Intervju Sara Brajović

Sara Brajović

Moglo bi se reći da je reč lepota drugo ime Sare Brajović, devojke rođene u Parizu, koju je životni put odveo u raznoliki umetnički svet. Sara Brajović je poznata kao blogerka, trendseterka, model, glumica i pijanistkinja, a završila je studije političko-umetničke i ekononomske istorije na King’s College-u u Londonu. Sarađivala je sa brojnim slavnim dizajnerima, bila je inspiracija čuvenom Peteru Lindberghu, bila je zaštitno lice renomiranih brendova. Mnogi epiteti bi mogli da je opišu, poput ikona stila, lepotica…, ali svi oni se mogu sažeti u – jedinstvena, neponovljiva, svoja.

Lepota je svuda oko nas ukoliko umemo da je prepoznamo. A za vas bi se moglo reći da ste sinonim za lepotu, ne samo zbog izgleda, već i vaših profesionalnih angažmana koji su usko povezani sa estetikom. Kako biste definisali pojam lepote?

Lepota je za mene neki sklad, neka harmonija, nešto što nije napadno, što mi odmara dušu.

Muzika, moda, dizajn, umetnost, samo su neke sfere vaših interesovanja. Kako uspevate na svakom tom polju da se umetnički izrazite? U čemu najviše uživate, šta vas posebno inspiriše?

To je sve deo moje životne priče, deo mog lifestylea i apsolutno to su sfere koje ne mogu jedna bez druge. U duši sam esteta i ceo moj život je posvećen tome. Muzika koju slušamo ili pišemo, nameštaj koji imamo u kući, umetnost čiji smo kolekcioniri ili je kreiramo, odeća koju nosimo, sve to je izraz našeg unutrašnjeg bića. Za mene je to sve jedan isti pojam.

Sara Brajović

Jeste li svesni svoje lepote i kako se odnosite prema svom izgledu, koliko mu posvećujete pažnje?

Svako sebi nađe manu, pa ih i ja sebi nalazim. Da li može bolje, naravno da može, ako ste perfekcionista, ali dato vam je jedno telo, jedno lice i onda naučite da ih volite i cenite. Dok sam se bavila modellingom non-stop su mi govorili da smršam. Do dan-danas imam istu kilažu i nikada nisam htela da oslabim. Kad bih bila preterano mršava, ne bih se sebi svidela i mislim da je to najvažnija stvar – biti u skladu sa samim sobom.

Koja fizička aktivnost vas opušta i da li je trening (vežbanje) deo vaše dnevne rutine?

Probala sam pilates na mašinama, kad sam imala dvadeset tri godine, i shvatila da je to jedino vežbanje koje ima efekat na moje telo, a i najbolje deluje na moju psihu. Dok sam bila pod ugovorom u Njujorku sa IMG models, redovno sam išla na boks. Sada mi više  prijaju vežbe koji izdužuju mišiće i kreiraju stabilnost leđa , trbušnih mišića, pa onda i celog tela. Zimi volim da skijam i jako dugo se bavim tim sportom.

Postoje li beauty rituali koji su neizostavni deo vaše svakodnevice i koji su to?

Spavanje je najbolja stvar za lepotu. Sofija Loren je išla na spavanje jako rano, mislim pre jedanaest sati, svako veče. Ja stvarno volim da spavam i lako utonem u san. Mislim da mi je to jedini važan beauty ritual. Pijem dosta tečnosti. Volim da idem u parno kupatilo i u saunu, dva puta nedeljno.

U kojim prilikama se šminkate i šta to podrazumeva? Koji su vam omiljeni proizvodi koje uvek imate pri ruci?

Retko kad se šminkam, ali imam par proizvoda koji su mi baza. Mac Locked Kiss Ink 62 jer duže stoji na usnama, Chanel Les Beiges foundation u kombinaciji sa Healthy Glow Foundation, jer je jako light  i ne primećuje se, YSL Couture Brow za definiciju obrva i poslednja super stvar koju non-stop koristim je Touch Up Creme Palette, švedskog brenda All I Am Beauty. Ta paleta je easy to use, jedno je za oči, drugo za usne i obraze, a treća za ispod očiju i nanosi se prstima.

Sara Brajović

U eri potrošačkog društva prava je najezda novih beauty proizvoda, pa je teško odabrati one koji odgovaraju našoj koži. Kako vi birate kozmetiku?

Biram po rezultatima na mojoj koži i ostala sam lojalna Bilogique Rechercheu. Svakodnevno koristim kremu Splendide, ponekad Emulsion Regenerante, a povremeno njihovu masku Biofixine. Volim i kremu Prickly Pear Face Cream od Irene Forte, jer je veoma nežna i ima hidratantni efekat.

Izdvojte nam pet proizvoda (nega, šminka) koje biste svakom preporučili. Shower gel Cavailles Original bez sapuna, Aesop Rejuvenate Intense body balm (miris vanile, sandalovine i mandarine), Leonor Greyl Treatment Oil kad baš hoćete a nahranite kosu, kokos, susam i jojoba ulje i jednom proizvodu i miriše rajski, Kerastase Curl Manifesto leave in Gel Cream za stilizovanje kose i Nude Bourgois Velvet Lip Pencil.

Standardi lepote danas protežiraju uniformnost, a estetske korekcije više nisu tabu, te se olako poseže za njima. Šta mislite o tome?

Kao neko ko je esteta, to je jedno  vrlo delikatna tema, jer  kao i u modi i dizajnu potrebno je da se nađe harmonija. Po mom mišljenju, ako nešto treba da se radi na licu onda to treba da se radi u nekim zrelijim godinama, kako bi se suptilno poboljšalo nešto na šta je uticalo vreme. Hirurške korekcije opadanja kože, plazma tretmani i laseri. U mom slučaju, ja sam  u svojim dvadesetim imala jako mali nos, a onda mi se sa godinama  izdužio. To je priroda.  Vidim da danas izvestan broj devojaka liče jedne na druge – u Engleskoj, Italiji, Rusiji, Srbiji, Turskoj, Americi – nameštaju se mačkaste oči,  smanjuju nosevi , pumpaju usne i ugrađuju obrazi.  To je za mene karikatura, to više nije lepota, nego bezlični trend, kao neki virtuelni svet.  Šteta, jer nema ništa lepše od autentičnosti i samopouzdanja, a ne klonova. Posebno je pogubno jer to rade jako mlade devojke, koje su u cvetu svoje mladosti i lepote.

Kako u današnje vreme biti lep, odnosno drugačiji i svoj?

Mislim da je lepota naša percepcija, kao i odraz društva u kojem živimo i uticaja koje primamo preko medija. Pojam lepote se menjao kroz istoriju i razlikovao u svakoj epohi. Toplo preporučujem knjigu History of Beauty Umberta Eka na ovu temu. U svakoj eri neko kreira ukus, za vreme Luja XIV trend je dolazio od samog tvorca, pa posle su to prenosili umetnici i pisci da bi se došlo do novina i televizije. Danas, naravno, to su digitalni mediji. Mediji poput Instagrama, prezentuju poznate ličnosti, upotrebom nerealnih filtera, na idealizovan način, tako da skoro nemaju nikakave sličnosti sa svojim realnim izgledom. Mislim da se od ljudi totalno poremetila svest o lepoti. Ponavljam, to je virtuelni svet i parametri su baš, po prvi put, prešli u neki AI svet.  Naravno, za mene je još uvek Leticija Kasta neprevaziđena lepota, pogotovo sada kad vidim  kako lepo stari, dostojanstveno i sigurno uz neke male korekcije.

Razgovarala: Snežana Milošević

Foto: David Bellemere