5 ozbiljno dobrih filmova koji stižu do kraja jula

Kad su filmovi u pitanju, leto je asocijacija za blokbastere i bioskopske projekcije. Na velikom platnu trenutno možete da pogledate Top Gun: Maverick (rastura bioskopske blagajne), Lurmanov spektakl, biopik o Elvisu, a pre neki dan je stigla i Marvelova avantura, novi Thor: Love and Thunder.

No, ako tragate za toplom ljudskom pričom, pre neko spektaklom epskih razmera, za filmom sa dobrim zapletom, kvalitetnim likovima, dokumentarističkim stilom… na pravom ste mestu. Predstavljamo neke od najiščekivanijih ostvarenja ovog leta, koja stižu u julu. Većina naslova sa liste rađena je prema romanu. 

Pet naslova kojima treba da se radujete:

Persuasion (Pod tuđim uticajem)

Film Pod tuđim uticajem je američka drama u režiji Carrie Cracknell, nastao po čuvenom romanu Džejn Ostin, ali, ono što je najfenomenalnije od svega – biće urađen u maniru fantastične serije Fleabag. U glavnim ulogama su Dakota Johnson, Henry Golding, Richard E. Grant, Sukie Waterhouse i Cosmo Jarvis.

Film ćete 15. jula moći da pogledate na Netflixu

Where the Crawdads Sing (Gde rakovi pevaju)

Dirljiva coming of age priča o odrastanju, nastala je prema romanu američke spisateljice Delije Owens. Iza njega stoji producentska kuća poznate glumice Reese Witherspoon, Hello Sunshine, a u glavnoj ulozi našla se glumica poznata po seriji Normal People, Daisy Edgar – Jones. Saundtrek je radila Taylor Swift.

Kaja Klark, glavna junakinja, živi potpuno sama u kolibi na močvarnoj teritoriji, koja se nalazi nedaleko od mirnog gradića na obali Severne Karoline. Dok krstari svojim čamcem kroz lagume i šaš, osluškuje drveće i životinje, i iako usamljena, dovoljna je sama sebi. No,  kada izraste u devojku, njena divlja, neuhvatljiva lepota privući će pažnju dvojice mladića, a pred njom će se naći izazov novog, uzbudljivog sveta ljubavi. Jednog dana biva upletena u zločin koji se dogodio na njenoj teritoriji.

Gledajte – u bioskopima.

Mrs. Harris Goes to Paris 

Evo jedne divne priče za sve ljubitelje mode, ali i dobrih filmskih zapleta. I ovo ostvarenje nastalo je prema romanu, prema delu Pola Galika iz 1958. (Gospođa Aris ide u Pariz). Zapravo, ovo je ljubavna priča, ali u kojoj glavni akteri nisu muškarac i žena, već jedna gospođa i jedna haljina. U Londonu pedesetih godina živi jedna divna  udovica, čistačica, koja se zaljubljuje u Diorovu haljinu koju vidi u ormaru jedne od svojih klijentkinja. Udovica odlučuje da štedi novac kako bi jednog dana otišla u Pariz i kupila svoju Diorovu haljinu. Ako ovo nije dovoljno da vas zainteresuje, reći ćemo i ovo: Isabelle Huppert igra histeričnu Diorovu asistentkinju.

Gledati – u bioskopima

Nope 

Crni humor, horor i strava i mnogo sci-fi momenata, pored fantastične glumačke ekipe koju čine Keke Palmer, Steven Yuen i Barbie Ferriera, to je sve deo filma Nope. U cilju da ne razotkriju previše, producenti filma otkrili su samo deo radnje – dvoje klinaca, brat i sestra, u potrazi su za neidentifikovanim letećim objektom koji pokušavaju da usnime, nakon što je on pao sa neba i ubio njihovog oca.

Gledati – u bioskopima

A Love Song 

Ovo je debitantsko večernje ostvarenje reditelja Maxa Walker-Silvermana. Ljubavna pesma je ljubavna priča o dvoje starijih udovaca (fantastični Dale Dickey i Wes Studi) koji pokušavaju ponovo da razbuktaju plamen koji je nekad (davno, davno) tinjao među njima i ujedinjuju se uživajući u jeftinom pivu, svežoj ribi, tihom partnerstvu i nežnim melodijama ptica i pesama koje dopiru sa starog radio aparata.

Gledati – u bioskopima.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube