LEPOTA / Kosa

8 saveta za letnju negu kose

Toplo vreme ne pogoduje kosi. Izloženost sunčevim zracima, slanoj vodi ili onoj u bazenu može izazvati niz oštećenja, ukoliko se ne preduzmu određene mere zaštite. Zbog toga je usvajanje letnje rutine nege kose veoma važno za zdravlje vaših pramenova i zadržavanje stila koji volite.

Otkrijte 8 najboljih letnjih saveta za negu kose.

1. Hidratacija je ključna

Vaša kosa je postaje žedna u vrućem letnjem vremenu baš kao i vi. Pa zašto je ne biste počastili osveženjem bogatim vlagom? Odaberite šampon i regenerator na bazi hidratantne formule, a za isušene krajeve pomoći će vam neko ulje ili serum za kosu. Za dodatni tretman, idealna je maska za kondicioniranje, što će vlasima dati dubinsku vlagu.

2. Kosa traži zaštitni faktor

Da, krema za sunčanje za kosu je stvarna stvar. Vaša koža nije jedina koja upija štetne UV zrake od sunca, pa morate zaštititi i kosu. Kupite letnje proizvode za negu kose koji uključuju zaštitni faktor. Širok je asortiman šampona, regeneratora, sprejeva, ulja i maski. Sve zavisi od toga koji najbolje odgovara vašem tipu kose i načinu života.

3. Izbegavajte fen i prese za kosu

Napolju ima dovoljno toplote, tako da izbegavajte korišćenje dodatnih izvora, poput fena ili prese, koji će je dodatno isušiti i oštetiti. Pravo je vreme da se kosa odmori. Kosu sušite peškirom i na prirodan način, na vazduhu. Prihvatite svoju prirodnu teksturu ili dodajte sprej sa morskom soli kako biste svojoj kosi dali letnji stil.

4. Često pranje isušuje teme glave

Kako dani postaju vrući, a uslovi sve slabiji, primamljivo je svakodnevno prati kosu. Međutim, čineći upravo to, skidate kožu glave i kosu sa toliko potrebnih prirodnih ulja, a to niko ne želi. Produžite vreme između pranja korišćenjem suvog šampona. Posipajući puder na kožu glave i obrađujući ga prstima upiće masnoću, a vašoj kosi istovremeno dati teksturu. Međutim, ako imate izrazito masnu kosu, umesto toga perite je svakodnevno, ali nekim blagim šamponom.

5. Zaštitna maska protiv hlora i soli

Ako ste plavuša, verovatno znate frustraciju kad vam kosa pozeleni nakon kupanja u hlorisanom bazenu. Kosa prirodno upija vodu, pa ćete, kada plivate u hloru ili slanoj vodi, pretrpeti posledice isušivanja. Minimizirajte štetu, pa na kosu nanesite letnju masku koja će sprečiti da vlasište upije previše štetnih materija.

6. Zaštitite boju

Volite svoju boju kose i sigurno vam je stalo da je sačuvate da se ne ošteti na suncu, odnosno da ne izbledi. Zato, pokrivajte kosu što je više moguće kad ste na suncu. Oduvek ste želeli da uparite taj zabavni šešir ili lepu maramu sa svojim letnjim odeždama, a sada imate savršen izgovor za to.

Takođe, obavezno koristite proizvode za negu kose koji su posebno formulisani sa sastojcima koji štite boju. A kada koristite te preparate, uvek ih isperite hladnom vodom. Topla voda isušuje i može da izbledi boju. Hladna voda ne samo da štiti, već će vam pomoći da kosa zablista.

7. Nosite neobavezne frizure

Letnja vlaga može biti veoma surova prema vašoj kosi, što jako dobro znaju oni koji imaju kovrdžavu kosu. Ali, sada je pravo vreme za neobavezne frizure, pa se ne opterećujte, već se poigrajte i isprobajte nove frizure poput visokog repa, velike pletenice, kikica… ukoliko imate dugačku kosu. Ne samo da ćete uživati u promeni, već ćete se osloboditi toplote na vratu.

8. I kosa traži SPF

Kao što koristimo SPF za lice i čuvamo kožu od sunca i UV zračenja, tako je i kosi potrebna zaštita. Sunčevi zraci su posebno štetni za farbanu, plavu i blajhanu kosu, jer će ukloniti boju i oslabiti, isušiti vlasište. UV sprej će zaštititi kosu od oštećenja od sunca, zato ga svakodnevno koristite, posebno dok ste na plaži.

Fotografije: Shutterstock