Šta je zaista rešenje za opadanje kose, a šta je zabluda?

Problem sa opadanjem i gubitkom kose rasprostranjeniji je nego što biste možda pomislili – ovo beauty pitanje muči jednu od pet osoba. Pa ipak, za svaku od njih uzrok i način na koji se manifestuje može biti drugačiji. Da li je do hormona, fizičkog oštećenja, genetike, stresa ili čak korona virusa? Razloga može biti mnogo, ali budući da je reč o nečemu zajedničkom za veliki broj ljudi, na tržištu se pojavilo mnoštvo različitih proizvoda i preparata koji garantuju zapanjujuće rezultate. No, šta je tu istina, a šta laž?

Za početak, hajde da otkrijemo koji su sve potencijalni uzroci opadanja kose, da bismo znali kako da pristupimo ovom problemu. 

Kao što smo već spomenuli, opadanje i gubitak kose mogu da budu uzrokovani hormonalnim poremećajima, bolestima, stresom, genetikom, korišćenjem ekstenzija i slično. Nedostatak vitamina i minerala, naročito gvožđa, vitamina D i cinka, takođe utiče na zdravlje i izgled kose. Važno je naglasiti da ovaj problem može biti privremen, što znači da se može rešiti lokalno, ali može biti i trajan, naročito kada govorimo o gubitku kose usled genetike, te se ne može rešiti na način na koji biste vi to želeli. 

Pre nego što posegnete za rešenjem, otkrijte da li ono zapravo postoji. 

Ukoliko je ovaj problem moguće rešiti, postoji nekoliko tretmana koji zaista donose rezultat. Kod muškaraca su to lokalni minoksidil i oralni finasterid, a kod žena lokalni minoksidil – za njih se jedino veruje ili je potvrđeno da zaista usporavaju gubitak kose i pomažu pri ponovnom rastu. Minoksidil se može kupiti u većini apoteka i neće vam biti potreban recept. Imajte na umu da je važno da počnete da ga koristite u najranijoj fazi opadanja kose, ali da ćete rezultate videti samo dok koristite proizvod.

Postoji i mnogo sastojaka koji doprinose rastu zdrave i jake kose, iako za to ne postoji garancija. 

Vitamin E – Za vitamin E se kaže da pomaže kod gubitka kose koji je rezultat alopecije, upalne i autoimune bolesti. Razlog za ovo je to što je vitamin E antioksidant koji pomaže u smanjenju oksidativnog stresa.

Ulje ruzmarina – Poboljšava cirkulaciju krvi kože glave i uništava bakterije koje začepljuju folikule dlake čime se podstiče rast zdrave kose.

Kokosovo ulje – Veruje se da kokosovo ulje sprečava sastojke iz proizvoda za negu poput sulfata da uđu u vlasište i izazovu iritaciju, što može da doprinese gubitku kose.

Ulje jojobe – Deluje slično kao kokosovo ulje, samo što ima molekularnu strukturu sličnu sebumu – hidratantnom ulju koje se prirodno nalazi u našoj koži. Tao takvo, takođe može da prodre u folikule dlake i ojača kosu iznutra.

Ozbiljniji i teži slučajevi opadanja kose zahtevaju ozbiljnije lečenje, u ordinacijama, kao što su tretmani obnavljanja kose NeoGraftom ili injekcije PRP (plazma bogata trombocitima). NeoGraft podrazumeva uklanjanje folikula dlake sa jednog dela glave (obično je to potiljak), i jedan po jedan se transplantuju da bi se popunilo područje bez kose. 

PRP tretman podrazumeva vađenje krvi, obradu krvi, a zatim ubrizgavanje nazad u kožu glave. Početni tretman se odvija svake četiri nedelje, ukupno tri do četiri sesije.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.