Ovaj šešir dizanirala je Melanija Trump, a sada ga prodaje

Pre skoro godinu dana Trampovi su napustili Belu kuću kako bi je prepustili Bajdenu, aktuelnom predsedniku SAD-a. Njihov odlazak dogodio se nakon napada na Kapitol – incidenta koji je samo pojačao osećaj polarizacije u Americi.

Dakle, pitanje je, koje je pravo vreme za povratak nakon takvih događaja? Odgovor, prema Melaniji Tramp je: jedna godina. Pre nekoliko dana pokrenula je onlajn aukciju koju je nazvala Head of State Collection, a koja se sastoji od tri dela.

Kolekcija sadrži šešir, akvarel sliku na kojoj ona nosi taj šešir i NFT (non-fungible token) umetničkog dela za one koji vole digitalnu umetnost.

Beli šešir, koji je gospođa Tramp nosila 2018. tokom državne posete francuskog predsednika Makrona i njegove supruge Brižit je, prema melaniatrump.com, „ikoničan“ „jedinstven“ i nosi potpis same Melanije.

Dizajniran od strane Erve Pjera, napravljen je tako da odgovara sofisticiranoj, beloj kreaciji Majkl Korsa koju je nosila za prvu zvaničnu državnu posetu Trampove administracije i očigledno je bio „poklon francuskoj kulturi“.

Akvarel bivše prve dame napravio je Mark-Antoan Kulon, koji je dodao ‘suptilni momenat’ za NFT verziju – kakva poslastica. Početna ponuda? 271,116 dolara.

Ne možemo reći da nas nije upozorila. U decembru je Tviter nalog gospođe Tramp objavio njen „novi poduhvat“, inače poznat kao NFT platforma Melanije Tramp, koji je zapretio – odnosno obećao, objavljivanjem NFT-a „u redovnim intervalima“. Prvi je bio još jedan Kulonov akvarel pod nazivom ‘Melanijina vizija’, koji je prikazivao čelični pogled u njenim očima. Prodat je za 150 dolara.

Prema saopštenju objavljenom na Tviteru prošlog meseca, Melanija je rekla da ovaj novi projekat „odražava njenu strast prema umetnosti i da će podržati njenu stalnu posvećenost deci kroz Be Best inicijativu“.

Iako se u saopštenju kaže da će „deo prihoda biti odvojen za decu iz hraniteljskog sistema putem ekonomskog osnaživanja i proširenog pristupa resursima potrebnim za postizanje uspeha u oblasti računarske nauke i tehnologije“, koliko novca će biti dato i kome, tačno, ostaje nejasno.

Šta nam sve ovo govori? Pa, osim osećaja potpune neverice da na ovom svetu postoji ljudsko biće koje je spremno da plati preko 200.000 dolara za šešir Melanije Tramp, verovatno – činjenica da je život potpuno nepredvidiv.

Na kraju krajeva, u ovo vreme prošle godine, kada su u medijima dominirale vesti o kontroverzi oko Trampove administracije, da li ste mogli i da zamislite da ćete čitati o aukciji, koju je održala Melanija Tramp, prodajući svoju akvarel sliku, koja zapravo ne postoji u fizičkom obliku?

Dobrodošli u 2022.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T. Mišović