Svi Rijanini trudnički autfiti: Modni hir, provokacija ili skrivena poruka?

Vest da je Rijana trudna, obradovala je sve njene fanove, a način na koji je pevačica obelodanila da je u drugom stanju, raspametio je i one koji je vole, a i one kojima nije na listi omiljenih pevačica. Držeći se za ruke sa izabranikom, budućiom tatom, reperom Ejsapom Rokijem, Riri je prošetala ulicama Harlema u Chanel jakni staroj dve i po decenije (roze jaknu od čiste svile dizajnirao je 1996. Karl Lagerfeld, a mnogi sumnjaju da je bojom Rijana htela da pokaže da nosi devojčicu), sa golim stomakom, u štiklama i gomilom ogrlica na sebi. Izgledala je kao boginja, pa nije ni čudo što su fotke brzinom svetlosti obišle ceo svet i postale glavna tema u medijima narednih nekoliko dana. Nakon što je pokazala stomak, Rijana je nastavila u istom stilu. Krop-topovi, uske majice, Jean Paul Gaultier kristalni topić, bluzice sa golim leđima ili nekoliko tračica koje se jedva drže na grudima– očigledno je da uživa u tome da pokazuje stomačić. Ali, nakon početnog oduševljenja njenom trudnoćom, na mrežama su počeli da se javljaju oni kojima se baš i ne dopada Rijanino oblačenje dok je u drugom stanju.

A ko to, tačno, može da kaže koja je to odeća pikladna za trudnice? I zar nisu topovi, koji ističu stomak, ali ga i ne stežu, zapravo najudobnija stvar na svetu? Zanimljivo je da su oblačenje i žensko telo, ne samo na društvenim mrežama, već i u raznim medijima, prikazani u kategorijama prikladnog i neprikladnog, pristojnog i nepristojnog, da se o tome čak i raspravlja. Postoji li adekvatna odeća za žene u drugom stanju i ko treba, i da li iko treba, da odlučuje o tome? Iz jednog drugog razloga, ali u vezi da sličnom temom, na tviteru je reagovala i glumica Helen Džordž, zvezda serije “Call The Midwife“, ističući da je, otkad je obelodanila da je u drugom stanju, na društvenim mrežama dobijala mnogo pogrdnih komenatara koji se odnose na to kako izgleda, kako se oblači i, što je najgore, zašto uopšte radi dok je u drugom stanju. “Zamislite da, umesto što je obeshrabrujete da radi u trudnoći, jednostavno podržite ženu?”, napisala je ona.

Ako malo bolje razmislimo, postoji li nešto što se naziva prikladnim ili podobnim oblačenjem za bilo koju ženu? Zar ne bi trebalo da se oblačimo i nosimo sve što nam se oblači u datom trenutku? Rijanini autfiti u tudničkim danima izgledaju toliko super dodatno i zbog toga što deluju kao jasna poruka onima koji bi žene da stave u određeni kalup.

Tekst: Jelena M.

Fotogafije: Profimedia