TV BAFTA odala je počast preminulom Metju Periju

TV BAFTA dodelio je počast preminulom Metjuu Periju, u nedelju uveče tokom In Memoriam sekcije ceremonije. Glumac, najpoznatiji po ulozi duhovitog Čendlera Binga u seriji Prijatelji – pronađen je bez svesti u svom toploj kupki prošlog oktobra i kasnije je proglašen mrtvim u 54. godini.

Ceo In Memoriam segment imao je muzičku podlogu u vidu klavirske verzije omiljene teme serije Prijatelji – I’ll Be There for You, izvedene od strane The Rembrandtsa – i završio se sa počasti Metju Periju. Pratio ga je i dva isečka iz serije Prijatelji, uključujući Čendlerovu reakciju na Rosov čuveni sprej bronzer i slatki trenutak zagrljaja Džoija i Čendlera.

Među ostalim počastima su bili i piscu Benjaminu Zefaniji, koji je preminuo u decembru osam nedelja nakon što mu je dijagnostikovan tumor na mozgu. Kao i glumcu Ričardu Franklinu, koji je takođe preminuo u decembru nakon duge bolesti. Počasti su takođe bile upućene i Sir Majklu Parkinsonu, Bernardu Hilu i Džordžu Alagiahu.

Metju

Vest o smrti Metju Perija prošle godine potresla je svet, posebno njegove kolege iz serije Prijatelji Dženifer Aniston, Kurteni Koks, Met Leblank, Dejvid Švimer i Liza Kudrou.

Počast Jennifer glasi: “O Bože, ovo me je duboko pogodilo… Morati reći zbogom našem Matiju bila je ludilo emocija kakvo nikada nisam doživela. Svi mi u nekom trenutku života doživimo gubitak. Gubitak života ili gubitak ljubavi. Biti u mogućnosti da zaista SEDIM u ovom žalu omogućava vam da osetite trenutke radosti i zahvalnosti što ste voleli nekoga tako duboko. I mi smo ga duboko voleli. On je bio deo našeg DNK-a. Uvek smo bili šestorica. Ovo je bila izabrana porodica koja je zauvek promenila tok onoga što smo bili i kojim putem ćemo ići. Za Matija, ZNAO je da voli da nasmejava ljude. Kako je sam rekao, ako ne čuje ‘smeh’, mislio je da će umreti. Njegov život doslovno je zavisio od toga. I uspeo je u tome. Nasmejavao je sve nas. I jako nasmejavao. U poslednjih nekoliko nedelja, prebiram naše poruke jedan drugom. Smeh i suze, pa opet smeh. Čuvaću ih zauvek. Našao sam jednu poruku koju mi je poslao iznenada jednog dana. Sve kaže.”

‘Mati, mnogo te volim i znam da si sada potpuno miran i bez bilo kakvog bola. Razgovaram s tobom svaki dan… ponekad gotovo mogu da čujem kako kažeš ‘Možeš li biti još luda?'”

Metju

S druge strane, Met je napisao: “Metju. Sa teškim srcem kažem zbogom. Vreme koje smo proveli zajedno iskreno su među najdražim trenucima mog života. Bila je čast deliti scenu s tobom i nazivati te svojim prijateljem. Uvek ću se osmehivati kada pomislim na tebe i nikada te neću zaboraviti. Nikada. Raširi svoja krila i leti, brate, napokon si slobodan. Mnogo ljubavi. I pretpostavljam da zadržavaš onih 20 dolara koje mi duguješ.”

Foto: Profimedia