grazia

Kosa

Keratinsko ispravljanje kose: Da li je popularan tretman zapravo bezbedan?

Keratin, protein koji pomaže u jačanju kose kako bi se sprečilo njeno pucanje, oštećenje usled toplote ili kovrdžanje, od vitalnog je značaja za njeno zdravlje, a samim tim i lep izgled. Pa ipak, keratinsko ispravljanje, tretman koji se sprovodi u gotovo svakom salonu i koji garantuje svilenkasto glatku kosu, već neko vreme unazad dobija crvene zastavice upozorenja koje nas navode da se zapitamo - da li su ovi tretmani uopšte dobri za našu kosu?

Šta je keratin, a šta keratinski tretman?

Kao što smo već spomenuli, keratin je protein koji već prirodno postoji u našoj kosi, koži i noktima, ali u poslednje vreme se nalazi i u mnogim proizvodima za jačanje kose. Keratinski tretman pak nije adekvatan izraz - zapravo, reč je o polutrajnom tretmanu ispravljanja kose koji zaglađuje i daje sjaj kovrdžavoj kosi, ali koji uopšte ne podrazumeva korišćenje keratina.

Da bi kosa bila ravna baš onako kako želimo, prilikom tretmana se u stvari koristi rastvor koji sadrži derivat formaldehida ili (što je mnogo sigurnije) glioksilnu kiselinu, a on se probija kroz kosu kako bi prekinuo “veze” u vlasima i ponovo ih uspostavio, ali ovoga puta u ravnom položaju. Rastvor se zatim suši fenom i dodatno učvršćuje ispravljanjem peglom, a postignuti rezultati mogu da traju od tri do šest meseci.

Frizeri naglašavaju da tretmani ispravljanja funkcionišu dobro na većini tipova kose i preporučuju ih svima koji žele da imaju ravnu kosu svakog dana, bez potrebe za feniranjem ili ispravljanjem, ili onima koji jednostavno žele lepši, zdraviji i sjajniji izgled kose. 

Kako izgleda keratinski tretman za žene sa talasastom i kovrdžavom kosom?

Kovrdžava kosa naročito voli ovakve tretmane jer biva savršeno ispravljena (što je san većine kovrdžavih devojaka), a dobija i na glatkoći i sjaju (ravna kosa reflektuje više sjaja od kovrdžave, zato će se vlasnice kovrdža naročito obradovati dodatnoj blistavosti). Uz to, ukoliko se farbate, boja će biti postojanija nakon ovog tretmana pa ne bi bilo loše da se ofarbate pre nego što se odlučite za ispravljanje. 

Da li je keratinsko ispravljanje kose isto kao i japansko?

Postoji mnogo tretmana za ispravljanje kose koji su međusobno prilično slični, ali ovaj se ipak po nečemu razlikuje. Naime, keratinsko ispravljanje kose je zapravo najmanje loša opcija jer su preparati koji se koriste za ispravljanje kose dosta blaži i pogodniji za kosu, od onih koji se koriste u drugim, sličnim tretmanima. Osim toga, razlika je i u tome koliko dugo traje efekat tretmana - nakon keratinskog ispravljanja, kosa se posle nekog vremena vraća u svoje prirodno stanje, dok kod tretmana trajnog ispravljanja to nije slučaj - onda možete misliti koliko su korišćeni preparati jaki i štetni! Dakle, iako je trajno ispravljanje efikasnije i dugotrajnije, daleko je štetnije po samu kosu. Zato, bodove ipak dajemo keratinskom ispravljanju. 

Zašto neki frizeri izbegavaju da rade tretmane keratinom?

Najveći problem kod ovakvog i sličnih tretmana jeste potencijalno korišćenje formaldehida - bezbojnog gasa snažnog mirisa koji se obično koristi za izradu građevinskog materijala, proizvoda za domaćinstvo poput lepka i vlaknastih ploča, a koristi se kao konzervans kada se rastvori u vodi. Kod tretmana keratinom, on je odgovoran za "zaključavanje" kose u taj ravan i gladak oblik mesecima. Ipak, ovi tretmani zapravo ne sadrže formaldehid, jer je dobro poznato da je kancerogen. Umesto njega, koriste se sastojci poput metilen glikola, formalina, metanala i metandiola koji takođe oslobađaju kancerogeno jedinjenje kada se pomešaju sa vodom tokom tretmana. I upravo ovde leži sav rizik - kako za vas, tako i za vašeg frizera koji bi obavljao i više ovakvih tretmana u danu, u zatvorenoj prostoriji. To je razlog zašto neki saloni odbijaju da nude ovakve usluge, iz odgovornosti kako prerma svojim mušterijama, tako i prema svojim zaposlenima. 

Naravno, kako se tehnologija razvija i u beauty sferi, sve je više preparata koji su, veruje se, potpuno bezbedni za korišćenje, zato je jako važno odabrati odgovarajuće - detaljnim čitanjem deklaracija i konsultovanjem ozbiljnih stručnjaka od poverenja! 

Ako bismo ostavili po strani ovu hemijsku komponentu, ovakvi tretmani za ispravljanje kose su problematični i zbog toga što zahtevaju izuzetno visoku temperaturu da bi se postigli rezultati (u kombinaciji sa preparatima) što je takođe štetno po kosu, naročito tanku, slabu ili oštećenu. 

Zato, pre nego što uopšte donesete odluku o ovom beauty poduhvatu, ne samo da treba dobro razmisliti i uzeti sve argumente za i protiv, već je važno pronaći salon u kom ćete najbezbednije moguće moći da postignete željeni rezultat. 

Koliko traju rezultati keratinskog ispravljanja?

Nakon ispravljanja kose, najvažnije pravilo je - držati se podalje od bilo kakve vode + ne vezivati kosu, najmanje tri dana. Razlog je jednostavan - kosa je još uvek sveže ispravljena i sigurno ne želite da napravite pregibe ili neravnine na njoj i time upropastite čitav proces!

Kada budete krenuli normalno da perete kosu, bilo bi dobro da koristite šampone bez sulfata, a ukoliko imate prirodno kovrdžavu kosu, efekti će duže trajati ukoliko nakon pranja kosu uvijete u svileni ili satenski materijal kako bi zadržala potrebnu vlagu, a ne u peškir. Svakako, nakon keratinskog ispravljanja, kosa bi trebalo da vam bude ravna i glatka i do šest meseci, ali to će uvek zavisiti samo i isključivo od vašeg tipa kose, čak i uz slepo poštovanje svih dodatnih saveta za negu i održavanje. 

Priredila: I. T.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još

Povezane teme

Fitnes

7 načina da počnete sa fizičkom aktivnošću

Ponekad je teško sebe motivisati i početi sa vežbanjem...

Nega kože

Podignite skincare rutinu na viši nivo: Sjajni BLACK FRIDAY popusti za sve FOREO uređaje

Black Friday stiže, a sa njim i popusti na Foreo uređaje i to do 50 odsto!

Trendovi

5 trendi manikira koja nosimo ove zime

Uklapamo nokte sa novom sezonom.

Fitnes

Da li ste u pravu kada menjate obrok za smoothie?

Sve prednosti i zamke popularnog napitka.

Nega kože

Superfood kreme za telo: Ovo su 4 Garnier koje obožavamo!

Otkrijte vašu dnevnu dozu superhrane za kožu!

Nega kože

Kako ojačati barijeru kože

Zdrava kožna barijera može pomoći u odbrani od agresora iz okoline, poput sunca, zagađenja, hladnoće.

Nega kože

Cerave Retinol serum: Zaboravite na fleke od bubuljica i nepravilnosti na koži lica

Predstavljamo novu CeraVe Blemish Control liniju koja smanjuje nesavršenosti.

Make up

Zamke nanošenja šminke

Otkrivamo vam kako da vam make-up izgleda prirodno i kako da izbegnete zamke neadekvatne upotrebe proizvoda.

Nega kože

4 proizvoda protiv cističnih akni u koje se kune Kiki Palmer

Zvezda godinama vodi bitku protiv "ljutog" neprijatelja.