Bazaar. “Kad sam progovorila, bila sam prestravljena. Sećam se kako mi je srce lupalo i razmišljala sam “Šta sam učinila? Ovaj čovek treba da me zaposli!” Bio je to jedan od mojih prvih filmova. Ali znala sam da takvo ponašanje nije u redu – uverena je Džej Lo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo)

Te sreće ili hrabrosti nije bila Meri Luiz Parker, koja je za magazin More progovorila o sceni u seriji “Trava”, u kojoj sedi u kadi. Iako tu igra dvojni lik, brižnu majku i nemilosrdnu dilerku marihuane, iza kamera je popustila navaljivanjima reditelja: “Nisam smatrala da moram da budem gola. Svađala sam se s rediteljem zbog toga, a sada sam ogorčena. Znala sam da će na internetu osvanuti naslovi “Meri Luiz pokazala velike bradavice”. Volela bih da to nisam uradila. Bila sam naterana“, priznala je ona. Pokajala se i Skarlet Johanson, nagoveštavajući da misli na scenu mučenja u Gojinim duhovima. “Stvarno mi je žao što nisam poslušala svoju intuiciju. Od sada ću joj više verovati. Ponekad je najmoćnija stvar koju možete učiniti reći “ne”,  izjavila je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Fox (@meganfox)

U trećoj dekadi 21. veka, glumice su sve odlučnije u tome šta žele, a šta ne. Recimo, Megan Foks nije morala ni da se pojavi na setu kako bi shvatila da jednu ulogu mora odbiti: “Ponuđen mi je projekat na HBO-u koji se bavi životom prostitutke i ima vrlo živopisne scene seksa – koje biste videli u porniću. Ni od jedne žene ne bi trebalo tražiti da učini ono što je pisalo u scenariju. To su stvari koje ponižavaju ženu u ulozi tog lika” zaključila je Foks.

Pošto je postala majka, 37-godišnja Kira Najtli se prepustila duhu pokreta MeToo. “Telo koje je rodilo dvoje dece naprosto više ne želi da stoji golo ispred grupe muškaraca” izjavila je. Međutim, ona nije potpuno protiv svlačenja pred kamerama. “Za potrebe filma možda bih to uradila, ali bi taj projekat morala da vodi žena – zaključila je junakinja nove crne komedije “Tiha noć”.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rebel Wilson (@rebelwilson)

Australijska glumica Rebel Vilson se obezbeđuje unapred. U ugovore uvodi strogu klauzulu o zabrani golotinje. Tako su je u filmu Braća Grimsbi producenti zamenili golom dvojnicom, ali ona ipak nije bila zadovoljna: “Ubacili su drugu devojku, puniju plesačicu iz Južne Afrike. Naterali su je da radi sve te stvari… Saša (Baron Koen) bi mi rekao: “Vidiš da izgleda dobro”. Ipak, i dalje sam insistirala da golotinja ne dolazi u obzir i nije me briga šte će ko da kaže – kategorična je Vilson. Njena prezimenjakinja Rut nema problema sa svlačenjem, što smo mogli da vidimo u seriji “Afera”. Međutim, ona je tokom snimanja primetila nepravdu u ponašanju prema ženama i muškarcima. “Veoma me brine kako se sa ženama uopšte ponaša u filmskoj industriji i kako one moraju da pruže uzbuđenje, jer penis ne sme da se vidi na ekranu, ali grudi mogu. Pretpostavlja se da će žene pokazati svoje grudi i da će morati da pokažu grudi. Tome se ja protivim. To je nepotrebno i nepravedno – zaključila je Rut Vilson, koju sada gledamo kao nemilosrdnu lepoticu, gospođu Koulter, u seriji “Njegova mračna tkanja”.

STIDLJIVI MUŠKARCI   

U filmu “Napokon Poli” iz 2004. Ben Stiler se skinuo ispod struka. Tek kasnije je saznao da je mogao da traži dvojnika, ali mu na setu to nisu rekli. Tejlor Lotner, zgodni vukodlak iz “Sumrak sage”, priznao je da je naporno vežbao kako bi imao figuru koja je zaludela gledateljke širom sveta, ali se kasnije uplašio da će biti poznat samo kao “telo”. – Da sada mogu da biram, nikad više ne bih skinuo košulju za film, ali pretpostavljam da to nije baš realno očekivanje. Sigurno neću tražiti sam da to učinim – izjavio je Lotner.

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Profimedia