3 ulja za kosu koja su nepravedno zapostavljena

Gotovo da nema žene koja za negu i stilizovanje kose koristi samo šampon. Baš uz njega sve češće idu preparati poput balzama,  pakovanja ili maske za kosu, a prvi preparat kome trčimo u susret kad naša kosa traži pomoć jeste: esencijalno ulje.  Esencijalna ulja su najbolji lek za iskrzanu, suvu i slabu kosu.

Čak i za teme koje se previše peruta biramo esencijalna ulja koja su za negu i lepotu koristile još Kleopatrine savremenice. Bogata mineralima, omega 3 masnim kiselinama i vitamina, ova ulja predstavljaju prirodni lek i idealan preparat za negu i ubrzavanje rasta kose.

Najčešće se priča o blagotvornim dejstvima ricinusovog i kokosovog ulja, međutim, frizeri izdvajaju još 3 izvanredna esencijalna ulja.

Brahmi ulje

Ovo ulje dolazi sa Istoka, a njegova prednost ogleda se u tome što kosu čini gušćom. Najbolju primenu ima kod osoba koje imaju retku kosu ili žele da reše problem preteranog opadanja kose. Brahmi ulje umiruje vlasište, smanjuje iritacije i hladi kožu, pa je pogodno i za one koji imaju perut.  Zanimljivo je što ove ulje po hranljivim materijama i svojstvima može biti odlično za ublažavanje stresa i napetosti. Nežnim umasiravanjem na kožu glave ističu se blaga sedativna svojstva ulja. Ovo ulje se još na dalekom istoku koristilo za nesanicu ili hroničnu napetost.

Kantarionovo ulje

Perut, crveno teme, svrab i znojava koža glave su problemi koji se javljaju najčešće zbog osetljive i iziritirane kože glave. Pojavljuju se u zimskom periodu kad nam je kosa mnogo hemijski tretirana ili nam ne prija nošenje kape u zimskim mesecima. Ako vas muče ovakvi problemi, rešenje možete pronaći u kantarionovom ulju. Ono umiruje iritirane regije i stimuliše prokrvljenost.

Babasu ulje

Ovo ulje stiže nam direktno iz Brazila. Babasu ulje je prirodni filter od UV zračenja, štiti vlasi od visokih temperatura i štetnih sunčevih zraka. Ovo ulje je sastojak i brojnih preparata za stilizovanje kose. Babasu ulje obiluje fitosterolima i vitaminom E koji imaju protivupalna dejstva: štite I leče vlasište, oporavljaju kosu i sprečavaju njeno opadanje. Babasu je vaš idealan saveznik tokom letnjih meseci i u danima kada vam je kosa dehidrirana i iskrzana, baš nakon dana provedenih na jakom suncu.

Foto: unsplash.com