Istražujemo: Da li balzam još više isušuje usne

Ne bismo se uopšte iznenadili ako imate gomilu balzama razbacanih po kući i proizvodima koje koristite svaki put kada vam je potrebna hidratacija usana – ista je situacija i kod nas. Ali neki ljudi kažu da im usne postanu suvlje nakon korišćenja balzama. To očigledno nije cilj, pa smo odlučili da istražimo ovu temu, da bismo saznali može li balzam za usne zapravo doprineti suvoći usana. Rezultat? Moguće je, ali zavisi od nekoliko faktora. U nastavku saznajte kako i zašto neki balzami čine da vam usne budu još ispucalije, kao i nekoliko efikasnih načina da zadržite vlažnost ovog zimskog perioda.

Zašto koristimo balzam za usne?

Balzam za usne je neophodnost za mnoge ljude – čak i oni sa najjednostavnijim rutinama nege lepote obično ga koriste. Balzami za usne mogu se dosta razlikovati od jednog proizvoda do drugog, ali krajnji cilj obično je hidratacija vaših usana i pomoć u zaštiti od gubitka vlage.

Da li balzam za usne čini da vam usne budu više ispucale?

Ako imate osećaj da vam balzam za usne isušuje usne, verovatno jeste – ali to ne znači da će svi proizvodi isto učiniti. Mnogi balzami za usne sa pravim sastojcima – razmislite o hidratantnim uljima, puterima i vitaminima – pomoći će vam da hidrirate kako je i planirano, iako neki mogu sadržati sastojke koji zapravo mogu učiniti vaše usne više ispucale, poput mentola i salicilne kiseline. Mnogi od ovih sastojaka koji isušuju mogu se činiti korisnim na prvi pogled, te je zbog toga ključno pogledati sastav kako biste pronašli proizvod koji će vašim usnama pružiti potrebnu hidrataciju.

Najefikasniji sastojci balzama za usne

Sledeći put kada kupujete balzam za usne – i tražite onaj koji zaista hidrira vaše usne – obratite pažnju na sastojke poput pčelinjeg voska, butera od shea, ulja suncokretovog semena, kokosovog ulja, ulja jojobe, maslinovog ulja, skvalena, vitamina E i hijaluronske kiseline. Ovi tipovi sastojaka privlače i zadržavaju vlagu, dok istovremeno stimulišu zaštitnu barijeru kože kako bi zaštitili i obnovili ispucale usne. Konkretno, biljna ulja i buteri (poput kokosovog, jojobinog i maslinovog ulja) leče suvoću usana, dok pčelinji vosak i druge voskaste supstance štite vaše usne od suvog vazduha, vetra i hladnih temperatura. Vitamin E deluje kao antioksidans, poboljšavajući zdravlje zaštitne kožne barijere.

Još jedan čest sastojak balzama za usne sa hidratantnim svojstvima je petrolatum, koji je hipoalergen i koristi se u mnogim balzamima za usne i proizvodima za negu kože.

Sastojci balzama za usne koje treba izbegavati

Zavisno od proizvoda koji koristite i koje sastojake sadrži, sasvim je moguće da balzam za usne može učiniti da vaše usne budu više ispucale, što je prilično problematičan ishod ako je vaš cilj hidratacija. Često, balzam za usne sadrži sastojke koji poboljšavaju miris ili teksturu proizvoda, ili ostavljaju vaše usne sa svežim ili peckavim osećajem – ali neki od ovih sastojaka mogu ostaviti vaše usne suvim i ispucalem

Neki sastojci koje treba izbegavati uključuju mentol, benzokain, salicilnu kiselinu i fenol. Iako ovi sastojci mogu pružiti trenutni osećaj hlađenja ili lekovitosti, obično eksfoliraju spoljne slojeve kože, ostavljajući vaše usne nezaštićenima i podložnim oštećenjima.

Za ljude sa veoma osetljivom kožom, takođe preporučujemo izbegavanje proizvoda koji sadrže citral, ulje nane, geraniol, mešavinu mirisa i cimet aldehid.

Alternativni načini hidratacije usana

Osim redovnog nanošenja balzama za usne i drugih proizvoda za negu usana, postoji još nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste svojim usnama pružili nežnu negu.

Ostanite hidrirani: Naši izvori kažu da je ovo jedan od najboljih načina da zadržite vlagu na vašim usnama. Obavezno unosite dovoljne količine vode kako biste koži pružili hidrataciju potrebnu za zaštitu kože.

Koristite ovlaživač vazduha: Korišćenje ovlaživača vazduha u vašoj spavaćoj sobi noću je jednostavan način dodavanja vlage u vazduh, što pak pomaže u sprečavanju gubitka vlage sa kože i usana.

Obratite pažnju na ono što jedete: Kontakt sa određenom hranom, poput slane, začinjene, kisele hrane, može uticati na stanje vaših usana, pa je važno obratiti pažnju na sastojke u vašim omiljenim obrocima i užinama ako imate problema sa zadržavanjem hidratacije usana.

Koristite proizvode za usne sa SPF-om: U toplim ili sunčanim klimama, uvek tražite SPF za usne od 15 ili više. Sunce često izaziva opekotine, ispucale usne i isparavanje kritične vlage.

Nemojte lizati usne: Prekomerno lizanje usana izazvaće zlu naviku hidratacije-isparavanja. Ova česta navika neizbežno će ostaviti usne u još lošijem stanju nego pre.

Foto: Unsplash