5 filmova Vilijama Harta koje morate pogledati

Vilijam Hart nije dočekao 72. rođendan. Umro je u krugu porodice, mirnom smrću, a vest povodom njegovog odlaska, sa medijima je podelio njegov sin Vil. Američki glumac, Oskarovac, izgradio je reputaciju igrajući ekscentrične i neobične likove, poput ruskog policajca u filmu “Gorky Park” (1983), bogatog i distanciranog supruga u ostvarenju “Alisa” (Alice, 1990) Vudija Alena i čoveka sa planom da napravi mašinu koja bi pomogla slepim osobama da vide u filmu “Do kraja sveta” (1991).

Iako u nekoliko navrata vrlo popularan u Holivudu, oduvek je zazirao od javnosti.

– Čuvam svoju privatnost i imam pravo na to. Ne možete mi, samo zato što sam glumac, ukrasti dušu – rekao je u jednom od retkih intervjua za “Njujork tajms”, a pamti se I njegova izjava o tome koliko mrzi crvene tepihe: “Ništa mi to nije prijatno. Ne sviđa mi se da šetam crvenim tepihom u svečanom odelu i da gledam žene podignutih grudi i muškarce obučene u pingvine”, rekao je.

Hartove impozantne crte lica i suptilno nestašan osmeh uvek su imali nešto poput rimskog cara, napisao je list “Guardian” povodom njegove smrti, dodavši da bi Vilijam, da je njegov izgled bio malo blaži ili konvencionalniji, mogao da ima karijeru Roberta Redforda. Sredinom osamdesetih bio nominovan za Oskara čak tri puta: za ostvarenje “Kiss of the Spider Woman” (1985), “Children of a Lesser God” (1986) i “Broadcast News” (1987). Zlatnom statuom je nagrađen za ulogu u filmu “Kiss of the Spider Woman”. Hart je takođe bio aktivan kao pozorišni glumac tokom osamdesetih, a prvu Toni nominaciju dobio je 1985. godine za “Hurlyburly”, produkciju na Brodveju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kabemayor (@kabemayor)

Hart je bio vrhunski u mračnijim ulogama, u kojima je njegova lepota koegzistirala sa nečim ciničnim, a ako želite da se uverite u njegovu glumačku veličinu, osim filma za koji je nagrađen Oskarom, ovo je pet njegovih ostvarenja koje biste trebalo pogledati.

Vrelina tela, erotski triler Lorensa Kasdana

Ned Rasin je advokat u gradiću na Floridi, slklon lakoj zaradi I provodu sa ženama. Dugog I vrućeg leta upoznaje zanosnu i zavodljivu Meti Volker (tumači je Ketlin Tarner), suprugu znatno starijeg bogataša Edmunda Volkera. Ned i Meti smesta se prepuste seksuanoj strasti, a ubrzo shvate da na putu njihove sreće stoji samo njen muž.

Gorky Park, triler Majkla Apteda

Ovo je ekranizacija istoimene novele pisca Martina Kruza Smita, za koju je scenario pisao kontroverzni engleski dramatičar Denis Poter, za šta je nagrađen nagradom Edgar. Radnja filma prati moskovskog detektiva koji istražuje trostruko ubistvo u parku Gorki.

Deca manjeg boga, drama Rande Hejns 

Džejms Lids je učitelj dece oštećenog sluha, koji postaje fasciniran Sarom, mladom gluvom ženom koja radi u njegovoj školi, a koju igra glumica sa oštećenim sluhom Marli Metlin.

Broadcast News, satira Džejmsa L. Bruksa

Bljutavo zgodni i narcisoidni bivši sportski voditelj Tom (Hart), biva unapređen u glavnog voditelja, na nesreću talentovanog ali nesigurnog reportera Arona (Albert Bruks). Tom uspeva da osvoji entuzijastičnu i emotivno izmučenu Džejn (Holi Hanter), a u nju je nesrećno zaljubljen Aron, čija karijera stagnira, kako Tomova napreduje. 

Istorija nasilja, Dejvid Kronenberg

Tom živi povučen život sa suprugom i dvoje dece. Jedne noći, njihovu idilu prekidaju pljačkaši. Kako bi spasao živote nedužnih, Tom ubija dvojicu kriminalaca, a ceo gradić ga proglašava herojem. Tomov život se menja preko noći, a medijska pompa u grad dovodi jednog neobičnog čoveka, koji je uveren da je Tom osoba koju već godinama traži kako bi mu se osvetio. Zamena identiteta, pretvoriće Tomov život u pakao. Hart igra zlokobnog gangstera. 

Poslednji Hartov projekat, koji je uspeo da snimi neposredno pred smrt, jeste serija “Panteon”, prva AMC animirana drama.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram