Bilo jednom u Holivudu: crno-beli stil u filmu Malcolm & Marie

U novom Netflix filmu postoje samo dva glavna lika. Međutim, sporednu ulogu uspešno „igra“ Zendejina odeća.

Film je snimljen tokom karantina, a lični stilista glumice, Lo Rouč, kreirao je besprekornu večernju haljinu koja pripada samoj zvezdi. Šta su filmski stvaraoci pokušali da nam kažu odabirom garderobe heroine?

Dva junaka, jedna noć i napeta svađa – u nekoliko reči, novi crno-beli film „Malcolm i Marie“ može se opisati. U glavnim ulogama su Džon Dejvid Vašington i Zendeja (zvezda hvaljene TV serije „Euforija“). Njihovi likovi na ekranu takođe su prilično ambiciozni. Malcolm je buduća holivudska zvezda i režiser koji je snimio uspešan film i pobrao oduševljene kritike. Mari je njegova muza, kojoj je zaboravio da se zahvali u govoru. Tokom filma svađa između ljubavnika poprima različite oblike, raste, a zatim jenjava, junaci jedno drugom izražavaju međusobne prekore i ogorčenja, nakupljene tokom proteklih deset godina njihove veze.

Projekat je urađen u leto 2020. godine kada je snimanje filmova u Holivudu odloženo zbog pandemije. Reditelj Sam Levinson odlučio je da prekine tišinu i predstavi film koji će biti stvoren u skladu sa svim sigurnosnim pravilima.

Kostimograf je imao samo tri odevna komada, kroz koje je morao da prenese čitavu paletu osećanja glavne glumice. Pošto je film crno-beli, odeća je morala da zaživi u različitim uslovima osvetljenja i kretanjem likova. Povrh svega, reditelj je želeo da stil bude bezvremenski, a da kada gledaoci pogledaju film i nakon 20 godina, nastave da se dive likovima kao i sada.

S obzirom na to da se film odvija tokom jedne večeri, Lo je morao da prenese nekoliko različitih stanja likova kroz lakonsku garderobu. I dok Džon Vašington sve vreme provodi u besprekornom odelu Prada, Zendeja se pojavljuje u donjem rublju, majici i seksi večernjoj haljini.  

Haljina Aliette

Na ekranu se Mari pojavljuje u metalik haljini sa izrezima i prorezom na butini – upravo je u ovoj haljini pratila svog ljubavnika na premijeru filma. Prema navodima, Lo Rouč je prvobitno tražio idealne opcije u kolekcijama pret-a-porter, ali je potom odlučio da stvori nešto potpuno novo i jedinstveno. U pomoć je pozvao svog dobrog prijatelja i dizajnera brenda Aliette, Džejsona Remberta. „Džejson je bio u Njujorku, a ja sam bio u Los Anđelesu, na FaceTime-u smo šetali po prodavnici i birali tkanine“, rekao je Lo Rouč.

Pošto je film crno-beli, materijal haljine je bio izuzetno važan. „Materijal se morao pomerati. Odabrali smo mnoge tkanine i poslali ih Zendeji, a zatim smo radili testove kamere i osvetljenja“, objasnio je stilista.

Rezultat je bila savršena iridescentna večernja haljina, upotpunjena parom čarapa sa šavovima i Christian Louboutin cipelama.

foto:marieclaire