Da li je serija “Bridgerton” ispunila naša očekivanja?

“Bridgerton”

Sinoć su na Netflixu premijerno emitovane prve 4 epizode dugo očekivane serije “Bridgerton”. Kao i svaki filmofil, pružila sam sebi to zadovoljstvo da pogledam sve epizode u jednom dahu i prenesem vam svoje najiskrenije utiske. U ovom osvrtu, analiziraćemo kako treća sezona uspeva (ili ne uspeva) da održi magiju prethodnih sezona, baveći se glavnim likovima, radnjom i novim zapletima koji su privukli pažnju publike.

Još u prethodnoj sezoni, većina dobro razrađenih, vodećih likova u koje smo investirali vreme, bačeni su u poslednji plan. To je bio slučaj kada su voljeni likovi Dafni i Sajmona zamenjeni duom Kejt i Antonija. Na sreću mnogih gledalaca, ovaj romantični duo je bio dovoljno dinamičan u svom sukobu i prevazilaženju prepreka. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati njihovo domišljato nadmetanje. Takođe ostatak likova imao je dovoljno kompleksne i razrađene živote, koji su savršeno upotpunili tok radnje. To nas dovodi do problematike treće sezone  serije “Bridgerton”.

“Bridgerton”

Čini se da su dramaturgija i scenario ove sezone daleko inferiornijeg kvaliteta od prethodnih. Iako smo imali odličnu uvertiru za treću sezonu, njen početak i razviće su jednostavno previše očigledni i repetativni.

Dijamant koji ne blista

“Bridgerton”

Sezona počinje na isti način kao i prethodne. Mlade devojke se pripremaju za svoj debitantski bal i predstavljanje društvu. Ovog puta debitantkinja od interesa je Frančeska Bridžerton. Celokupni utisak njenog lika je – filer. Za čitave 4 epizode, jedino što saznajemo o njoj jeste da voli da svira klavir i da ne voli da se eksponira u društvu. I to je to! Ne postoji nikakav razvitak lika sa kojim se možemo poistovetiti. Iako kraljica Šarlota kaže za nju da blista poput dijamanta, taj utisak se jednostavno ne prenosi na publiku.

Penalopa i Kolin

Fokus ove sezone je na odnosu Penalope Federington i Kolina Bridžertona. Proteklih sezona ustanovili smo da Penalopa gaji simpatije prema Kolinu, međutim taj odnos je delovao jednostrano. U početku se ne oseća inicijalna iskra, već se ona postepeno razvija. Što je bilo i za očekivati. Problem koji nastaje je izuzetno slab scenario!

“Bridgerton”

Pre svega opet uočavamo repeticiju radnje iz prve sezone. Kolin Bridžerton pomaže Penalopi Federington da pronađe adekvatnog supruga, nalik Sajmonu i Dafni iz prve sezone. Naravno, ugao iz kog su pristupili temi razlikuje se od prethodnih aktera, ali celopuna radnja stvara utisak déjà vu-a. Njihov plan je urodio plodom i Penalopa uspeva da privuče pažnju udvarača. Tada se bude i Kolinova osećanja prema protagonistkinji. Međutim problem nastaje u njihovoj interakciji, ako je tako možemo uopšte nazvati.

“Bridgerton”

Čini mi se da se u ključnim trenucima njihova interakcija svodi isključivo na razmenjivanje čežnjivih pogleda. Ovoj sezoni fali kvalitetnih dijaloga, pogotovo između glavnih aktera koji nose celu sezonu. Iako postoje spoljašnji faktori koji utiču na njihov odnos, ne postoji dovoljno tenzije koja animira gledaoca. Samim tim i kulminacija njihovog odnosa ne budi preterano oduševljenje u recipijentu.

Nova porodica od interesa?

Neočekivani zaplet ove sezone pripao je porodici Mondrič. Ispostavilo se da je nekadašnji bokser najbliži naslednik lorda Kenta, što im donosi nenadano bogatstvo. Na taj način je režija pokušala da od sporednih likova načini porodicu od interesa. I ne znam da li je u tome uspela.

Sasvim logično je da ih zatucani londonski milje ne bi olako prihvatio u svoje elitne krugove. Međutim taj zaplet je režija nekako previdela i njihova tranzicija prolazi bez ijednog problema. Tek kasnije nastaje problematika oko kluba Vila Mondriča, jer drugi lordovi smatraju da čovek od njegovog statusa ne treba da radi. Nadajmo se da će naredne episode opravdati njihovo pojavljivanje u ovoj sezoni i doneti nam neki sočan i kvalitetan zaokret.

Neočekivani antagonista

Drugi likovi, poput Eloiz i Benedikta Bridžertona, stagniraju još od prethodne sezone. Usled svađe sa Penalopom, Eloiz pronalazi novu prijateljicu u liku Kresinde. Međutim u njihovom odnosu nema ničega o čemu je vredno pisati. Jedini potencijal lika Eloiz u ovoj sezoni je mogućnost razotkrivanja Penalopine tajne. Ukoliko se Eloiz opredeli da otkrije identitet Lejdi Viseldoun, to bi unelo preko potrebnu dinamiku u treću sezonu serije “Bridgerton”.

“Bridgerton”

U isto vreme, pažnju Benedikta Bridžertona privlači misteriozna plava dama. Međutim, njen lik je jako površno obrađen, nema dubinu, a samim tim ni adekvatnu podlogu za dalji razvitak.

Budući da sam se jako radovala novoj sezoni, prve 4 epizode nisu ispunile moja očekivanja. Likovi su površni, a anticipacija zapleta je izuzetno perfidna. Sporedni likovi nikako ne doprinose fabuli, već se sporadično pojavljuju sa malo doprinosa celokupnoj priči. Pored svih ovih nedostataka, serija je i dalje vizuelno primamljiva i pitka. A ja se nadam da će naredne 4 epizode serije “Bridgerton”, koje izlaze u junu 2024. godine, opravdati sve nedostatke.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić