Uobičajene greške u nezi kose: Ovo su 4 štetne navike koje bi trebalo izbeći

Prema specijalisti za negu kose, neke od ovih loših navika sada već imaju status pravih mitova.

Kada je u pitanju rutina nege kože, velika je verovatnoća da su mnoge od nas dostigle zavidan nivo, međutim, ono što najčešće pada u drugi plan beauty departamana jesu nega kose i vlasišta.

Često, kada želimo da ostvarimo posebno dobar izgled kose, okrenućemo se omiljenom frizeru kako bismo dobili instant frizuru.

Umesto toga, ukoliko bismo posvetili više pažnje zdravlju naše kose, verovatno bi bilo potrebno manje stilizovanja da bi ona izgledala najbolje što može.

Veoma traženi specijalista za kosu, Eva Praudman, kaže za Harper’s Bazaar da nega kose treba da predstavlja mnogo širi pojam od jednostrane upotrebe proizvoda u te svrhe.

Zbog toga, ovaj triholog u sledeća četiri koraka objašnjava kako da poboljšate svakodnevne navike u korist dobrog izgleda vase kose.

  1. Ne perete dovoljno često kosu

“Jedan od najčešćih mitova o nezi kose koji čujem jeste da ne treba da perete kosu previse često. Međutim, sa tačke gledišta trihologa, to nije tačno. Čistoća je ključna za održavanje kose zdravom, a vlasište čistim i uravnoteženim, što znači da bi trebalo da pokušate da ga perete barem svaka dva do tri dana.”

  1. Koristite ulje iz pogrešnih razloga

“Korišćenje ulja za kosu oduvek je bilo veoma popularno, međutim, ulje je okluzivna supstanca, što znači da ono stoji oko vase dlake i obavija je. Ukoliko volite da koristite prirodna ulja u vašoj rutini, probajte kokosovo ulje koje ima dovoljno mali molekul da prodre u korteks kose odnosno u njeno proteinsko vlakno.”

  1. Zanemarujete vlasište

“Još jedna uobičajena greška u nezi kose koju ljudi često prave jeste zanemarivanje nege skalpa. Ukoliko imate tanku vlas ili često imate periode opadanja kose, onda će višak sebuma sedeti na vašem skalpu i izazivati svrab i pojavu ljuspica. Korišćenje pilinga za kosu jednom mesečno trebalo bi da pomogne da ovo područje ostane čisto i balansirano.”

  1. Trošite previse/premalo

“Sve što je previse jeftino verovatno je ispunjeno oštrim čistačima koji mogu da oštete vašu kosu. Nasuprot tome, ne treba polagati previše nade u skupe proizvode. Naime, iako oni sadrže visokoefikasne sastojke, malo je verovatno da će ta koncentracija biti dovoljna da napravi značajnu razliku.”

Foto: Profimedia, Instagram, Shutterstock

Priredila: Natalija Knežević