Kako se ove godine održala parada Trooping the Colour u čast rođendana Elizabete II

U pandemiji se moraju menjati čak i dugogodišnje tradicije kraljevske porodice.

Rođendan kraljice Elizabete II obeležava se dva puta godišnje: 21. aprila, kada je rođena, i druge subote juna, kada se u Londonu održava parada Trooping the Color. Tradicionalno, junske proslave održavaju se na velikoj skali: hiljade vojnika i stotine konja učestvuju u paradi. Milioni ljudi ispunjavaju trg i ulice u blizini Bakingemske palate, a kraljevska porodica posmatra sve što se dešava sa balkona.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, rođendan kraljice održan je, kako se i očekivalo, što skromnije: vojna ceremonija prebačena je u dvorište dvorca Vindzor, gde su Elizabeta II i njen suprug princ Filip već nekoliko meseci u karantinu. U paradi su učestvovali samo vojnici prvog bataljona straže od Velsa, koji sada čuvaju zamak, a orkestar domaće divizije pružio je muzičku pratnju. Proslava se odvijala u svetlu novih realnosti: vojnici su se držali na neobičnoj udaljenosti jedan od drugog. Novinari BBC-a, koji su takođe bili prisutni na tom događaju, razgovarali su sa učesnicima grupe „Trooping the Color“ na udaljenosti od dva metra. Na udaljenosti jedni od drugih su bili i snimatelji i fotografi.

Takođe je važno napomenuti da događaju nije prisustvovao suprug kraljice, princ Filipa, niti njena deca i unuci. Kraljevska služba bezbednosti zabranila je čak princu Čarlsu i vojvotkinji Kamili, kao i princu Vilijamu i Kejt Midlton da prisustvuju događaju.