Prada je kreirala kostime za film o Bili Holidej

„United States vs. Billie Holiday“ biografski film o legendarnoj džez pevačici Bili Holidej će biti objavljen 26. februara na platformi Hulu.

Na filmu je radio reditelj – nominovan za Oskara za film „Blago“ Li Daniels, u glavnoj ulozi pevačica i nominovana za Grammy, Andra Dej, a kostime za glavnu junakinju kreirala je italijanska modna kuća Prada.

Prada je pogledala svoje arhive kako bi reimizirala odeću Bili Holidej u savremenom stilu, odajući počast četrdesetim i pedesetim godinama prošlog veka. Stvoreno je devet odela, od svilenih satenskih večernjih haljina sa perjem i resama od 1950-ih do svilene satenske haljine od slonovače sa kristalnim vezom.

Film govori o složenoj i izvanrednoj istoriji pevačice. Konkretno, kao i 1930-ih, započela je svoju karijeru u noćnim klubovima u Njujorku; o drogama i pravnim problemima; a takođe i o još jednom veoma važnom aspektu – građanskom aktivizmu. 1939. Holidej je otpevala pesmu Strange Fruit: dramska kompozicija o oštroj odmazdi nad tamnoputom osobom zasnovana na poeziji pesnika Abela Miropola postala je pevačica himna i simbol borbe protiv rasizma.

U filmu će se ovoj temi posvetiti mnogo pažnje. Prva Afroamerikanka koja je osvojila Pulitzerovu nagradu za dramsko pisanje, scenarista Suzan-Lori Parks priznaje da je film “intimna priča o nasilnom pioniru čiji je rad pomogao pokretanju pokreta za građanska prava”.

Premijera će biti izvedena na Huluu 26. februara.