Kako da konturišete lice pomoću – kose?

Sredinom 2010-ih, konturisanje je postalo “big thing” u beauty sferi. Toliko, da smo isprobavali najrazličitije mogućnosti za postizanje savršeno definisanog lica uz pomoć šminke. No, nemojte se osećati loše ukoliko se uprkos tome i dalje niste izveštili u “oblikovanju” lica – danas isti efekat možete postići i kosom!

Možda ste već primetili #haircontour na Instagramu – izuzetno je popularan, a podrazumeva promišljeno farbanje i nijansiranje kose, tako da pramenovi koji okružuju lice pruže isti efekat kao i konturisanje omiljenom kontur-paletom.

Najbolji način da se lice konturiše samom frizurom jeste korišćenje balajaž tehnike nijansiranja prilikom čega se farba nanosi na specifične delove kose koji treba da budu prilagođeni obliku lica i željenom efektu. Boje koje će se koristiti zavisiće od oblika lica, tena, teksture kose, ali i od boje očiju i stila koji želite da ispratite (svakodnevni, biznis, high fashion). Takođe, korišćene nijanse trebalo bi da budu svetlije najviše dve nijanse od vaše prirodne boje kose, kako bi se postigao prirodan look. Razmišljajte u pravcu i dalje mega popularnog sunkissed look-a. U nekim slučajevima, tamniji pramenovi mogu da postignu jednako efektan rezultat – sve zavisi od boje koja predstavlja bazu. 

Ono što je posebno kod ovakve tehnike farbanje jeste krajnje personalizovani pristup – vaš frizer treba da proceni koja nijansa i tehnika farbanja odgovara baš vama, vašem obliku lica i tenu. Baš zato je ovo trend u stilizovanju kose koji je sve snažniji i za koji se predviđa da će tek osvojiti 2022. godinu. 

Kada je reč o održavanju ove boje kod kuće, nećete se previše mučiti. Savet frizera je da koristite plavi ili ljubičasti šampon kako biste održali boju, ali trebalo bi obratiti pažnju i na vodu koju koristite za pranje kose – previše tvrda voda takođe može uticati na ispiranje boje. S obzirom na tehniku farbanja, kosa će rasti lepo i prirodno, odnosno, nećete imati problem sa izrastkom. Svakako, kako biste održali željeni efekat konturisanja, kada se pramenovi “pomere” potrebno ih je “vratiti” na odgovarajuće mesto te na vreme isplanirajte posetu frizeru. 

Foto: Profimedia

Priredila: I. T.