Da li bi trebalo da spavamo na svilenoj jastučnici?

I da li je ovo način da sprečimo opadanje kose?

I dalje nismo sigurni šta se tačno desi preko noći, ali svaki put kada se probudimo ujutru, naša kosa u najmanju ruku izgleda – loše! Slepljeno, umršeno, ‘izlomljeno’, suvo ili naelektrisano. Slobodno dopunite željenim epitetom. Da, nekada stvar jeste u tome da ne biramo adekvatne proizvode, ali nekada je i do toga na čemu spavamo.

Do sada ste sigurno makar negde, nešto načuli o benefitima spavanja na svilenoj jastučnici, najviše u pogledu kože kojoj ovakav fini materijal i te kako prija. Pa, isto je i sa kosom.

Spavanje na svilenom materijalu neće naelektrisati vašu kosu, niti je umrsiti i ‘izlomiti’ zbog čega će se ujedno sprečiti njeno dalje oštećenje, lomljenje i opadanje. U kombinaciji sa adekvatnim proizvodima za negu, vaša kosa može izgledati daleko bolje i zdravije, to je istina, ali sa druge strane, za to ne možemo zahvaljivati samo i isključivo svilenoj jastučnici. Da, ona jeste bolja opcija od pamučne, jer je nežnija i prijatnija, ali nikakva revolucionarna promena se, nažalost, neće dogoditi.

Ukoliko možete da priuštite kvalitetnu svilenu jastučnicu – odlično! Ukoliko ne, evo još nekoliko saveta koji će vam pomoći da održite jačinu i kvalitet vaše kose.

Nemojte spavati sa mokrom kosom. Mokra kosa je osetljivija te je daleko lakše doći do oštećenja i lomljenja, a samim tim i opadanja.

Kad god možete, spavajte sa puštenom ili pak kosom vezanom u ultra opuštenu pletenicu. Izbegavajte šnale i gumice za kosu sa metalnim delovima, kao i vezivanje kose u čvrst rep ili punđu.

Uvek se očešljajte pre spavanja kako biste sprečili dodatno upetljavanje kose tokom noći.

Počnite da praktikujete masažu skalpa kako biste podstakli cirkulaciju važnu za rast i jačinu kose od korena.

Na kraju, za održavanje jačine i zdravlja kose, slobodno koristite maske ili serume za oporavak preko noći.

Foto: Unsplash