Ricinusovo ulje za kosu: Benefiti i pravila korišćenja

Moja prva asocijacija na ulje za kosu je, recimo, 7. ili 8. razred osnovne škole i moje apsolutno nepoznavanje tematike – na sveže opranu kosu stavila sam toliko ulja da mi je trebalo ko zna koliko šamponiranja i ispiranja da bih uspela da saniram posledice. Tada sam rekla – nikad više!

Naravno, mnogo godina kasnije, može se reći da sam shvatila način na koji funkcionišu ulja iako ih generalno izbegavam jer su mi i kosa i koža sklone mašćenju. Pa ipak, ne mogu da kažem da ih zaista nikada više nisam koristila i da me ne zanimaju trikovi i benefiti koje garantuju. Naprotiv. Jedini problem je što na beauty sceni postoji toliko izbora, da je sve teže napraviti onaj pravi. 

Danas, na tapetu je ricinusovo ulje, za koje se (takođe) kaže da može da učini čuda za našu kosu. Ali, da li je zaista tako? Hajde da otkrijemo. 

Šta ricinusovo ulje radi za kosu?

Ricinusovo ulje sastoji se od masnih kiselina koje hrane dlaku i čine je zdravom i glatkom, te kosu vidljivo manje oštećenom. Kosa će generalno izgledati blistavije i negovanije. 

Kako se ricinusovo ulje nanosi na kosu?

Malu količinu ulja treba zagrejati između dlanova i naneti na krajeve kose. Imajte na umu da je ricinusovo ulje gusto te je potrebno zaista nekoliko kapi kako biste tretirali celu kosu. Ukoliko se plašite da ne preterate (kao ja!) jer će u tom slučaju vaša kosa izgledati masno i slepljeno, uvek možete upotrebiti proizvode na bazi ricinusovog ulja, kao što su šamponi, balzami, maske ili serumi za kosu. 

Hoće li kosa brže rasti uz pomoć ricinusovog ulja?

Pa, i da i ne. Ricinusovo ulje hidrira i neguje kožu glave što će uticati na to da kosa koja raste bude jača, sjajnija i zdravija, baš kao što će i krajevi kose izgledati ujednačenije i zaglađenije ukoliko ih tretirate na ovaj način. Pa ipak, više kose nećete imati. Zato, ukoliko imate problem sa gubitkom kose, obavezno posetite dermatologa koji će vam prepisati adekvatan tretman i lek. 

Foto: Pexels

Priredila: I. T.