LEPOTA / Kosa

Kosa

Kako da sredite ispucale krajeve bez šišanja

Ispucali vrhovi najčešće nastaju zbog istrošenosti, suvoće, farbanja i stilizovanja fenom, peglom, kupom… Pored toga, vrhovi su najstariji deo kose, pa je razumljivo da s vremenom slabe i pucaju. Iako je nemoguće dati im novi život, postoje jednostavni načini za ublažavanje već načinjene štete, a da to nije skraćivanje kose.

Obraćajući pažnju na sledeće stavke sa naše liste, možete produžiti neodlaženje u frizerski salon barem tri meseca. 

Sušenje

Agresivno sušenje kose fenom – često i sa najjačom temperaturom glavni je uzrok isušivanja kose i pucanja krajeva. I zato, pre svakog sušenja, ostavite kosu da se prvo suši uvijena peškirom desetak minuta, a onda i prirodno – operate je uveče i prosušite na vazduhu barem dva sata. Nakon toga stilizujte je fenom i četkom, sušeći iznad kose.

Koristite odgovarajući peškir

Ako još uvek niste otkrile čari peškira od mikrofibera, morate da probate odmah. On brže upija vlagu i nežniji je od standardnih peškira od frotira koje koristimo.

Odgovarajuća četka

Za feniranje probajte četku sa prirodnom dlakom, a za raščešljavanje onu sa širokim zupcima ili detangling brush – posebno dizajnirana za raspetljavanje umršene dlake. Ne češljajte je agresivno, posebno ne kad je mokra, jer je tada osetljivija i sklonija pucanju. Podelite je u delove i svaki nežno češljajte.  

Temperatura

Temperatura vazduha iz fena ili pegle koja je viša od 180 stepeni uništava keratin, protein koji je zadužen za glatku i sjajnu kosu. I zato, smanjite temperature i koristite sredstva koja sadrže keratin i služe obnavljanju dlake, a povremeno stavljajte tretmane s keratinom – on zamenjuje molecule keratina na mestima na kojima nedostaje keratin i može da potraje i do nekoliko meseci.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia