8 najboljih filmova o plesu u istoriji kinematografije

Ples je komunikacija bez reči – lagani dodir ramenima, korak napred, raspodela težine, uzajamno razumevanje muzike i kretanje u njenom ritmu. – Džasper Vin

 Od romantičnih filmova u kojima se partneri zaljubljuju jedno u drugo, do psiholoških trilera koji istražuju mračnu stranu sveta profesionalnog baleta, u ovom članku se podsećamo najboljih filmova zahvaljujući kojima je ples zauzeo počasno mesto u svetu kinematografije.

Groznica subotnje večeri (Saturday night fever, 1977)

via Gfycat

Ovaj film je postao ne samo jedan od glavnih u karijeri tada mladog Džona Travolte, već je odigrao i značajnu ulogu u popularizaciji disko stila. Značajno je da je za ovu ulogu Travolta dobio prvu nominaciju za Oskara, iako je to bio tek drugi igrani film u njegovoj karijeri. Međutim, zasluženo je. Travolta glumi Manera sa nepokolebljivom autentičnošću. Njegov lik je bog na plesnom podijumu.

„Footloose“, 1984

via Gfycat

Jedna od najvećih plesnih priča svih vremena. Iako je film dobio različite komentare, postao je klasik 1980-ih i imao je snažan uticaj na popularnu kulturu. Pored toga, film je takođe stvorio muzičku adaptaciju za Brodvej i čak je ponovo snimljen 2011. godine.

Prljavi ples, 1987

via Gfycat

Zaista kultni film sa legendarnom kompozicijom (I’ve Had) The Time Of My Life, mladim i strasnim Patrikom Svejzijem i Dženifer Grej i ljubavnom pričom. „Prljavi ples“ već je postao klasik u bioskopu, a scene strastvenog plesa glavnih likova mogu se gledati u nedogled.

Bili Eliot (Billy Eliot, 2000).

via Gfycat

Film je smešten u Englesku tokom štrajka rudara 1984-1985. Fokusira se na dirljivu priču o jedanaestogodišnjem dečaku Biliju, koji teži da uđe u Kraljevsku baletsku školu, uprkos protivljenju svog konzervativnog oca rudara.

 Shall We Dance? 2004

via Gfycat

U središtu radnje priče je advokata Džona Klarka (Ričard Gir), koji počinje da uzima časove plesa kod Pauline (Dženifer Lopez). Od početka njihovog partnerstva, film se pretvara u magičnu priču o plesu. To nije samo jedan od najboljih plesnih filmova, već i jedan od najboljih filmova Dženifer Lopez.

Uhvati ritam (Step up, 2006)

via Gfycat

Uhvati ritam, poznatiji kao Film zbog kojeg smo zavoleli Čeninga Tejtuma, očigledno zaslužuje mesto na ovoj listi, zbog odlične kombinacije različitih plesnih stilova uz odlične performanse.

Crni labud, 2010

via Gfycat

Za razliku od većine filmova sa ove liste, koji prikazuju ples u pozitivnom svetlu, Crni labud odlučio je da se fokusira na surovu stvarnost sa kojom neke balerine moraju da se suoče kako bi nastavile svoju karijeru. U Crnom labudu, Natali Portman glumila je Ninu, primabalerinu koja se na kraju bori za glavnu ulogu u Labudovom jezeru protiv podjednako talentovane Lili (Mila Kunis). Film je postigao ogroman uspeh i Natali Portman doneo je prvu nagradu Oskar za najbolju glumicu.

„The White Crow“, 2019

Ovaj biopski plesni film u režiji Rejfa Fajnsa prati karijeru jednog od najvećih baletskih igrača svih vremena, Rudolfa Nurejeva, koji je pobegao iz Sovjetskog Saveza i utočište potražio u Francuskoj, gde je nastavio svoju fenomenalnu karijeru kao plesač.