Izložbe i festivali koje bi trebalo da posetite ovog vikenda

Film

Merlinka i sedam filmova

Sedam igranih i dokumentarnih filmova iz Srbije i regiona obeležava ovogodišnje 15. izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji se održava od 7. do 10. decembra u Beogradu i od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, pod sloganu “Šta bi dao da si na mom mjestu”.

Film Ubistvo na veganski način Julie Ernesti prati Auroru, koja pristaje na nemoguće kompromise sa vegan partnerom, Čarlijem, a Vedro nebo u režiji MIlice Mitre Cvetković ide za Ninom, koja dolazi u Beograd nakon vesti o jednoj smrti i tamo nalazi osećaj slobode. Film “Olujkin šou” sa tri rediteljke, pričaju o fabričkom radniku Stefanu i njegovom alter egu, drag queen personi.

“Kviroslavija” rediteljke Marte Ćuprić bavi se pitanjem gde se krije kvir kultura u jugoslovenskom filmu, a kroz priče tri transrodne osobe, film “Ex-You” Miline Trišić, postavlja pitanje slobode, razumevanja i prihvatanja u zemljama koje su rastrzane između tradicionalnih principa i težnji Zapadu. Film Poznavajući Maria rediteljke Emili Eme Sedlar prati kuvara u u školi u Bjelovaru koji se suočava sa stigmom vezanom za HIV, dok Džoli reditelja Alekse Bujišića predstavlja portret transrodnog muškarca.

Izložba

Vidi, dodirni, oseti

MAU, Vidi, dodirni, oseti foto Marijana Jankov

Sigurno ste bar jednom poželeli da odete u muzej u kojem ne samo što nije zabranjeno dodirivati eksponate, nego je to čak poželjno. Sada vam se pruža i ta prilika, a imate vremena do početka februara da posetite Prvu taktilnu izložbu „Vidi, dodirni, oseti – predmeti iz zbirki“ autorke Milice Josimov, u Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu. Izložba nastoji da predmete tradicionalne umetnosti, koji od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto u stalnoj postavci, približi posetiocima kroz novu izlagačku metodologiju – dodirom.

Ideja je da ih posetioci, nakon dodirivanja, opišu. Izložbu prate audio-deskripcija, potpisi na Brajevom pismu i legende posebno prilagođene slabovidim osobama, kao i taktilne staze. Petnaest eksponata: predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulpture životinja iz zbirke bronze, po završetku izložbe postaju sastavni deo stalne postavke MAU. Izrađene su replike predmeta, a  tkanine naroda Senufo i Fon iz Benina autorka i muzejski tim pretvarali su u reljefe, prenoseći sve detalje i njihovu neverovatnu teksturu. Skulpture i maske vajane su u proporcijama originala. Prikazani su i 3D modeli antilope i slona koji su u plastici. Jedan segment izložbe čine tzv. skriveni predmeti, smešteni u posebne kutije, i na vama je da ih istražite.  

Grazia